Met dialect op de koffie bij Erve Kots. Foto: Ruud Hamburger
Met dialect op de koffie bij Erve Kots. Foto: Ruud Hamburger Foto: Ruud Hamburger

Met dialect op de koffie in
teken van feestdagen

LIEVELDE - Op zondag 10 december houdt de Dialectkring Achterhook en Liemers (www.dialectkring.nl) een volgende aflevering van Met dialect op de koffie. Deze keer staat de bijeenkomst in het teken van de komende feestdagen.

Het eerste deel van de morgen zal worden ingevuld door Minus Jentink (Winterswijk). Hij is een regelmatig medewerker aan De Moespot, het tijdschrift van de Dialectkring en hij schrijft hoofdzakelijk gedichten in de taal van zijn streek. Daarna zal Mia Tankink (op de Keijenborg), pastoraal werkster, op de van haar bekende, aansprekende wijze ingaan op kerst.

De bijeenkomst wordt gehouden van 11.00 tot 13.00 uur bij Erve Kots in Lievelde. De entree bedraagt zeven euro per persoon inclusief twee keer koffie of thee. Ook niet-leden van de Dialectkring zijn van harte welkom.


Achterhoek vernieuwt visie op sociaal domein: 'Samenwerken om elkaar te versterken'

ACHTERHOEK – De acht Achterhoekse colleges van burgemeester en wethouders hebben deze week ingestemd met de vernieuwde visie op het regionale sociaal domein. Kernthema voor de komende jaren is: samenwerken.

De vernieuwde visie 'Samenwerken om elkaar te versterken' is een vervolg op de visie die de Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk in 2013 met elkaar hebben vastgesteld. Die visie richtte zich op de transitie. Oftewel, de overdracht van taken en verantwoordelijkheden van rijksoverheid en provincies naar gemeenten (de decentralisaties). Deze nieuwe visie richt zich op de transformatie. Oftewel, de fase waarin het gaat om het realiseren van de beoogde inhoudelijke effecten van de transitie.

Effectieve en efficiënte samenwerking
Het uitgangspunt van de Achterhoekse gemeenten is dat iedereen meedoet en zijn/haar steentje bijdraagt, naar eigen kunnen. De gemeenten willen komende jaren daarom meer participatie, vitaliteit en zelfredzaamheid van de inwoner realiseren. Maar ook minder bureaucratie, meer slimme combinaties om reële resultaten te bereiken, een beperktere rol van de overheid en vermindering van de inzet van overheidsgeld. De gemeenten zijn ervan overtuigd dat deze effecten haalbaar zijn, mits er effectief en efficiënt wordt samengewerkt. En dan niet alleen als gemeenten onderling, maar ook met en tussen de andere partijen in het sociaal domein.

Nieuwe rolverdeling
In het visiedocument waarmee alle colleges hebben ingestemd, staat de nieuwe benodigde rolverdeling tussen inwoners, maatschappelijke instellingen en de overheid omschreven. Zo is de rol van inwoners om zelf regie te hebben op hun zorg en ondersteuning. Inwoners moeten komende jaren zoveel mogelijk zelf gaan bepalen wat goed voor hen is. De Achterhoekse gemeenten leggen komende jaren de focus op de kanteling naar preventie en op innovatie in het aanbod van ondersteuning. Een andere rol van gemeenten wordt het aan elkaar knopen en integraal verbinden van de diverse domeinen (zorg, werk, onderwijs, etc.). Om dit alles te bereiken, gaan de gemeenten meer gestructureerd samenwerken, bijvoorbeeld op het gebied van inkoop. Organisaties in het sociaal domein hebben komende jaren de opdracht om aan te sluiten op de veranderende vraag uit de samenleving en daar flexibel op in te spelen. Hun rol is te zorgen voor effectievere hulpverlening en een verlaging van kosten. Voor deze organisaties betekent dit meer onderlinge samenwerking, in plaats van onderlinge concurrentie. En met de gemeenten moet een voortdurende wisselwerking ontstaan.

Veel partijen hebben meegewerkt
Aan deze vernieuwde visie hebben alle relevante partijen in het Achterhoekse sociaal domein bijgedragen, zoals vertegenwoordigers van inwoners (onder andere Wmo-raden), aanbieders van zorg en ondersteuning, wethouders en ambtenaren. Overigens richt de vernieuwde, Achterhoekse visie zich voornamelijk op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jeugdhulp. Volgens de gemeenten is in de toekomst verbreding naar andere beleidsterreinen mogelijk, zoals naar de Participatiewet. Echter, de Achterhoekse colleges kiezen ervoor om eerst de regionale samenwerking op Wmo en Jeugd succesvol te laten verlopen.

Definitief na raadsbesluit
De vernieuwde visie wordt komende maand voorgelegd aan de acht Achterhoekse gemeenteraden. Nadat zij hebben ingestemd, is de visie definitief. Het visiedocument is onder meer te vinden op www.sociaaldomeinachterhoek.nl.


NL-Alert controlebericht

REGIO - Veel Gelderlanders ontvangen informatie bij een noodsituatie. Zij hebben NL-Alert ingesteld op hun telefoon. Via NL-Alert kan de overheid gericht alarmeren en informeren bij noodsituaties, zoals bij explosiegevaar of een terroristische aanslag. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat op dat moment het beste is om te doen. Maandag 4 december zendt de overheid om 12.00 uur een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Wie het controlebericht ontvangt, weet dat zijn telefoon w telefoon goed ingesteld is voor NL-Alert.

Veel telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn al ingesteld voor NL-Alert. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet men dit zelf doen. Dat kan door naar www.nl-alert.nl te gaan en de mobiel in te stellen. Sinds de introductie vijf jaar geleden is NL-Alert 200 keer ingezet om mensen te informeren bij uiteenlopende noodsituaties zoals bij grote branden, noodweer, gaslekkage en vanwege vervuiling van drinkwater. Het is de tiende keer dat het NL-Alert controlebericht wordt uitgezonden. Het vorige controlebericht werd door ruim 9 miljoen mensen van 12 jaar en ouder ontvangen.