Marieke en Marije interviewen Gerhard Weevers. Foto's: Verona Westera
Marieke en Marije interviewen Gerhard Weevers. Foto's: Verona Westera Foto:

Leerlingen Triviant interviewen medewerkers Achterhoek Nieuws

NEEDE - Leerlingen van De Triviant uit Neede hebben op woensdag 22 november een bezoek gebracht aan Achterhoek Nieuws in Lichtenvoorde. Op school was het van 20 tot en met 24 november de Week van de Mediawijsheid. Bij Achterhoek Nieuws leerden de leerlingen hoe een krant wordt gemaakt. Na een introductie mochten de jongeren zelf een medewerker interviewen. De redacteuren, media-adviseurs en vormgevers vertelden wat er allemaal moet gebeuren voordat de kranten naar de drukkerij kunnen.

Redactrice Bernadet te Velthuis werd geïnterviewd door Senem en Annemarie.
Wij zijn bij Achterhoek Nieuws geweest. Hier maken ze nieuws wat in de Achterhoek gebeurt. Na onze rondleiding moesten we iemand interviewen. We hebben Bernadet van 29 jaar geïnterviewd. Ze woont in Vorden. Ze komt met de auto naar haar werk. Ze heeft al een vriendje. Ze werkt bij Achterhoek Nieuws, ze is redacteur. Ze werkt op maandag , dinsdag, woensdag en vrijdag. Het werk is leuk en afwisselend. Ze werkt graag bij de krant. Ze zorgt voor teksten en foto's in de krant en moet goed letten op spelling. Ze zoekt zelf informatie. Spannend nieuws zetten zij snel online op de website. Ze werkt nu voor de krant die ze vroeger zelf las.

Jarno & Timo stelden vragen aan redactrice Lydia ter Welle en maakten het volgende verslag:
Op woensdag 22 november 2017 zijn wij de Triviant school uit Neede op excursie geweest bij het bedrijf Achterhoeknieuws, in Lichtervoorde. We kregen een rondleiding door het bedrijf. Na deze rondleiding kregen de leerlingen een opdracht. Zij moesten in een groepje een personeelslid interviewen. Ik Jarno moest samen met Timo iemand interviewen. Zo zijn wij te weten gekomen dat zij Lydia Ter Welle heet. Zij is in 1991 begonnen. Is als redacteur werkzaam. Zij schrijft de krantenartikelen. Zij vind alles leuk om te schrijven, dit was het.

Excursie VSO de Triviant School Neede
Door Nick en Jorn
Op Woensdag 22 November 2017 waren wij, Klas V.S.0. 3 van de Triviant school uit Neede op excursie bij Achterhoek Nieuws in Lichtenvoorde. Wij kregen te zien hoe de mensen daar kranten maken. Er zijn veel verschillende mensen nodig om een krant te laten maken. Zo heb je daar mensen ter werk die van de redactie zijn, hun schrijven de krantenartikelen en interviewen soms ook mensen. Zo heb je ook werknemers die werken als vormgevers. Deze werknemers zorgen ervoor dat de kranten mooi vol komen te staan met tekst, foto's en reclames. En heb je media-adviseurs hun zorgen voor foto's en nemen bedrijven die een reclame in de krant willen plaatsen in behandeling. Na de uitleg van een van de werknemers hadden ze een opdracht voor ons. Wij mochten allemaal iemand in het bedrijf gaan interviewen. Ik ging samen met een klasgenoot iemand interviewen .Mijn Klasgenoot stelde de vragen, en ik schreef de informatie die we kregen van deze jongen. We zijn erachter gekomen dat hij Fjärel heet en dat hij 23 jaar oud is. Ook gaat hij nog regelmatig naar school. Hij is werkzaam als een stagiaire in dit bedrijf. Hij wil graag vormgever gaan worden. Het werkt spreekt hem aan omdat hij het leuk vind creatief bezig te zijn. En voor dit werk is creatief zijn een best wel belangrijke eigenschap. We weten ook wat hij leuk vind te doen in zijn vrijetijd. Hij vind hij het leuk om bezig te zijn met muziek. Ook zijn wij te weten gekomen dat hij 5 dagen in de week aanwezig is in dit bedrijf. Zijn werktijden zijn van 8:30 uur tot en met 17:00 uur. Zijn stage is begonnen op 29 augustus 2017.

