Een van de leerlingen aan de slag met skype. Foto: PR DeTriviant
Een van de leerlingen aan de slag met skype. Foto: PR DeTriviant Foto:

Media centraal op Needse school Triviant

NEEDE - Van vrijdag 17 tot en met vrijdag 24 november stond de Week van de Mediawijsheid gepland. De Week van de Mediawijsheid is een initiatief van de website Mediawijzer.net om aandacht te vragen voor het belang van mediawijsheid. Hierbij staat kritisch, leerzaam en vooral positief gebruik van media centraal.

Diverse scholen door het hele land doen mee aan deze projectweek. Ook de school voor special onderwijs de Triviant uit Neede. Deze week zijn er op de Triviant veel foto's gemaakt en bewerkt. Er zijn interessante filmpjes bekeken. Ook is er nog geskyped! Met leerlingen die actief zijn op sociale media is gesproken over hun online identiteit (wie ben jij op internet en wat doe je?), leuke en minder leuke ervaringen met bijvoorbeeld whatsapp en de gevaren van grooming.
Er zijn excursies geweest naar onder andere Achterhoek Nieuws in Lichtenvoorde, Sternet in Haaksbergen, Elektro World in Neede, Media Markt in Hengelo en Moire in Haaksbergen. Voor leerlingen was het erg interessant en leuk om een kijkje te nemen bij deze organisaties en om te zien wat voor werk er verricht wordt.
Ook in het middagprogramma werd er volop aandacht besteed aan media en mediawijsheid. Op maandagmiddag stonden workshops fotobewerking, fifa, sporten met de wii en just dance op het programma. Ook werden t.v.-programma's nagemaakt en is er digitaal muziek gemaakt. Dit jaar was het thema op de Triviant reclame. Wat is reclame en wat is het doel ervan? Hoe wordt het gemaakt en wanneer kan je spreken van goede reclame? Gedurende de week heeft iedere stamgroep één of meerdere reclames bedacht en gemaakt. De eindproducten zijn als afronding op vrijdag 24 november in de centrale hal van de Triviant bekeken. Het was een fantastisch eindresultaat waar zowel leerlingen als personeel veel energie in hebben gestoken. De Triviant kijkt terug op een leuke, leerzame en actieve Week van de Mediawijsheid.


Heel Holland schrijft

EIBERGEN - Rondom de Dag van de Mensenrechten, schrijven honderdduizenden mensen wereldwijd brieven onder andere voor mensen die gevangen zitten, gemarteld zijn of worden bedreigd. Ook in Eibergen in de Oude Mattheuskerk worden zaterdag 9 december tussen 10 uur 's ochtend en 10 uur 's avonds brieven geschreven. Tevens kan men na 16 uur genieten van het Kerstfestijn. Amnesty schrijft brieven tegen onrecht. Mensen die soms jarenlang vastzitten zonder een eerlijke rechtsgang, zonder proces, zonder menswaardige behandeling. Deze brieven zijn van enorme waarde: zij voelen zich gesteund en de regeringen laten betreffende gevangenen vrij, het onrecht stopt. Deze schrijfactie helpt. Ook scholen in Eibergen, Neede, Borculo, Ruurlo, Lochem, Winterswijk, Dinxperlo en Geesteren zullen dit jaar weer meedoen en brieven en kaarten schrijven onder andere tijdens het vak Humanistisch Vormings Onderwijs. Vrijheid is een groot goed.


Meer kerstpakketten voor de minima in Berkelland

BERKELLAND - De gezamenlijke kerken in Berkelland zamelen ook dit jaar weer geld in voor kerstpakketten voor de inwoners die het financieel niet breed hebben. Cliënten van de Sociale Dienst, de Voedselbank en de stichting Schuldhulp Op Maat konden zich hiervoor aanmelden.

Ondanks de licht dalende werkloosheid, blijken nog veel mensen in Berkelland het financieel moeilijk te hebben. De kerken willen hen met dit kerstpakket een steuntje in de rug geven. Dit jaar zijn 455 pakketten aangevraagd, 4% meer dan in 2016 (438 pakketten). De stijging kwam door meer aanmeldingen van gezinnen.
De pakketten, met een gezamenlijke waarde van € 17.000,-, kunnen worden aangeboden dankzij giften van diaconieën, collectes, speciale acties en giften van particulieren en bedrijven op IBAN NL24 RABO 0135 6533 47 t.n.v. Kerstactie Kerken Berkelland. Meer info: www.kerstactieberkelland.nl