FOTO 1 Kees Vredeveld met het gewonnen bronzen beeldje bij natuurgebied Sieveringsbosje in Ruurlo dat hij als vrijwilliger onderhoudt. Foto Jan Hendriksen
FOTO 1 Kees Vredeveld met het gewonnen bronzen beeldje bij natuurgebied Sieveringsbosje in Ruurlo dat hij als vrijwilliger onderhoudt. Foto Jan Hendriksen Foto:

MAART

Vredeveld Landschapsknokker 2017
RUURLO - Kees Vredeveld (68) uit Ruurlo is zaterdag 4 maart tijdens een 'werkdag' van Stichting Landschapsbeheer Gelderland in 't Harde uitgeroepen tot 'Landschapsknokker 2017'.

FOTO 17 Kees Vredeveld met het gewonnen bronzen beeldje bij natuurgebied Sieveringsbosje in Ruurlo dat hij als vrijwilliger onderhoudt. Foto Jan Hendriksen

Ruurlo Schoon en NL doet
RUURLO - Jong en oud kwam in Ruurlo volop in actie tijdens de jaarlijkse schoonmaakdag in het kader van 'Ruurlo Schoon'. 'Met het zelfde gemak gooi je het in een afvalzak'. Onder dit motto struinden honderden leerlingen van de vier Ruurlose basisscholen (Kerst Zwart, Willibrord, Driesprong en WonderWijs) in de dagen voorafgaand aan de landelijke vrijwilligersactie NLdoet , de straten af in hun eigen schoolomgeving, op zoek naar zwerfafval. Tijdens NLdoet werden op diverse plekken in de gemeente de handen uit de mouwen gestoken.

Trios & JPT winnaars Achterhoekse Innovatieprijs
NEEDE - Op de Ondernemersdag van het InnovatieFestival 2017, zijn Trios Precision Engineering & JPT samen met Sirius Medical Systems de winnaars geworden van de derde editie van de Achterhoekse Innovatieprijs. Deze bedrijven hebben samen de MaMaLoc ontwikkeld en op de markt gebracht. Dit is een chirurgische techniek waarbij borstkankertumoren vóór de operatie worden gemarkeerd met een zeer kleine magnetische marker.

FOTO 18 Winnaars Innovatie Festival 2017. Foto Henk van Raaij

Vrienden maken op ontmoetingsavond
EIBERGEN - Begin maart was de eerste ontmoetingsavond bij Centrum Goud voor statushouders in Eibergen. Het initiatief voor deze avond kwam van Obaidah Alkarra. Ursula Drexhage en Joke Hubert stonden hem bij de uitvoering terzijde. Obaidah is van professie landbouwingenieur en komt uit Hama in centraal Syrië

Verkiezingen
Ook in Berkelland werd de VVD de grootste partij. De meeste groei was voor groenLinks. Partij van de Arbeid was de grote verliezer.

Klompenpad
GELSELAAR - In Gelselaar werd in de historische boerderij Erve Brooks afgelopen het Boereneschpad geopend. Dankzij de vlugge handen van vele vrijwilligers heeft Berkelland haar eerste Klompenpad. Dus de klompen aan, rugzak op en gaan.

FOTO 19 De initiatiefnemers van het Boereneschpad uit de drie dorpen Gelselaar, Geesteren en Noordijk onthullen het informatiebord met van de wandelroute. Foto Susanne ten Have

Nut Ruurlo opgeheven
RUURLO – Een zelfstandige vereniging met negentig actieve leden die haar zestigjarig bestaan net niet viert. Dat is toch wel een bijzonder en betreurenswaardig feit. In zaal De Keizerskroon vond maandag 13 maart de allerlaatste ledenbijeenkomst van het Ruurlose departement van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen plaats. De vergrijzing binnen het Ruurlose departement is de directe oorzaak van de opheffing van het Ruurlose departement.

Sloopplannen De Bundeling Ruurlo
RUURLO - Wie in Ruurlo woont, kent ongetwijfeld De Bundeling, Sensires zorgcomplex voor intramurale zorg (interne zorgondersteuning). Het gebouw stamt uit de jaren zeventig van de vorige eeuw en is een icoon in het centrum van de dorpsgemeenschap. Samen met de gebouwen De Schoven, De Garven en het Voorhuis vormt het de woonzorglocatie voor senioren waar een oplopend zorgaanbod mogelijk is. Door onder meer de veranderende vraag naar zorg en afgeschreven levensduur van het gebouw echter is besloten om De Bundeling voorgoed uit het zorgaanbod te halen. De sloopplannen werden bekend gemaakt. De bewoners kregen de garantie dat zij op de locatie kunnen blijven wonen.

Jong bakt voor oud
BERKELLAND – Tijdens de Nationale Pannenkoekendag op vrijdag 24 maart, bakten leerlingen van diverse scholen in de gemeente pannenkoeken voor ouderen. De senioren genoten van de pannenkoeken en het gezelschap van de kinderen.

