Er wordt hard gewerkt op parkeerterrein Kiffen. Foto: Rob Stevens
Er wordt hard gewerkt op parkeerterrein Kiffen. Foto: Rob Stevens Foto:

Een miljoen klinkers voor het centrum van Eibergen

EIBERGEN - Eibergen neemt in de Achterhoek, qua aantallen winkels en vierkante meters winkeloppervlakte, een vierde plaats in. Het ligt als aantrekkelijk winkelgebied een neuslengte voor op Aalten en heeft ten opzichte van nummer drie op de lijst, Lichtenvoorde, een ruimere nadelige marge. Voor de concurrentiepositie van Eibergen is het in dat verband niet onbelangrijk dat het afgelopen jaar de eerste fase van de revitalisering van het centrum van Eibergen in gang is gezet. Hoe staat het met de voortgang daarvan?

Door Rob Steven

Wethouder Han Boer legt uit dat in heel Berkelland wordt toegewerkt naar compactere centra. De focus ligt nu op Eibergen. De parkeergelegenheid in het centrum wordt verplaatst naar terreinen net buiten het centrum. De centrumfunctie wordt versterkt door nieuwe bestrating, LED-verlichting, beplanting en wellicht nog wat andere speelse en creatieve ideeën. Ook de riolering wordt, waar nodig, vernieuwd. Het straatbeeld in het centrum zal veranderen, meer eigentijds, met meer 'belevingsmogelijkheden', meer afgebakend centrum en grotere herkenbaarheid.
Met de verbreding van de kop van de Kluiversgang heeft het centrum vanaf de Grotestraat al een minder gesloten en natuurlijker verbinding gekregen met het recreatiegebied de Maat en de Berkel. In de laatste vierde fase van het project, in 2020, komen de rest van de Kluiversgang en de Brink aan de beurt. Het aantal parkeerplaatsen op de Brink zal dan tot achttien (nu 50) verminderd worden. Dat geeft de ruimte om de Brink 'aan te kleden' en in te richten tot een plein met allure waar het prettig verblijven is. Met op loopafstand eromheen parkeermogelijkheden. Achter de Jumbo en bij 'terrein Kiffen' zijn in de eerste fase al nieuwe parkeermogelijkheden geschapen. Na het aanleggen van nog wat beplanting en verlichting worden beide terreinen een dezer dagen opgeleverd. Het stuk tussen de Brink en de Grotestraat zal in een latere fase ook worden afgesloten en veranderen in parkeerruimte. Per saldo zal het totaal aantal beschikbare parkeerplaatsen in het centrum toenemen, er komen er zo'n dertig bij.
Robert Asschert is als projectmanager bij het project betrokken. De Taskforce Eibergen, met vertegenwoordigers van ondernemers, bewoners en de gemeente, trekt de ontwikkelingen en uitvoering van de centrumvisie. Hij vertelt dat met inloopavonden de bewoners steeds betrokken worden bij de aanpassingen in hun buurt. Wensen worden dan in kaart gebracht. De buurt wordt dan met een min of meer blanco kaart als vertrekpunt tegemoet getreden. De uiteindelijke besluiten worden altijd toegelicht: waarom bepaalde wensen wel of niet zijn gehonoreerd. Die open houding wordt gewaardeerd, merkt Robert.
Alle klinkers voor de verschillende fasen worden in één keer aangeschaft, vanwege een beperkte beschikbaarheid en om kleurverschil te voorkomen. In totaal gaat het om 16.000 vierkante meter, ruim een miljoen klinkers. Betonbanden worden 'op maat' besteld. Met lichtspecialist Philips wordt een masterplan opgesteld om wegen, gebouwen en markant groen te verlichten. Om de koppeling van het centrum met het wandelgebied de Maat en de Berkel verder te versterken zijn er ideeën over een Berkelbeach met een paviljoen. Op de plek waar de oude Berkeltak de nieuw Berkel instroomt. Sabine Tankink vertelt als gemeentelijk projectleider dat de precieze uitvoering echter afhankelijk is van een nog lopende subsidieaanvraag. Ze heeft de hoop dat dat nog dit jaar duidelijk wordt. De inzet is om als dependance een nauwe samenwerking aan te gaan met het Biologisch Station in Zwillbrock. Dit station heeft een educatieve functie en is tevens verantwoordelijk voor het beheer van reservaten in de Kreis Borken met veen, heidevelden en natte graslanden. Het Berkelbeach paviljoen zal straks goed zichtbaar zijn vanaf de brug over de huidige N18. Op de website van de Eibergse Ondernemers Vereniging (www.ineibergen.nl) is de planning op onderdelen van het traject te volgen. Nog niet alles is er op te vinden. Maar naarmate men dichter de uitvoering van een betreffende fase nadert zal er meer en gedetailleerdere informatie over op de website te vinden zijn. En ook op de Facebookpagina 'Samen in Eibergen' kan men voor informatie terecht. In 2018 zijn deels de Grotestraat en de Hagemanstraat in zijn geheel aan de beurt, in 2019 de rest van de Grotestraat, de Hagen en de Kerkstraat en tot slot, in de vierde fase, de Brink en de Kluiversgang. Dan heeft het centrum van Eibergen zowel onder- als bovengronds een upgrade ondergaan.


Lichtjesavond: lichtje in het donker

EIBERGEN - In een sfeer van warmte en saamhorigheid even stilstaan bij degenen die niet meer bij ons zijn op een door fakkels verlichte begraafplaats. Dat is Lichtjesavond. Nijkamp Uitvaartzorg houdt in samenwerking met vele vrijwilligers al een aantal jaren Lichtjesavonden. Door deze herinneringsbijeenkomsten klein en eenvoudig te houden proberen de organisatoren de drempel voor belangstellenden laag te houden om deze avonden te bezoeken. Het belangrijkste hierin is dat geloof, afkomst en achtergrond geen rol spelen. Belangstellenden mogen zelf ook een lied of gedicht ten gehore brengen. Dit jaar zal Lichtjesavond in Eibergen gehouden worden op zondag 10 december. Belangstellenden worden begroet met een kaarsje op de algemene begraafplaats aan de Haaksbergseweg in Eibergen. Aanvang is om 19.00 uur en het programma zal ongeveer 20 minuten duren. Op Lichtjesavond is iedereen welkom, ook nabestaanden wiens dierbaren elders gecremeerd of begraven zijn. Ondanks de verlichte begraafplaatsen wordt aangeraden een zaklantaarn mee te nemen. Op de de facebookpagina van Stichting Lichtjesavond Eibergen of de website www.nijkampuitvaartzorg.nl wordt gemeld of de bijeenkomst door gaat in verband met de weersomstandigheden. Voor meer informatie, suggesties of deelname: Nijkamp Uitvaartzorg, Tel: 0545-471900, Mail: stichtinglichtjesavonden@gmail.com.