Uitvoeringsplan: 'Van afval naar grondstof'

BERKELLAND - De naam geeft gevoelsmatig het tegendeel aan, maar toch heeft de inhoud van uw vuilcontainer waarde. Afvalcentrales wekken er bij de verbranding energie mee op, maar steeds vaker wordt afval ook gezien als een bron om grondstoffen uit te winnen. Dat is de reden dat het uitvoeringsplan van de gemeente Berkelland als het gaat om het verzamelen en verwerken van afval de titel heeft mee gekregen: 'Van afval naar grondstof'.

Door Rob Stevens

Het inzamelen van afval gaat veranderen de komende jaren, dat is duidelijk. Met als doel om de huidige 254 kilo restafval, dat wat nu in de grijze container verdwijnt, per persoon op jaarbasis terug te brengen naar 100 kilo. Om Berkellanders bij de wijze van inzamelen te betrekken is onder inwoners een enquête uitgezet en zijn inloopbijeenkomsten georganiseerd. Daarbij kon men kiezen uit een viertal scenario's.

Uiteindelijk heeft 71% van 1812 inwoners gekozen voor scenario 1. In dat scenario wordt de grijze container, die dan voor iedereen gelijk van inhoud wordt, nog maar een keer in de vier weken geleegd, de groene een keer in de twee weken en een nieuwe PMD container met oranje deksel ook een keer in de vier weken.

Het laatste gebeurt nu nog per zak. Tijdens de inloopbijeenkomsten zijn zinvolle suggesties gedaan. Daarop wordt nog gestudeerd. Het kan zijn dat er wijkafhankelijke aanpassingen komen, maatwerk. De ene wijk is groener dan de andere bijvoorbeeld of er wonen relatief veel ouderen dan elders. Het is ook mogelijk dat in een wijk een ondergrondse grijze container wordt geplaatst zodat men toch altijd afval kwijt kan, ook als de eigen grijze container vol is.
Daar moet dan wel extra voor betaald worden, per storting. Het is ook mogelijk dat het aan inwoners wordt over gelaten of men de beschikking krijgt over een grote dan wel kleine PMD container, die met oranje deksel. De groene container komt ook weer in het buitengebied. Een en ander zal op niet al te lange tijd duidelijk worden.

De verandering zal geleidelijk worden doorgevoerd maar toch komend jaar in heel Berkelland zijn beslag krijgen. Bewustwording en draagvlak is daarbij belangrijk. Vandaar dat inwoners uitgebreid geïnformeerd zullen worden via allerlei kanalen. De verandering zal gepaard gaan met uitgebreide communicatie. Het tarief dat betaald wordt voor de afvalverwerking zal volgens wethouder Joke Pot gelijk blijven.

Zij sluit niet uit dat de betere afvalscheiding op termijn geld oplevert en dan zelfs tot een verlaging van dit tarief kan leiden. Een beloning voor goed gedrag. In dit verband is ook belangrijk dat Vlaamse en Nederlandse organisaties, verenigingen, gemeenten en bedrijven zich hebben aangesloten bij de Statiegeldalliantie.

Zij vinden statiegeld op PET-flessen en blikjes een goed idee. Berkelland heeft zich hierbij inmiddels ook aangesloten.


Dalende lijn WW zet door in Achterhoek

ACHTERHOEK - Het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek is bijna 24% lager dan een jaar geleden en 3,3% lager dan vorige maand. Daarmee daalde het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek sterker dan gemiddeld in Nederland.

Eind november telde de Achterhoek 5.236 WW-uitkeringen. Dat zijn er 178 minder dan vorige maand, een daling van 3,3%. Vergeleken met een jaar geleden is het aantal uitkeringen met 23,7% afgenomen. Dat zijn 1.623 WW-uitkeringen minder.

Daarmee zet de dalende trend van de WW ook in de Achterhoek onverminderd door.
Door de afname van het aantal WW-uitkeringen daalt ook het WW-percentage, dat is het aantal WW-uitkeringen in verhouding tot de beroepsbevolking.

Eind november is het WW-percentage in de Achterhoek 3,4%. Dat is gunstiger dan het landelijke aandeel van 3,8%.


Alleen schenking voor de beelden in Needse kerk

NEEDE - In het artikel van vorige week over Needse Havezathe Cultuurfonds in deze krant is een foutje geslopen. Er is de afgelopen jaren alleen een schenking gedaan aan de beelden in de kerk. Natuurpark Kronenkamp en de oude bibliotheek werden als 'voorbeeld' object genoemd voor een eventuele bijdrage, mits het éénmalig project is die vervolgens weer voldoet aan de voorwaarden.


Volleyballers Revoc
houden flessenactie

REKKEN - Volleybalvereniging Revoc uit Rekken houdt op zaterdag 6 januari 2018 een flessenactie. De leden van Revoc halen in Rekken en het buitengebied van Rekken lege statiegeldflessen op. De opbrengst gaat naar de vereniging.