Oud(er) worden in Berkelland

BERKELLAND - Berkelland vergrijst! Dat is wat we de laatste jaren veelvuldig horen. Het is ook inzet van beleid de gevolgen daarvan zo goed mogelijk op te vangen. Bijvoorbeeld in de sfeer van toekomstbestendig wonen. Dat is volgens wethouder Patricia Hoytink-Roubos een van de grote uitdagingen waar Berkelland voor staat. Hoe maak je een woning 'levensloopbestendig'. En wat moet daarvoor gebeuren? En hoe hoog zijn die investeringen?

Door Rob Stevens

De campagne 'werk aan de woning' moet vijftigplussers en eigenaren van woningen bewust maken van het feit dat, wil je ouder worden in de woning waar je nu woont, dat dan wellicht aanpassingen gewenst zijn. Om dat proces van bewustwording op hang te helpen heeft de gemeente de handen ineen geslagen met kruiswerk Achterhoek, ProWonen en het Energieloket. De campagne 'werk aan de woning' loopt drie jaar.
In deze periode is het de bedoeling dat senioren nu al gaan nadenken over wat er eventueel aan hun woning moet veranderen om daarin langer, gezonder, veiliger een comfortabel 'te ouderen'.
Daarbij worden in deze periode ook concrete handvatten aangeboden om de noodzakelijke individuele aanpassingen in kaart te brengen en hoe deze uitgevoerd kunnen worden. Dit onder de werktitel 'werk aan de woning'. Het doel is dat vierduizend senioren hierover gaan nadenken. En in vierhonderd woningen moet het tot daadwerkelijke aanpassingen komen.

Dementie
Het ouder worden kan met beperkingen gepaard gaan. Één daarvan is dementie. Berkelland zet erop in een dement vriendelijke gemeente te zijn. Wie het gemeentehuis bezoekt kan dat niet ontgaan. Een blauwe stoeptegel tussen bruine klinkers voor de ingang onderstreept de Berkellandse intentie. De gemeente kreeg van de Alzheimervereniging het predicaat 'dementievriendelijke gemeente'.

Wat heeft Berkelland daarvoor moeten doen? In 2016 is al een platform opgericht waarin een aantal organisaties de handen ineen hebben geslagen. Vanuit dat platform zijn de meest urgente problemen en wensen op dit terrein geïnventariseerd en voorstellen zijn gedaan ter ondersteuning van mensen die aan deze ziekte lijden. Mensen die leiden aan een vorm van dementie en hun mantelzorgers, willen graag zo lang mogelijk thuis en in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Dat leidt vaak tot een grote belasting van mantelzorgers.

Signaleren
Onder verenigingen, huisartsen, ondernemers en andere instellingen wordt daarom breed informatie verstrekt over dementie en het signaleren van dementie. Er komt een gericht aanbod van cursussen en gespreksgroepen voor mensen die er zelf aan lijden en hun naaste omgeving. Vrijwilligers worden ingezet als begeleiders, als 'maatjes'. Anderzijds wordt ook gekeken naar de mogelijkheden om mensen met dementie zelf in te zetten als vrijwilliger. En verder worden de mogelijkheden bestudeerd van de inzet van domotica, geavanceerde technologie in de vorm van robots of beeldverbindingen en dergelijke. Die inzet moet er toe leiden dat alzheimerpatiënten zo lang mogelijk het leven kunnen leven zoals ze dat gewend waren.

Wethouder Marijke van Haaren in haar reactie op het verkregen predicaat 'dementievriendelijke gemeente: "We kunnen er dus echt niet omheen: meer en meer inwoners en organisaties krijgen dagelijks te maken krijgen met dementie. Er ligt een gezamenlijke uitdaging om er met elkaar voor te zorgen dat mensen met dementie en hun naasten zo prettig mogelijk in Berkelland kunnen blijven wonen. Dat doen we nu al en dat blijven we ook doen. Samen met ondernemers, organisaties en inwoners willen we ons daarvoor inzetten."


Subsidie voor veertien verzelfstandigde
buitensportverenigingen

BERKELLAND - De gemeente verleent veertien verzelfstandigde buitensportverenigingen eenmalige subsidie voor het eigenaarsdeel OZB.

Op initiatief van de Sport Federatie Berkelland (SFB) heeft de gemeente geconstateerd dat het eigenaarsdeel van de OZB niet bij alle verzelfstandigde sportverenigingen op dezelfde wijze is meegenomen in de afkoopsom. Daarom is besloten dit financieel te repareren. Dit geldt voor veertien buitensportverenigingen voor een totaal bedrag van 56.811,66 euro.

Eenmalige afkoopsom
Vanaf 2009 zijn er diverse buitensportverenigingen verzelfstandigd. Voor de verzelfstandiging hebben de betrokken sportverenigingen een eenmalige afkoopsom ontvangen van de gemeente. Gebleken is dat daarbij het eigenaarsdeel van de OZB niet bij alle verzelfstandigde sportverenigingen op dezelfde wijze is meegenomen in de afkoopsom. De volgende buitensportverenigingen krijgen een bijdrage: EGVV, DEO, GSV '63, vv Reünie, Sportclub Neede, vv Rietmolen, ETTV, ERMVC, ASV, TCB, VIOS Voetbal, FC Eibergen, RTC De Stofwolk en IJsvereniging Eibergen.

Onderzoek
Vorig jaar heeft de Sport Federatie Berkelland drie onderwerpen aangekaart bij de gemeente:
OZB vrijstelling, Financiële vitaliteit sportverenigingen, Compensatie eigenaarsdeel OZB .

In samenwerking met SFB zijn deze onderwerpen uitgewerkt. Het verzoek om OZB vrijstelling heeft de gemeente in december 2017 afgewezen. Om de financiële vitaliteit van sportverenigingen te meten hebben de SFB en de gemeente afgesproken binnenkort hier gezamenlijk een onderzoek voor te starten.