FOTO 1 Renzo Wassing zit er helemaal door heen, in de laatste hindernis. Foto Henri Walterbos
FOTO 1 Renzo Wassing zit er helemaal door heen, in de laatste hindernis. Foto Henri Walterbos Foto:

JANUARI

Bundel Sluiter
EIBERGEN - Museum De Scheper in Eibergen heeft zijn al grootste collectie ter wereld met werk van de Achterhoekse dichter en dominee Willem Sluiter (1627-1673) uitgebreid met 'een buitengewoon schaars' exemplaar. Via Sluiter-bibliograaf Georg Hartong uit Deventer heeft het een bundel van Sluiters zoon Johannes verworven. Hierin staat onder andere anti-paaps werk van Willem Sluiter, dat deze Eibergse predikant zelf nooit heeft gepubliceerd.

Survival Beltrum
BELTRUM - In de weilanden en op de dooiende akkers ploegende lopers. Op de weg grote aantallen toeschouwers. Op de fiets, met de auto, wandelend. De Survival Beltrum mag zich ieder jaar weer in een enorme belangstelling verheugen. Deelnemers van heinde en ver, die het gehele jaar uitzien naar de 'moeder aller survivals.' Welke loper je ook treft na afloop, allen hebben verhalen van gelijke strekking: Het was enorm zwaar, maar een prachtig parcours, een prachtige race.

FOTO 1: Renzo Wassing zit er helemaal door heen, in de laatste hindernis. Foto: Henri Walterbos

Carnaval
VOOR BELTRUM - Broers Nijhuis regeren dit carnavalsjaar over Maïspottersland.

FOTO 2: De hoogheden van de Maïspotters. Foto: PR

Onderscheiding voor Fien
RUURLO - Burgemeester Joost van Oostrum reikte zaterdag 14 januari aan Fien Boekelder – Harbers (72) uit Ruurlo de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uit. Dit gebeurde tijdens een feestelijke nieuwjaars- en jubileumbijeenkomst van De Zonnebloem in het kader van het veertigjarig bestaan van de Ruurlose afdeling in 't Kulturhus.

FOTO 3: Fien Boekelder krijgt de onderscheiding opgespeld door de burgemeester. Foto: Jan Hendriksen

Eindelijk de schaatsen uit het vet
BERKELLAND - Het was lang wachten voor de schaatsliefhebbers, maar afgelopen weekend gingen de meeste ijsbanen in Berkelland open. In Borculo konden de ijzers onder gebonden worden. Ook in Ruurlo ging de baan aan de Wiersseweg open. Ook in Neede en Eibergen konden de ijzers ondergebonden worden voor veel ijspret.

Bijzondere opgravingen
EIBERGEN/GROENLO - Tijdens de opgravingen binnen het nieuwe tracé van de N18 zijn enkele bijzondere vondsten gedaan. Archeologen die onderzoek verrichten in de bodem van het gebied, vonden onder andere bijzondere fragmenten van glas in de vorm van een armband, een kanonskogel, restanten van grafheuvels én onderdelen van de bekende circumvallatielinie rondom de stad Groenlo. Voor het archeologisch onderzoek wordt gegraven in het buitengebied van Eibergen

Minister Kamp: 'Verstandig om zelf initiatief te nemen'
RUURLO - Henk Kamp bezocht de Achterhoek en was enthousiast over de inspanningen die in Ruurlo worden gedaan om het bedrijvenpark te verduurzamen. De minister van Economische Zaken sprak zijn waardering uit voor het initiatief. "Het energievraagstuk zal de komende tijd de agenda beheersen. Het is heel verstandig om voorop te willen lopen, zoals dat in Ruurlo wordt opgepakt", aldus Kamp.

Gemeente op weg naar gestelde doelen in kader duurzaamheid
BERKELLAND - De gemeente Berkelland ligt in het begin van het jaar op koers als het gaat om de gestelde doelen met betrekking tot duurzaamheid. Vooral de besparing op gas in bedrijven en huishoudens is in de gemeente fors toegenomen. Stroom loopt wat dat betreft nog wat achter, daar is nog 82 procent van de gestelde besparingsdoelen niet behaald.

FEBRUARI

Twintig jaar Highland Valley Pipes en Drums
BORCULO - Op 25 februari vierde Highland Valley pipes and drums haar 20-jarig bestaan en de Music Show Scotland haar 10-jarig bestaan. De dag werd officieel geopend door burgemeester van Oostrum in het bijzijn van vele genodigden. Er was een open huis waarbij iedereen de gelegenheid krijgt kennis te maken met de vereniging en de Music Show Scotland. Ook kon men het vernieuwde clubgebouw bekijken en werden er diverse demonstraties gegeven.

Jazzpianist terug in de Achterhoek
RUURLO - Op uitnodiging van de KunstKring Ruurlo gingen het Trio Peter Beets en de operazangeressen Judith van Wanroij en Hetty Jansen de uitdaging aan de mooiste klassieke operamelodieën te transformeren tot swingende jazz- en blues-improvisaties. Zij speelden in het Kulturhus aan de Nieuwe Weg 5 in Ruurlo.

