De gehuldigden met uiterst rechtsboven voorzitter Fons Hulshof en naast hem wethouder Jos Hoenderboom. Foto: Kyra Broshuis
De gehuldigden met uiterst rechtsboven voorzitter Fons Hulshof en naast hem wethouder Jos Hoenderboom. Foto: Kyra Broshuis

Certificaten en bloemen voor Schuldhulpmaatjes

BERKELLAND-OOST GELRE - De jaarlijkse 'dankjewelmiddag' voor de maatjes van SOM (Schuldhulp Op Maat) werd zaterdag druk bezocht. De vrijwilligers van SOM helpen mensen die in financiële problemen zijn geraakt. Hiervoor volgens zij eerst een driedaagse training over schuldhulp.

Door Kyra Broshuis

Zo'n dertig vrijwilligers beleefden een feestelijke middag in Lichtenvoorde. Zij werden ontvangen op het gemeentehuis en kregen een uitgebreide rondleiding door het vernieuwde gebouw. Daarna was het tijd voor een goed gesprek met wethouder Jos Hoenderboom. Hij vertelde dat er met acht Achterhoekse gemeenten gewerkt wordt aan één visie voor het hele sociale domein. Vanuit de vrijwilligers kwam een vraag over crisissituaties, bijvoorbeeld bij beslaglegging. Mensen komen in dat soort gevallen vaak terecht bij de kerk, de Vincentiusvereniging of een andere liefdadigheidsinstelling. Het zou volgens een vrijwilliger handig zijn als er één aanspreekpunt komt bij de gemeente. "Het gaat vaak maar om een paar honderd euro waardoor een beslaglegging voorkomen kan worden. Als we dat via de SDOA (Sociale Dienst Oost Achterhoek) moeten regelen, duurt dat veel te lang. Waarom is er geen fonds bij de gemeente voor dit soort calamiteiten? Daarbij moet het geld uiteraard niet rechtstreeks naar de persoon in kwestie gaan, maar naar de eisende instantie". Wethouder Hoenderboom gaf aan dit een goed idee te vinden. Voorzitter Fons Hulshof van SOM is het daar mee eens maar heeft wel een kanttekening: "We moeten zorgen dat we dit soort situaties voorkomen. Beslagleggingen worden vaak ruim van tevoren aangekondigd, daar moeten accuraat op reageren. Het is zo dat 30% van de schuld in Nederland de originele schuld is, de overige 70% bestaat uit rente en boetes."

Certificaten
Na het overleg met de wethouders is het tijd voor de uitreiking van de certificaten die door de vrijwilligers zijn behaald. Fons Hulshof is blij dat hij zes mensen kan huldigen die zich al vijf jaar lang inzetten voor de goede zaak. "Dit is allemaal vrijwilligerswerk met zeer privacygevoelige informatie. Het is ook daarom dat we niet veel naar buiten treden. Maar onze dank is er niet minder om. Op de certificaten staat dan ook vermeld 'jouw inzet maakt het verschil'". Voor vijf jaar inzet worden Ilse Everink, Gerard Bezemer, Jan Hulshof, Eeuwe Kuiper, Jan Spaans en Tonnie Peters gehuldigd. Silvia Teselink, Mariëlle van Genderen, Michiel van Zaltbommel, Gea Nijenhuis, Bonnie Mellink en Tonnie Peters krijgen het getuigschrift van de aanvullende cursus Schuldhulpmaatje Jong uitgereikt. Er wordt deze middag ook afscheid genomen van twee vrijwilligers die er na zes jaar een punt achter zitten. Ellen ten Elsen en Wil Gartsen krijgen bloemen voor hun inzet van de afgelopen jaren.

Betrokken en verantwoordelijk
Fons Hulshof is blij dat zich inmiddels alweer acht nieuwe kandidaten hebben gemeld voor de opleiding. "Het is mooi dat er mensen zijn die zich betrokken en verantwoordelijk voelen voor anderen", zo besluit hij. Het gezelschap vertrekt vervolgens naar het Zwaantje voor de rest van het programma.
Schuldhulp Op Maat is werkzaam in de gemeenten Berkelland en Oost Gelre en helpt iedereen die om hulp vraagt, ongeacht geloof, ras of levensovertuiging. Meer informatie is te vinden op www.schuldhulpopmaat.nl.


Subsidie dorpshuizen

Vervolg voorpagina

De noodzaak om als gemeente maatwerk te bieden is gelegen in het feit dat dorpshuizen de exploitatie sluitend krijgen, maar dat onvoldoende gereserveerd is en wordt voor onderhoud volgens de meerjarenonderhoudsplanning. Maatwerk is echt maatwerk, dus op het specifieke dorpshuis toegesneden. Van dorpshuizen wordt ook verlangd dat zij hun financiële steentje bijdragen aan onderhoud. In de subsidiebeschikking wordt opgenomen dat besturen ook daadwerkelijk het onderhoud volgens de meerjarenonderhoudsplanning uitvoeren.
Dorpshuis Incidentele subsidie voor achterstallig onderhoud Structurele subsidie
De Zunnekamp in Geesteren krijgt een Incidentele subsidie voor achterstallig onderhoud van 93.600 euro (al besloten) en een structurele subsidie van 16.750 euro. 't Stieltjen in Haarlo krijgt een Incidentele subsidie voor achterstallig onderhoud van 18.300 euro (al besloten) en een structurele subsidie van 13.000 euro. De Wanne in Beltrum krijgt een strructurele subsidie van 4.000 euro. Dorpshoes Gelster in Gelselaar krijgt een Incidentele subsidie voor achterstallig onderhoud van 17.000 euro en een structurele subsidie van 2.500 euro. Dorpshuis 't Haarhoes in Noordijk krijgt een Incidentele subsidie voor achterstallig onderhoud van 25.600 euro en een structurele subsidie van 6.500 euro. Dorpsaccommodatie Rietmolen in Rietmolen krijgt een structurele subsidie van 18.000 euro.
Deze maatwerkoplossingen zijn een uitwerking van een eerder door de raad aangenomen motie 'maatwerk voorzieningen'.