Fietsers in actie tijdens de Geldersch Landschap Tocht. Foto: Henk ter Horst
Fietsers in actie tijdens de Geldersch Landschap Tocht. Foto: Henk ter Horst Foto:

Vernieuwde veldrit Geldersch Landschap Tocht

EIBERGEN - Zondag 19 november houdt TCE – Tourclub Eibergen haar eerste veldrit van dit seizoen. Het is de zogenaamde Geldersch Landschap Tocht. Deze pittige en uitdagende tocht is voor het grootste deel totaal vernieuwd.

Er kan tussen 9.00 en 10.00 uur gestart worden bij de Pickerhal in Eibergen. De afstanden die gereden kunnen worden zijn 35 en 55 km. Leden van de NTFU en KNWU kunnen via hun ledenpas snel starten met behulp van de Scan en Go. Andere MTB'ers dienen een startkaart in te vullen. Op de startlocatie is een EHBO-post stand-by. Na de tocht kunnen de fietsen worden afgespoten.
Globaal loopt de route vanaf de start naar het Slingerbos en kort daarna volgt de eerste echte uitdaging: het technische singletrack parcours op de Bijenkamp. Daarna loopt de route richting Rietmolen en achterlangs het oude zwembad 't Vleer; via enkele verharde weggetjes en zandpaden komt de Needse Berg in zicht. Voor beide afstanden volgt hier een tweede echte uitdaging: een aantal single tracks. Ook is hier is de splitsing.
De 35 km route buigt af naar de Taegersweg om via de Kisvelderweg bij de verzorgingspost in de Hoonte te komen. Na de verzorging loopt deze route via de oude spoorbaan en langs de boorden van de Bolksbeek richting Haarlo, waar een verrassend stukje bos in het traject zit. Via het kerkpad sluit de route in het Wolinkbos aan op het 55 km traject.
Na de splitsing op de flanken van de Needse Berg volgt voor deelnemers aan de langste afstand een derde uitdaging: opnieuw single tracks in de berg. Na dit enerverende technische deel volgt een wat gemakkelijker deel richting het Noordijker crossbosje; via zandpaden en verharde weggetjes wordt een stukje bos van de Bollert Brons meegenomen om vervolgens via de Haardijk en meerdere zandweggetjes en single tracks aan te komen bij de verzorgingspost aan de Meiweg. Na de verzorging loopt het traject richting Beekvliet en na de oversteek van de Borculoseweg naar het Galgenveld. Via de Snofhuttendijk, de Schooldijk en Waterhoekdijk voegen de deelnemers zich in het Wolinkbos bij die van de korte afstand. Vanaf dit bos gaat de route via onder andere de Olden Eibergsedijk naar de finish bij de Pickerhal.
TCE-Tourclub Eibergen heeft waar nodig met landeigenaren overlegd in verband met gebruikmaking van hun gronden. TCE verwacht een groot aantal deelnemers aan deze vernieuwde en uitdagende veldrit en dit MTB avontuur.


Toekomstreis Samen goed
Wonen op 10 november

BELTRUM - Hoe ziet de Achterhoek er over 10 of 20 jaar uit? Welke toekomstscenario's komen daadwerkelijk tot leven? Welke ontwikkelingen nu, leggen de basis voor ons leven straks? Niemand die de toekomst exact kan voorspellen. Maar 'm je voorstellen, dat kan wél. Op 2 oktober 2017 was de start van de Achterhoekse Toekomst Toer, die duurt tot 19 maart 2018. Tijdens de Toekomstreis van Samen Goed Wonen op vrijdag 10 november neemt reisleider Gerry zo'n zestig geïnteresseerden mee op reis naar inspirerende voorbeelden en initiatieven rond het thema 'Wonen'. Vanaf 14.45 uur is iedereen welkom in de Kapel van Woonzorgcentrum de Hassinkhof, Dorpsstraat 2 te Beltrum. Er is specifiek aandacht voor het creëren van ruimte binnen het huidige woningaanbod en de leegstaande panden en op de mogelijkheden die tijdelijke woonvormen bieden. Om 15.10 uur start het officiële programma. Bas Hommelink, een jonge ondernemer, laat de plannen zien voor het wonen van de toekomst in Beltrum voor jong & oud. Na een korte rondgang door Beltrum gaat de reis per bus naar Harreveld, waar een groep enthousiaste jongeren door CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) een leegstaande mengvoederfabriek heeft laten slopen om er hun eigen woningen te bouwen. Daarna volgt een bezoek aan Zieuwent, waar plannen worden gesmeed om de oude Welkoop te verbouwen tot starterswoningen. Tot slot gaan de deelnemers in gesprek met Marcel van Bodegraven van Vivax Housing. Marcel is voorvechter van duurzame Tiny Houses en ziet hierin woonkansen voor zowel jong als oud. Voor de inwendige mens wordt gezorgd. De bus brengt iedereen om 20.00 uur weer terug in Beltrum. Aan het eind van de busreis horen de organisatoren graag hoe deelnemers het thema 'Wonen' willen terugzien op de Toekomstagenda van de Achterhoek en waaraan zij zelf een bijdrage willen leveren. Meer informatie over Samen Goed Wonen op www.achterhoek2020/samengoedwonen.


De Kas-klokken Zwiegt

EIBERGEN - Schrijver Gert-Jan Oplaat heeft een nieuw verhaal geschreven met de titel: 'De Kasklokken Zwiegt'. Een streekroman over het wel en wee van boerenfamilies vol tradities, cultuur en waarden en de rol van de kerk. De Kasklokken Zwiegt wordt verteld op woensdag 13 december om 19.30 uur in de Ned. Prot. Bond, Kerkstraat 45,(tegenover de Pickerhal). De vertelling duurt een kleine twee uur en er is geen pauze. Het kopje koffie of een glühwein na de vertelling zorgen voor een mooie afsluiting van de avond zo in de donkere dagen voor kerst. Kosten zijn 10 euro per persoon inclusief consumptie. Kaarten kunnen besteld worden bij: 0545-476803 en 06-29533001.