Ook vormgever Rob Teunissen gaf uitleg over zijn werkzaamheden. Luud en Elise stelden de vragen. Het verslag is uitgewerkt door Elise.
Ik ging met Luud, Rob Teunissen interviewen. Hij is 49 jaar en hij woont in Wilp. Rob maakt advertenties voor de krant. Hij werkt bij het vormgeving. Hij vindt zijn werk erg leuk. Hij heeft één mbo opleiding gedaan en interne opleidingen gevolgd. Toen hij hier begon met werken kwam de eerste computer een Mac. Ze hadden losse advertenties, die ze in de krant plakten. Met de computer is het veel makkelijker. Hij is geen journalist en werkt alleen hier op kantoor. Hij gaat niet naar het nieuws toe. Hij moet zorgen dat de krant op tijd bij de drukker is, dat heet deadline. Omdat de deadline er is werkt hij op maandag en dinsdag lang door, en is hij op donderdag vrij
Plek: Achterhoek Nieuws Lichtenvoorde. Interviewer: Marieke, Schrijver: Marije
Naam: Gerhard Weevers. Leeftijd: 48 jaar. Woonplaats: Vorden. Hobby's: De hobby's van Gerhard zijn fotografie. Gerhard vindt het leuk om foto's van de natuur te maken. Gerhard vindt het ook leuk om foto's van mensen te maken. Als Gerhard een maal een foto van een persoon heeft gemaakt vindt Gerhard het ook leuk om de gemaakte foto weer te bewerken. Het leukste is een persoon fotograferen maar meerdere personen is ook geen probleem. Gerhard vindt het ook leuk om in zijn vrije tijd thuis te gaan timmeren en klussen.
Wat is Achterhoek Nieuws voor bedrijf?
Achterhoek Nieuws is een bedrijf wat kranten maakt.
Die kranten worden bezorgt in de volgende regio's: Lochem, Zutphen, Vorden, Borculo, Neede, Eibergen, Ruurlo, Hengelo GLD, Groenlo, Zelhem, Lichtenvoorde, Winterswijk, Aalten, Varsseveld, Doetinchem, Didam, Duiven, Zevenaar, Rhede, Bescholt, Dinxperlo, Ulft, Emmerich, S-Heerenberg.
Hoeveel mensen werken er bij Achterhoek Nieuws?
Er werken 23 personen bij Achterhoek Nieuws.
Die personen die daar werken hebben allemaal een eigen taak.
Dit zijn de taken die de personeelsleden hebben. Directeur: de directeur is de persoon die de baas is van het bedrijf, Hij of Zij regelt alles in het bedrijf,
En verdeeld de taken die uitgevoerd moeten worden. Redactie: de redactie dat zijn personen die de volgende dingen doen, de redactie gaat personen interviewen of hij of zij gaat foto's maken als dat is gedaan, gaat de redactie aan de slag met de tekst er bij zetten. Opmaak: de opmaak gaat bezig met het bewerken van de pagina, de redactie heeft alle tekst al op de pagina geplaatst en de opmaak bewerkt de pagina, als de opmaak het goed vindt gaat die naar de drukkerij. Verkoop: de verkoop houd zich bezig met de telefoontjes die binnenkomen, De telefoon die binnen komen neemt de verkoop op,
Hoe gaat het te werk? Als de telefoon gaat neemt de verkoop op, de verkoop gaat met de klant in gesprek wel advertentie er in de krant moet komen, Als dat helemaal klopt wordt dat in de krant geplaatst.
Wat zijn de benodigdheden van de directeur? De directeur gebruikt zijn eigen computer heel veel. De directeur werkt natuurlijk ook veel op zijn eigen werkplek. En er zijn natuurlijk collega' want zonder collega's kom je niet ver. Wat doet de directeur nog meer? De directeur is natuurlijk niet de hele dag bezig op zijn werkplek.
Wat doet hij nog meer? De directeur ontvangt ook klanten en personen die daar op het bedrijf komen. Hij ontvangt de personen die voor hem daar komen. Er komen soms ook andere personen op het bedrijf die personen zijn dan meestal voor zijn collega's.
Alleen of samen?
De directeur werkt natuurlijk niet de hele tijd alleen. De directeur werkt ook heel veel samen met zijn collega's. want de directeur kan natuurlijk ook niet alles alleen.
Waar werkt de directeur nog meer? De directeur werkt natuurlijk niet alleen op het bedrijf. Maar ook werkt hij thuis. Als de directeur thuis werkt doe hij gewoon de zelfde dingen maar alleen op een andere plek. Wat doet de directeur nog meer voor het bedrijf? De directeur is niet alleen bezig op het bedrijf en thuis. Maar ook gaat de directeur naar de gemeente en naar klanten, om daar dingen te overleggen. Werkdagen en tijden. De werkdagen wat de personen daar werken is erg verschillend. Op maandag en dinsdag is het namelijk veel drukker dan zijn ze echt bezig met de krant maken, want op dinsdag en woensdag moet de krant in de bus bij huizen zitten. Op woensdag en donderdag hoeven ze alleen de voor bewerking te doen, dus dan is het veel rustiger en is er minder personeel nodig.
Leuk en lastig. De directeur zij dat die het werk erg leuk vindt, maar soms ook wel lastig,
Wat lastig is? Het bedenken van de site wat kunnen we veranderen en wat is handiger om juist niet te veranderen. Sociale media. Er zijn natuurlijk veel meer mensen die online kijken, dus daarom zijn ze bezig met denken wat is handig om online te zetten, want steeds meer mensen kijken online
Scholen. Ze vinden het ook leuk als scholen op bezoek komen. Als scholen op bezoek komen, dan kunnen ze dingen uitleggen over het bedrijf, en wat ze daar doen. En ze kunnen mensen zelf laten ervaren hoe het daar gaat.

