Het jubileum werd gevierd met een bridgedrive. Foto: Wim Dijkman
Het jubileum werd gevierd met een bridgedrive. Foto: Wim Dijkman Foto:

Bridgeclub Neede bestaat 50 jaar

NEEDE - Op 12 december 1967 werd in Borculo een bridgeclub opgericht. Deze club startte met 21 leden. Er werd bij meerdere locaties in Borculo gespeeld. Men speelde de eerste jaren in café Marktzicht. Daarna werd gespeeld bij Hargeerds, Kerkemeijer, De Ploeg en Peters. Allemaal Borculose horecagelegenheden. In 1974 werden de eerste Needenaren lid. Van die generatie is Hildegard Zacharias nog steeds lid. Jopie Peuscher werd al in 1971 lid, maar zij kwam toen in Borculo te wonen. In de jaren daarna werden steeds meer Needenaren lid en vanaf 1988/1989 wordt er gespeeld in Neede bij café-restaurant de Olde Mölle. Het 50-jarig jubileum wordt gevierd op zaterdag 16 december van 13.45 uur tot ongeveer 19.00 uur bij café-restaurant de Olde Mölle aan de Diepenheimseweg in Neede. Na een feestelijke ontvangst spelen de leden een jubileumdrive. De dag wordt afgesloten met een stamppotbuffet voor de leden.

Aanvankelijk werd er één keer per maand gespeeld, maar dat werd al snel uitgebreid tot twee keer per maand, een grote en een kleine avond, een soort oefenavond. Gerrit Molenveld, de toenmalige wedstrijdleider bewerkstelligde dat. Hij vond zelfs dat er nog wel vaker gespeeld mocht worden en via viertallenwedstrijden en een tweede kleine avond, kwam men tenslotte tot een wekelijkse speelavond. De club speelt nu al jaren op donderdagavond competitie.

Op 6 december 1989 werden voor het eerst statuten en een huishoudelijk reglement vastgesteld. De club kreeg de naam Bridgeclub Borculo Neede en haar domicilie werd Borculo. Dit gebeurde op initiatief van de toenmalige voorzitter Jan Haasdijk, die in Borculo woonde. Er werd al wel gebridged in Neede. In de loop der jaren werd het aantal Borculose leden steeds minder. Er kwamen leden uit Haaksbergen, Eibergen en andere omliggende plaatsen bij. Daarom werd op 9 maart 2017 een wijziging in de statuten aangebracht, waarbij de naam veranderde in Bridgeclub Neede en Omstreken. De vestigingsplaats werd Neede. De club is al sinds 21 maart 1990 lid van de Nederlandse Bridge Bond.

Gerrit Molenveld was 14 jaar lang wedstrijdleider en werd bij zijn terugtreden benoemd tot erelid als dank voor bewezen diensten. Dit betekende echter niet het einde van zijn bemoeienissen. Toen het de club in 2006 wat minder voor de wind ging, was hij samen met Theo Jonker en Ed Heyna bereid een nieuw bestuur te vormen. Theo werd voorzitter, Gerrit secretaris en Ed penningmeester. Dit betekende de redding van de club, die op dat moment bijna 40 jaar bestond.

Om het ledental weer wat op te krikken werd er in 2010 een bridgecursus gegeven door Ed Heijna. Nieuwe mensen werden warm gemaakt voor het bridgen en werden lid. In februari 2016 werd gestart met een nieuwe bridgecursus, ditmaal verzorgd door penningmeester Wim Segerink. Hij werd geassisteerd door wedstrijdleider Joke Korterink en secretaris Janny van Til. Deze cursus werd gevolgd door zo'n 20 personen. Na de eerste cursus volgde in het najaar een tweede cursus. In januari 2017 gingen de cursisten meespelen in een aparte C-lijn en inmiddels zijn de meesten lid geworden en draaien ze mee in de gewone competitie. Op dit moment wordt er weer een cursus gehouden om iedereen wat meer verdiepingsstof aan te bieden. De club heeft het voornemen om in het najaar van 2018 een nieuwe beginnerscursus te starten. Belangstellenden kunnen zich aanmelden.

Bridgeclub Neede en Omstreken heeft op dit moment 70 leden. Het oudste lid is 95 jaar. Bridgen houdt mensen bij de tijd en actief. Het jongste lid is 53 en de vereniging hoopt door een nieuwe cursus nog meer leden in die leeftijdscategorie te krijgen. De leden komen uit een groot gebied rondom Neede. Iedereen is van harte welkom.