Survival pionier Joop Rohof. Foto: Rob Weeber
Survival pionier Joop Rohof. Foto: Rob Weeber Foto:

Kwart eeuw Needse survival

NEEDE - De wereld zit vol met uitvindingen en vernieuwingen die spontaan ontstonden. De betreffende uitvinder was naar iets op zoek en stuitte per toeval op een bijwerking of bijproduct. Zo is bijvoorbeeld de magnetron ontstaan en de penicilline, de chips en het bekende Post-it blaadje. 25 jaar geleden was er een zwemleraar die in het toenmalige buitenbad van Neede samen met een clubje actieve mensen allerlei activiteiten bedacht om het zwemseizoen verrassend af te sluiten. Zo waren er jeugdkampen, jet-ski wedstrijden in het zwembad, kano's, zwemvierdaagsen et cetera. Maar er werden op een gegeven moment ook touwen over het bad gespannen, waarlangs de zwemmers zich moesten bewegen. En zo ontstond in Neede een activiteit die later pas als survival te boek zou staan.

Door Rob Weeber

Die zwemleraar was Needenaar Joop Rohof, actief met zwemmen en waterpolo. Hij had geen idee wat ze toen in gang zouden zetten, maar terugkijkend is er een geheel nieuwe buitensport ontstaan die niet meer weg te denken is en een enorme groei heeft doorgemaakt. "Vanuit het zwembad gingen we het land op en organiseerden een soort stadion cross. Na de sluiting van het zwembad volgde een try out vanuit de sportzaal aan de Dumasweg naar De Needse Berg en omgeving. Daarna volgde een 25 km parcours, helemaal tot aan de zandvang bij de Schipbeek richting Diepenheim. Er was veel hilariteit in die beginjaren. Het kwam voor dat we zaterdags om 17.00 uur een waterpolowedstrijd speelden en daarna tot diep in de nacht het parcours nog opbouwden. Toen we 's-nachts de hindernis bij de Schipbeek uitprobeerden, vielen er een paar in het water. Maar evengoed zaten we de volgende dag weer braaf in de kerk. Ook waren we druk met de eigenaren van het parcoursterrein, de boeren voor het weiland en Rijkswaterstaat als het om het bos ging. Met kerst brachten we een flesje wijn of een kerststol en dan was alles wel goed."
Tegelijk met Neede begonnen de outdoor activiteiten ook in Beltrum. Er ontstond al snel een soort samenwerking, met name ook omdat Beltrum over beter materiaal beschikte. Later is de Nederlandse Survivalbond opgericht. Eis van het NOC NSF was dat eerst aangetoond moest worden dat er voldoende animo voor de sport was. Met de komst van een bond, kwamen ook de regels opzetten, hoewel de invulling van een parcours nog steeds redelijk vrij is. Wat met name verandert, zijn de veiligheidseisen. De maximale hoogte van een hindernis bijvoorbeeld bedraagt nu 4 meter. Dit was in de begintijd vrij. Verder worden de eisen aan de zekeringslijnen steeds scherper. De voorgeschreven norm is nu zo'n 15 mm, terwijl dit jaren terug nog 10 mm was. En als er onverwacht ijs op het water ligt, dan moet er verplicht een net overheen gespannen worden. Maar eigenlijk bepaalt de bouwer de norm. Uitgangspunt is dat het niet te makkelijk en niet te moeilijk moet zijn. Feitelijk bepaalt de deelnemer ook wat hij wel en niet wil. Net zoals bij eventing bijvoorbeeld kun je over de hindernis of erlangs.
De Needse survivalers hebben inmiddels een vast stek gevonden bij Sportclub Neede, waar ze een eigen oefenparcours hebben. Afgelopen vrijdagavond werd een receptie gehouden ter gelegenheid van 25 jaar survival Neede. Sterk fysieke buitensport past in deze tijd en is niet meer weg te denken. Met het klimmen der jaren zal er waarschijnlijk nog steeds geklommen worden.