Berkellandse kampioenen gehuldigd
BERKELLAND – Op 9 februari werden de Berkellandse kampioenen 2016 in de schijnwerpers gezet in het gemeentehuis in Borculo. In het restaurant van het gemeentehuis werden de sporters in een avondvullend programma gehuldigd voor hun prestaties. Het is een jaarlijkse gebeurtenis. Alle deelnemers hebben op een Nederlands, Europees of een Wereldkampioenschap in 2016 een eerste, tweede of derde plaats behaald op het terrein van sport of cultuur.

Plannen voor 'Liefdespad'
RUURLO – Het 'Liefdespad' moet door de Ruurlose natuur langs allerlei belevenissen lopen. Onder andere langs de doolhof, de Baakse Beek, Museum More (opening 2017), Klimbos Achterhoek en pannenkoekenboerderij De Heikamp. Op gepaste plaatsen wordt het pad ingericht met zogenaamde 'Love-seats', bankjes die uiting geven aan liefde voor de plek of een thema. Initiatiefnemer is Bert van Zijtveld.

Naailessen voor statushouders
NEEDE - Het begon met een toevallig aanbod van een naaimachine en een daaropvolgende vraag van een statushouder naar naailes. Dat triggerde een aantal mensen om naailes te gaan aanbieden aan de statushouders In Neede. En dus werden de handen uit de spreekwoordelijke (nog niet genaaide) mouwen gestoken en met behulp van de gemeente en het Voormekaar Team een oproep gedaan voor naaimachines. In februari werden de eerste naailessen gegeven.

Neede Gierzwaluwdorp
NEEDE - Neede mag dan wel een reputatie hebben als 'Vleermoesdorp', maar als het om aantallen dieren zou gaan zou 'Gierzwaluwdorp' meer op zijn plaats zijn.Wie goed op let, ziet in of aan tal van woningen kunstmatige nestvoorzieningen voor deze aparte vogel die begin mei hier weer terug keert van zijn winterverblijf in Afrika, ten zuiden van de evenaar. Geert Heetebrij uit Neede is een vogelaar die zich geheel op de gierzwaluw heeft gestort.

Filmpje Heleen Blaauw over de Achterhoek groot succes
EIBERGEN - Het hilarische promotiefilmpje dat Arjan Lubach maakte voor zijn programma 'De week van Lubach,' kreeg ook een Achterhoekse versie. Kwam de Achterhoek nog wel aan bod in het filmpje over de provincie Gelderland, met een paar seconden beelden van de Zwarte Cross, uiteraard kunnen we dat in de Achterhoek veel beter zelf, moet Heleen Blaauw (21), talentvol filmmaakster uit Eibergen gedacht hebben. "Het filmpje van Lubach was waanzinnig. Toen ik daarna de filmpjes van andere landen zag en daarna ook Groningen, Friesland en zelfs Twente, dacht ik 'er moet ook een Achterhoekse versie komen.' Binnen een paar dagen werd het filmpje 260.000 keer bekeken.

FOTO 4 Het filmpje van Heleen werd een doorslaand succes

Bouwmogelijkheden Op de Bleek bevroren
EIBERGEN - In de raadsvergadering de kwam toekomst van de wijk 'Op de Bleek' in Eibergen aan de orde. Projectontwikkelaar ter Steege kreeg in 2008 aanvankelijk toestemming voor de bouw van 230 woningen tot 2011 in het gebied op het voormalige KTV-terrein. Daar kwam echter al snel de crisis overheen, waardoor de verkoop nagenoeg stil kwam te liggen. De gemeente wil dat er maar 122 woningen gerealiseerd worden. Een meerderheid in de raad was voor een voorbereidingsbesluit als formele stap in aanloop naar een nieuw bestemmingsplan voor Op de Bleek. Dit besluit bevriest de geldende bouwmogelijkheden uit 2008.

CarnavalFeest in Berkelland. Carnaval werd gevierd op verschillende plakken. Prins Bennie en adjudant Martin gingen voorop in Holterhoek. Neede werd omgetoverd in Vlearmuzedorp, Eibergen werd Rott'ngat. Bonte stoeten trokken door de dorpen. Mensen dansten en vierden het zottenfeest . In Neede wonnen de Saaie Piemels de optocht. In Eibergen waren twee winnaars: Cv en Maispotters Nieuwe oogst.

FOTO 5 Prins Bennie en adjudant Martin. Foto PR

FOTO 2 De hoogheden van de Maïspotters. Foto: PR
FOTO 3 Fien Boekelder krijgt de onderscheiding opgespeld door de burgemeester. Foto Jan Hendriksen
FOTO 4 filmpje van Heleen werd een doorslaand succes. Foto: Eigen foto
FOTO 5 Prins Bennie en adjudant Martin. Foto PR