Asbestdaken moeten weg voor 2024

Versnelde aanpak asbestsanering

BERKELLAND - Patricia Hoytinck-Roubos is een van de ambassadeurs die een versnelde aanpak van asbestsanering voor staan. Dat wil zeggen dat ze zich, als wethoudster, samen met andere bestuurders in het land inzet om asbest als dakbedekking zo snel mogelijk van daken af te krijgen. Dat proces dient volgens de ambassadeurs versneld te worden ingezet. Vanaf 2024 is het wettelijk verplicht dat alle asbestdaken gesaneerd zijn, dertig jaar na het verbod op de toepassing van asbest. Dit in verband met gezondheid- en milieu risico's. Daken worden in de loop der jaren aangetast door weer en wind.

Door Rob Stevens

Wethouder Patricia Hoytinck-Roubos: "Maar zoals de overheid daar tot nu toe mee omgaat gaat dat waarschijnlijk niet lukken. We hebben hier namelijk te maken met een enorme opgave. Zeker in Berkelland met een groot aantal agrarische bedrijven met grote aantallen vierkante meters van dit soort dakbedekking. We spreken daarom de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat aan op dit thema. Door als bestuurlijke vertegenwoordigers bij de commissie een beroep te doen op ondersteuning en onderschrijving van de door de ambassadeurs voorgestelde aanpak en aandachtspunten."

De daken waarover het gaat worden meer en meer een milieuprobleem om dat er inmiddels een eind komt aan hun technische levensduur. Het kabinet heeft daarom wettelijk verplicht deze daken te verwijderen en faciliteert daarom het saneren van daken met een subsidieregeling. De groep ambassadeurs is in 2015 geformeerd om tot een versnelde verwijdering van de asbestdaken te komen. Dat heeft geresulteerd in een programma om dakeigenaren bewust te maken van de saneringsopgave, de aanpak te vereenvoudigen, prioriteiten te stellen, de saneringskosten te verlagen met behoud van veiligheid voor werknemers en financiële hobbels weg te nemen. De staatssecretaris heeft haar ondersteuning uitgesproken voor deze aanpak.

Inmiddels wordt tien miljoen vierkante meter asbestdak per jaar gesaneerd. Provincies, gemeenten en marktpartijen werken aan pilots voor collectieve sanering, initiatieven uit de markt worden gedeeld en gemeenten worden ondersteund bij de ontwikkeling van hun rol in deze. Verder worden financieringsopties bestudeerd. In Limburg wordt een opleidingscentrum opgezet om voor de saneringswerkzaamheden meer gekwalificeerd personeel op te leiden.
Er wordt bekeken hoe de sanering kan worden verbonden met verduurzaming. Het Rijk is nodig om samen de knelpunten op te lossen om deze opgave voor 2014 gedaan te krijgen. En dan niet net voor de deadline. Dan wordt de omvangrijke taakstelling bijna onhaalbaar. De ambassadeurs doen het rijk in de brief, gericht aan de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat, het voorstel samen de handen ineen te slaan onder het motto: 'Samen versnellen en duurzaam!'.


Klant centraal voor gemeente

Nieuwste beleids- uitgangspunten voorgelegd

BERKELLAND - De gemeente heeft een belangrijke rol in de wijze waarop de samenleving is ingericht. Dat doet ze door regels te stellen. Op allerlei terreinen, zoals: horeca, de bouw, natuur, evenementen, et cetera. Voor het rechtsgevoel van de burger en de geloofwaardigheid van de gemeente is handhaving van regels belangrijk. De gemeente doet dat door sancties op te leggen, in het geval van overtreding van regels. De raad krijgt binnenkort hiervoor de nieuwste beleidsuitgangspunten voorgelegd, het jaarverslag en het uitvoeringsprogramma 2018 VTH (Vergunningen, Toezicht en Handhaving).

