Wethouder Pot kreeg kinderen van De schakel op bezoek om 'plat te proaten'. Foto: Rob Stevens
Wethouder Pot kreeg kinderen van De schakel op bezoek om 'plat te proaten'. Foto: Rob Stevens Foto:

Plat proaten: een grappige taal

EIBERGEN - Wethouder Joke Pot kreeg vorige week woensdag op het gemeentehuis twee leerlingen op bezoek van groep zeven van IKC De Schakel. Voor een interview over 'plat proaten'. Thomas Gusseklo en Quinten Weedel hadden voor haar een aantal vragen op papier gezet. De vragen werden wel gewoon in het Nederlands gesteld omdat de beide leerlingen zelf niet plat praten. Ook thuis niet, en ook op het schoolplein niet.

Door Rob Stevens

Thomas: "Maar ik vind het wel een grappige taal, ik zou het wel willen leren." Quinten: "Plat lijkt ook wel een beetje op Duits. Aan beide kanten van de grens kunnen ze je er mee verstaan."
Het is niet geheel toevallig dat Joke Pot voor het gesprek werd benaderd. Joke spreekt namelijk zelf goed plat. Op de vraag of het plat praten bijvoorbeeld al in de familie zat vertelde ze over haar oma met het servies voor het zondagse 'Vretten Borreltje, een kannetje met daarin kleine lepeltjes om de suiker door de borrel te roeren en vorkjes om iets hartigs aan te prikken.
Op verzoek van Joke Pot lazen Thomas en Quinten zelf nog even voor haar voor uit de Nijntje uitgave, 'Opa en oma Pluus in 't Achterhooks'. Vrijdag vijftien december geven Thomas en Quinten een presentatie op school over het onderwerp. De wethouder is hier ook voor uitgenodigd. En die bleek warempel die dag nog geen afspraken in haar agenda te hebben staan en sprak de intentie uit te komen.