Betsie Weikamp
Rauna en Nathalie gingen in gesprek met Betsie Weikamp.
Wij zijn naar achterhoek nieuws geweest in Lichtenvoorde we hebben Gerwin Nijkamp ontmoet we hebben lekker chocolade melk gekregen en nog ontbijt koekje erbij. Hij heeft ook uitgelegd hoe je kranten maakt en daar heeft die ook gezegd hoe die een rondleiding moet geven van alle collega's die daar werken en toen begonnen we met interviewen. Rauna was de schrijver en Nathalie was vragen aan het stellen.
We hebben Betsie Weikamp op 22 november 2017 geïnterviewd. Betsie woont in Lichtenvoorde ze is 63 jaar oud. Betsie geeft mensen advies over de advertenties en ze komen ook goed in de krant te staan. Betsie werkt gewoon op het achterhoek nieuws in Lichtenvoorde en ze doet hier ook nog vier andere kranten bij. Betsie vindt het heel leuk om met mensen om te gaan en te helpen bij bedrijven en winkels en voor advertenties. Betsie vindt het leuk om met alle collega's en medewerkers om te gaan. Betsie zegt hoe groter de advertentie hoe duurder het geld wordt voor de advertenties. Dit was het interview met Betsie Weikamp. Ik vond het heel leuk om haar te interviewen. Mijn interview was samen met Nathalie en natuurlijk Betsie, want we hebben haar geïnterviewd. Dit was mijn verhaal samen met Nathalie ik hoop dat jullie hiervan genoten hebben. Dit was het einde van mij en Nathalie z'n verhaal.

Nathalie en Rauna in gesprek met Betsie. Foto: Martijn Bos
Bernadet te Velthuis geeft uitleg aan Senem en Annemarie.
Nick en Jorn voelen Fjärel aan de tand.
Lydia ter Welle geeft uitleg aan Jarno en Tim.
Luud en Elise kijken mee op het scherm bij Rob Teunissen. Foto: Verona Westera