Overtreding van regels wordt vastgesteld door regulier uitgevoerde controles, maar ook door meldingen van vermeende misstanden door burgers zelf. Is een nieuwe aanbouw wel volgens de regels uitgevoerd. Mag die boom wel worden gekapt? En woont iemand eigenlijk niet permanent in zijn of haar recreatiewoning? Burgemeester Joost van Oostrum als portefeuillehouder heeft het over een gemeentelijke beleidswijziging in dit soort kwesties. De klant komt meer en meer centraal te staan.
In plaats van meteen te handhaven, sancties te treffen, wordt eerst het gesprek aangegaan met betrokkenen. De inzet is om samen tot een oplossing te komen bij een gesignaleerd probleem. Die inzet blijkt werkten, het werkt minder polariserend. Partijen zoeken samen een oplossing in plaats van dat ze tegen over elkaar komen te staan, soms tot de rechter aan toe. Van Oostrum: "Warme contacten werken gewoon beter dan. We zoeken de klant nu op en proberen buiten het handhavingtraject tot een oplossing te komen. Dat werkt vaak, terwijl de contacten en het onderling begrip er door verbeterd worden. Er is ook winst te behalen door aanvragen kwalitatief te verbeteren. Een dit jaar in de tweede kamer aangenomen wetsvoorstel introduceert een nieuw stelsel van kwaliteitsborging voor het bouwen. Verder gaat Berkelland de bomenlijst actualiseren voor een betere bescherming van onze houtopslag. En we zullen een start maken met toezicht door luchtfoto's 'op verleende bouwvergunningen te leggen'.

Met de vaststelling van de beleidsuitgangspunten legt de gemeente Berkelland de basis voor een nieuw VTH beleid. Het uitvoeringsprogramma geeft inzicht in de taken die de gemeente Berkelland in 2018 uitvoert op het gebied van vergunningen, toezicht en handhaving, welke capaciteit dit vergt en wat de gewenste resultaten zijn.


Uitslagen Vereniging- en Bedrijf
schietcompetitie bekend

EIBERGEN - De Vereniging- & Bedrijf schietcompetitie 2017 van Schietvereniging de Kroon Eibergen is ten einde. De prijsuitreiking was donderdag 14 december.

Er streden dertig teams in vijf poules verdeeld, die in vijf wedstrijden tegen elkaar uit zijn gekomen. De ongeveer 125 deelnemende schutters hebben samen een gemiddelde van 90,56 geschoten over vijf wedstrijden. Dit gemiddelde is ten op zichtte van vorig jaar met 0,17 punten verbeterd. Er is in de gehele competitie 0 keer de maximale score van 100 punten, 7 keer de score van 99 punten en 30 keer de score van 98 punten geschoten.

De teamwinnaars van de eindfinales (A,B,C en D) waren: Het team van 't Loo 1 heeft met 387 punten de A-finale gewonnen. Het team van Kerkloo 1 heeft met 383 punten de B-finale gewonnen. Het team van Kroonrijders 1 heeft met 383 punten samen de C-finale gewonnen. Het team van Somsen Bouw 1 heeft met 366 punten de D-finale gewonnen.

De vrouw met het hoogste gemiddelde over 5 wedstrijden is: Samantha te Rietmole uit team D.K.D.S.2 met een gemiddelde van 97,0
De man met het hoogste gemiddelde over 5 wedstrijden is: Niels Steinkamp uit team 't Loo 1 met een gemiddelde van 98,6

De kampioenen uit elke poule over 5 wedstrijden waren: In poule 1 is 't Loo 1 kampioen geworden met 9 wedstrijdpunten en 1941 geschoten punten. In poule 2 is 't Loo 2 kampioen geworden met 10 wedstrijdpunten en 1895 geschoten punten. In poule 3 is S-Bocht 1 kampioen geworden met 10 wedstrijdpunten en 1859 geschoten punten. In poule 4 is Kroonrijders 2 kampioen geworden met 10 wedstrijdpunten en 1860 geschoten punten. In poule 5 is Kroonrijders 4 kampioen geworden met 10 wedstrijdpunten en 1804 geschoten punten.

De vrouw met het hoogste verbeterd gemiddelde over 5 wedstrijden ten opzichte van de vorige keer is: Gerda Schäperclaus uit team Leugemorshoek 2 met een gemiddelde van 92,0 (vorige keer een gemiddelde van 85,6 dus een verschil van 6,4 punten). De man met het hoogste verbeterd gemiddelde over 5 wedstrijden ten opzichte van de vorige keer is: Han te Rietmole uit team D.K.D.S.3 met een gemiddelde van 93,6 (vorige keer een gemiddelde van 88,4 dus een verschil van 5,2 punten).