Kinderen op een van nieuwe speelaanleidingen. Foto: Archieffoto Rob Weeber
Kinderen op een van nieuwe speelaanleidingen. Foto: Archieffoto Rob Weeber Foto:

Speelaanleidingen in gebruik genomen

NEEDE - De aanleiding voor het het ontwerpen van natuurlijke speelaanleidingen rondom de Ordelmanskoele op de Needse Berg was dat kinderen steeds minder buitespelen, maar ook de leefbaarheid van het dorp.

Vorig jaar sloegen de lokale VVV (Mans Koster), Beweegwijs (Ron ten Broeke), de Gemeenschapsraad Neede (Inus Westhoff en Ben Wilbrink) en De Tuinen van Geerdink (Johan Geerdink) de handen ineen en ontwierpen een speelcircuit van natuurlijke speelaanleidingen. Speelaanleidingen zijn niet te verwarren met speeltoestellen, maar juist natuurlijke spelelementen waarbij het kind zelf de regie voert. Het is een soort vrijspelen en het moet beweging en natuurbeleving uitlokken. De speelaanleidingen zijn geen doel, maar onderdeel van het buitenspelen. Genoemde partijen hebben allemaal baat bij een leefbaar Neede waar recreanten en toeristen hun gading kunnen vinden. Dat was dan ook de reden dat de organisatoren, naast enkele ander partijen als het Rabo Coƶperatiefonds en de gemeente Berkelland, (financieel) bijdroegen aan dit project.
Op woensdagmiddag 20 december werden de natuurlijke speelaanleidingen officieel in gebruik genomen door wethouder Han Boer. Leerlingen van de Kardinaal Alfrinkschool, Dr. Ariƫnsschool en Basisschool Kisveld werden in een bus van Ter Doest opgehaald en naar de Ordelmanskoele gereden. De bijeenkomst was geregeld door de Gemeenschapsraad Neede. Inde Ordelmanskoele werd de kinderen een beweegprogramma aangeboden door buurtsportcoaches Kim Grijsen en Michel Ballast van Beweegwijs. Johan Geerdink verzorgde een workshop wilgentenen vlechten. Als dank voor hun komst kregen de kinderen een passend cadeautje mee, een zakje bloembollen voor thuis. Het zakje representeerde de natuur. Ook Han Boer plantte een paar bloembollen tijdens de openingsceremonie. Om 16.00 verliet iedereen de Ordelmanskoele. Samen met Woudy, de olifant, en de toekomstige uitkijktoren, heeft Neede een natuurlijk en aantrekkelijk speelparadijs waar natuurbeleving en recreatie voorop staat.


Foto: Rob Weeber
Foto: Rob Weeber
Foto: Rob Weeber