Tennisvereniging De Koem aan de Blauwe Torenweg in Geesteren.  Foto: Rob Weeber
Tennisvereniging De Koem aan de Blauwe Torenweg in Geesteren.  Foto: Rob Weeber Foto:

Blauwe Torenweg in Geesteren gaat mogelijk naam eer aandoen

GEESTEREN - Zoals op meerdere plekken in Berkelland, is ook de mobiele bereikbaarheid in Geesteren niet optimaal. De roep om betere bereikbaarheid staat al jarenlang op de agenda. De gemeente heeft het onderwerp opgepakt en plant meerdere masten in haar gebied. Voor Geesteren is op 31 januari de vergunning aan KPN afgegeven voor plaatsing van een 39,9 meter hoge UMTS-antennemast aan de Blauwe Torenweg 31, bij de tennisvereniging De Koem. Daarmee valt de hoogte binnen de eis van maximaal veertig meter. Maar in plaats van blijheid, is er ophef ontstaan en keren bewoners van het dorp zich nu tegen de komst/plek van de mast aan de Blauwe Torenweg.

De gemeentelijke procedure startte vorig jaar met de bekendmaking op 8 augustus in het Berkelbericht van de aanvraag van een omgevingsvergunning door KPN. Daarop kwamen bezwaren van enkele bewoners aan de Blauwe Torenweg, Den Goarden en de Pellenweversweg. Zij betoogden dat een mast van veertig meter hoogte landschap ontsierend is en bovendien een negatieve invloed op de gezondheid heeft. De zienswijze van de gemeente echter is dat er na onderzoek met de aanvrager geen andere geschikte en beschikbare locatie was dan de Blauwe Torenweg 31 en er verder onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor stralingsrisico door elektromagnetische velden is. Verder is ook onderzoek gedaan naar schadelijke effecten voor flora en fauna en ook hier is geen verband gevonden. Onderzocht is het opwarmingseffect voor fauna rondom de mast door elektromagnetische straling. Bovendien is tijdens de technische schouwing met een landschapsdeskundige die plek aangewezen, waar de mast door de aanwezige bomenrij deels aan het zicht wordt onttrokken. En dus werd de vergunning goedgekeurd en verzonden op 31 januari. Feitelijk is de plaatsing "in strijd is met de regels ruimtelijke ordening", met het bestemmingsplan van de locatie. Maar Artikel 4, lid 5, bijlage 2 van het Besluit omgevingsrecht (Bor) geeft de gemeente het recht om af te wijken van het bestemmingsplan. De nieuwe bezwaartermijn loopt tot medio maart en bekend is dat er nieuwe protesten zullen volgen tegen de beslissing.

Navraag bij het bestuur van tennisvereniging De Koem leert dat de gemeente het initiatief tot de locatiekeuze heeft genomen. Zij hebben de vereniging destijds benaderd dat het terrein een van de geschikte locaties zou zijn. Later is zelfs aangegeven dat het nog de enige locatie was waarop gebouwd kon worden. Zowel na de bekendmaking van de definitieve locatie, als na het verlenen van de vergunning, zijn alle bewoners in een straal van 250 meter ook nog eens persoonlijk geïnformeerd. De eigenaar van de grond ontvangt van KPN een vergoeding voor het plaatsen van de mast gedurende 15 jaar. Aangezien de tennisvereniging de grond van de gemeente pacht, ontvangt zij de vergoeding. De hoogte ervan wilde het bestuur niet kwijt.