Pauline van Veen noemt de namen van overleden kinderen tijdens Wereldlichtjesdag. Foto: Barbara Pavinati
Pauline van Veen noemt de namen van overleden kinderen tijdens Wereldlichtjesdag. Foto: Barbara Pavinati Foto:

Wereldlichtjesdag Berkelland in Beltrum

Pauline van Veen: 'Elke naam noemenswaardig'

Door Barbara Pavinati

BELTRUM - Namen noemen van overledenen is een belangrijk aspect van rouwverwerking, weet Pauline van Veen, uitvaarbegeleidster. Daarom heeft ze het initiatief genomen om op zondag 10 december om 19:00 uur 'Wereldlichtjesdag Berkelland' in de R.K Kerk van Beltrum te organiseren. Tijdens dit lichtritueel kunnen de namen van overleden kinderen genoemd worden. "Het gaat om kinderen van alle leeftijden. Je kan dan denken aan kinderen die tijdens de zwangerschap gestorven zijn, maar ook oudere overleden kinderen kunnen herdacht worden. Zo wordt er ook een kaarsje aangestoken namens een moeder van 94 die haar kind overleefd heeft. Er is ook ruimte voor mensen die hun kinderwens los hebben moeten laten, zij kunnen ook intens verdrietig zijn," vertelt Pauline van Veen.

Namen noemen
Pauline: "Zelf ben ik trotse moeder van een tweeling: Pim en Thijs. Zij zijn na een zwangerschap van 27 weken geboren en kort na de geboorte overleden. Ik heb het enorm gemist dat ik hun namen nooit kon noemen, terwijl zij mij heel veel gebracht hebben. Rouwen is een proces. Je bent niet in een jaar uitgerouwd. Nu kan ik met mildheid en liefde aan ze terugdenken. Anderen gun ik dit dankbare gevoel ook. Het noemen van namen kan mensen daarbij op weg helpen. Het zorgt voor erkenning en herkenning. Het volgende gedicht van Marinus van de Berg maakt veel duidelijk:

Elke naam
Elke naam
een licht
Elke naam
een belofte
Elke naam
een verbondenheid
Elke naam
een verhaal
Elke naam
een gezicht
Elke naam
een herinnering
Elke naam
noemenswaardig

Kaarsje
Wereldlichtjesdag wordt op de tweede zondag in december in verschillende landen gehouden. Er gaat een slinger van licht de wereld rond. Nederland is om 19:00 uur aan de beurt. De inloop in Beltrum is vanaf 18.30 uur. Er is voor iedereen die dat wil, gelegenheid een kaarsje aan te steken en deze in alle rust vooraan in de kerk neer te zetten en zo even stil te staan bij het kind dat gemist wordt. De namen kunnen van tevoren worden doorgeven, maar het kan ook op de avond zelf.
Na afloop van de herdenking is er koffie, thee en ranja en natuurlijk ook gelegenheid om samen nog wat na te praten. Aan de plechtigheid zijn geen kosten verbonden, maar het wordt op prijs gesteld als je zelf een glazen potje voor een waxinelichtje meeneemt.


Wereldlichtjesdagberkelland@gmail.com, 06-18195023