FOTO 20 Jet Wiegerinck (10) biedt mevrouw Jantje Ooijman (96) een zelfgebakken pannenkoek aan Foto Peter Vorderman

Neerdien uitgereikt
NEEDE - In een volle Grote Kerk in Neede werd zaterdagavond de Needien uitgereikt aan de inwoners, die zich op welke wijze dan ook verdienstelijk wisten te maken. Hetzij op het gebied van sport, kunst of cultuur. En daar mogen ze best trots op zijn, vindt de organisatie van deze twee jaarlijkse prijs. Punkband The Cool Trick, BMX-er Moniek van der Valk, tractorpulling team Vampire, team van Ultra Survival Run, Voetbalvereniging Rietmolen, fotograaf Tijs De Groot mochten het bronzen beeldje , behorende bij de prijs in ontvangst nemen. Aanmoedigingsprijs was voor de supportersvereniging Neede Noord.

Naomi weer sporttalent van het jaar
EIBERGEN - Tijdens de Rotor Sportverkiezing 2016 is de Eibergse Naomi Overkamp in het Hof van Eckberge voor de tweede keer benoemd tot sporttalent van het jaar.

FOTO21 Blijdschap bij judoka Naomi Overkamp (r): Voor de tweede keer op rij het sporttalent van Eibergen, Rekken en Beltrum. Foto: Ria Nijhof

APRIL

De Els en De Beuk gesloopt
NEEDE - Het maakt niet uit of het nu is vanwege de aanleg van een nieuwe weg of vanwege veranderende woonbehoeften in de tijd. Het is ingrijpend als je gedwongen moet verhuizen van een plek waar je naar tevredenheid woont. Zeker op wat hogere leeftijd. In Neede is dat het geval voor de bewoners van de appartementencomplexen voor ouderen, De Beuk en De Els, aan de Meijersveldweg en de Koeweidendijk. De gebouwen worden gesloopt.

Tornax kampioen
RUURLO – Het eerste mannenteam van volleybalvereniging Tornax behaalde zaterdag 8 april in sporthal 't Rikkenhage een historisch sportief succes. Het schreef geschiedenis. Voor het eerst in haar bijna vijftigjarig bestaan van de club werden de mannen kampioen in de eerste klasse van de Regio Oost van de Nederlandse Volleybal Bond (Nevebo).

FOTO 22 Het kampioensteam van volleybalvereniging Tornax. Foto Jan Hendriksen

Gerard Kielstra vrijwilliger van het jaar bij vv Reünie
BORCULO - Tijdens de vrijwilligersavond van vv Reünie van zaterdag 8 april is Gerard Kielstra gekozen tot Reünie's vrijwilliger van het jaar. Een commissie bestaande uit de vrijwilligers van de jaren van 2016 (Mike Hemmink), 2015 (Bram Reijntjes) en 2014 (Jaime Lebbink) heeft samen met de activiteitencommissie deze keuze gemaakt.

Vrouwleu! Ook succes
NEEDE - Op de eerste dag van de expositie Vrouwleu! was de belangstelling voor de portretten van de dertig dames uit Neede groot. Vrouwleu! is het vervolg op de succesvolle foto expositie Kearls! Begin 2016 kon de expositie Kearls! rekenen op zeer veel belangstelling. Tijdens deze expositie in de Oale Smederieje is er door een groot aantal bezoekers spontaan gevraagd of de dames ook een tentoonstelling kregen. Amateurfotograaf Tijs de Groot was direct in om hieraan zijn medewerking te verlenen.

Volwassenen kunnen survivaltraining doen in bosje De Heikneuter
BELTRUM - Al dertien jaar lang verzorgt Stichting Survivalrun Beltrum (SSB) survivaltrainingen voor de lokale jeugd in het bosje 'De Heikneuter' aan de Damweg in Beltrum. Niet alleen is deze jeugdgroep flink gegroeid, de groep telt inmiddels ruim honderd jeugdleden, daarnaast is ook de vraag gerezen om de trainingslocatie open te stellen voor de survivaltraining van volwassenen. Het bestuur van SSB wil daarom nu een trainingsgroep opzetten voor senioren.

Speeltuin De Koppel geopend
BORCULO - Eindelijk kunnen de Borculose kinderen weer spelen in hun vernieuwde wijkspeeltuin De Koppel. Maar ook aan ouderen is gedacht. Voor hen staan op het terrein speciale beweegtoestellen. Het is druk in wijkgebouw de Koppel aan de Koningin Julianastraat. Niet zonder reden, want het is feest. Na jaren van geld bij elkaar sprokkelen kan voorzitter en buurtbewoner Desiree Havikhorst eindelijk de vernieuwde speeltuin openen.

FOTO 23 Speeltuin De Koppel werd geopend. Foto Susanne ten Have

Simone Vaags Runner-up Miss Beauty of Gelderland
BORCULO - Simone Vaags uit Borculo is zaterdag 15 april uitgeroepen tot Runner-up Miss Beauty of Gelderland 2017. De achttienjarige Borculose was in maart doorgedrongen tot de finale van de Miss Beauty of Gelderland verkiezing 2017.

FOTO 24 Het slotstuk van de finale vormde een galaronde waarin Simone Vaags zich in een mooie avondjurk presenteerde. Foto: PR.

FOTO 2  Winnaars Innovatie Festival 2017. Foto Henk van Raaij
FOTO 3 Blijdschap bij judoka Naomi Overkamp (r) Voor de tweede keer op rij het sporttalent van Eibergen, Rekken en Beltrum. Foto Ria Nijhof
FOTO 4 Het kampioensteam van volleybalvereniging Tornax. Foto Jan Hendriksen
FOTO 5 Het slotstuk van de finale vormde een galaronde waarin Simone Vaags zich in een mooie avondjurk presenteerde. Foto PR.