De jeugd van Yapton kwam in actie. Foto: PR Yapton
De jeugd van Yapton kwam in actie. Foto: PR Yapton Foto: Verona Westera

Subsidie provincie voor buurt- en dorpshuizen

ACHTERHOEK - Beheerders van buurt- en dorpshuizen in Gelderland kunnen vanaf nu 50.000 euro subsidie krijgen om hun gebouw rolstoeltoegankelijk te maken. Ook voor zonnepanelen en aanpassingen voor nieuwe activiteiten, is vanaf nu geld beschikbaar. Doel is om dorpshuizen beter toegankelijk te maken en ze te helpen in de exploitatie.

Dorpshuizen zijn de spil in een dorp. Door allerlei activiteiten zorgen ze voor sociale contacten en maken een dorp leefbaar, maar met name oudere dorpshuizen zijn vaak nog niet goed toegankelijk voor rolstoelen. Hetzelfde geldt voor buurthuizen. De provincie komt daarom met een nieuwe subsidieregeling voor toegankelijkheidsmaatregelen zoals een automatische deur, lift, of aangepast toilet. Bea Schouten: "Iedereen is welkom in een buurt- of dorpshuis, dus iedereen moet mee kunnen doen aan activiteiten daar. Daarnaast helpt het gemeenschapshuizen ook weer in hun exploitatiemogelijkheden als ze beter toegankelijk zijn. Bijvoorbeeld als een zorgaanbieder gebruik wil maken van een buurthuis is het belangrijk dat het gebouw toegankelijk is voor mensen die slecht ter been zijn."

Zonnepanelen
Dorpshuizen hebben vaak moeite om de exploitatie rond te krijgen. Energielasten kunnen soms oplopen tot 10% van de totale kosten. Dorpshuize nkunnen daarom vanaf nu ook tot 50.000 euro subsidie krijgen voor zonnepanelen, of andere energiemaatregelen. Dit helpt de gemeenschapsgebouwen niet alleen in de energielasten, het maakt ze ook duurzamer.

Nieuwe keuken
Daarnaast kunnen buurt- dorpshuizen subsidie krijgen voor verbouwingen die nieuwe activiteiten mogelijk maken. Bijvoorbeeld een dorpshuis met een kleine keuken waar ze graag gezamenlijke maaltijden willen organiseren. Voor dit soort aanpassingen zoals een nieuwe keuken is tot 100.000 euro beschikbaar.

Leefbaarheid
Doel van de subsidies is de sociale samenhang en de leefbaarheid in dorpen en buurten vergroten, daarbij zijn buurt- en dorpshuizen van groot belang. 'Ik ben heel blij met de nieuwe regeling. Dorpshuizen hebben het financieel moeilijk en kunnen daarbij absoluut hulp gebruiken.' aldus Peter van Heek van de vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland.


Badmintonjeugd
Eibergen in actie

EIBERGEN - Afgelopen zaterdagmorgen is ook voor de jeugd van BC Yapton het wedstrijdseizoen weer gestart. Samen met zes anderen clubs uit te regio strijden de jongens en meiden uit Eibergen in tweetallen in de 'Berkelstreekcompetitie'. Op zeven zaterdagen, bij zeven verenigingen komen zo'n dertig teams op de baan voor een hele ochtend badminton. Op de eerste speeldag werd in Ruurlo, gedreven maar zeker ook sportief, gespeeld om de eerste plek in de verschillende poules. Zaterdag 25 november is de tweede speeldag in Lochem.


Dames Novia maken
chocoladeletters

NEEDE/NOORDIJK - Dinsdag 14 november gaan de leden van Novia onder leiding van Henk Schutte een chocoladeletter maken. Leden kunnen gratis meedoen. Deze avond vindt plaats in Café Hassink aan de G.L.Rutgersweg 41 in Neede. Aanvang 19.45 uur.


Eibergen wint innovatie award Nederlandse Openluchttheaters

EIBERGEN- Openluchttheater Eibergen heeft zaterdag de innovatie-award van de Vereniging Nederlandse Openluchttheaters (VNO) gewonnen. Samen met de theaters van Valkenburg, Eemnes en Heeswijk-Dinther was Eibergen genomineerd voor deze jaarprijs.

Eibergen ontwikkelde sfeervolle jute schermen die een alternatief zijn voor de lelijke bouwhekken met zwart landbouwplastic. De schermen kunnen voor ontsierende objecten als afvalcontainers en aggregaten worden geplaats. Ook kunnen openluchttheaters tussen de tribunes een ring van sfeerschermen plaatsen. Op die manier is het mogelijk ieder theater intiem en sfeervol te verkleinen. De low-budget jute schermen zijn voor vrijwel ieder theater betaalbaar en toepasbaar. Vrijwilligers van Openluchttheater Eibergen hebben voor het eigen theater twaalf jute schermen gemaakt.

Voorzitter Berry Kransen van Openluchttheater Eibergen ontving uit handen van VNO-voorzitter Henk Voets een oorkonde en plaquette. Dat gebeurde tijdens de jaarvergadering van de vereniging, waarvan Eibergen afgelopen weekend ook nog eens gastheer was. Tientallen bestuurders waren naar Eibergen gekomen. Ieder theater mocht bij de verkiezing één stem uitbrengen.