Dat de spelletjes in de smaak vielen was te zien aan de bezwete snuitjes die in de loop van de ochtend overal te zien waren. Foto: PR
Dat de spelletjes in de smaak vielen was te zien aan de bezwete snuitjes die in de loop van de ochtend overal te zien waren. Foto: PR

Zomerse Koningsspelen op Kerst Zwartschool

RUURLO – Ongekend, zo kunnen de weersomstandigheden tijdens de Koningsspelen wel genoemd worden. Van alle zes edities van de Koningsspelen waaraan de Kerst Zwartschool sinds 2013 heeft deelgenomen, was dit veruit de warmste.

Een gezellig en sportief feest was het ook dit jaar weer. De kinderen van de hoogste groepen waren verantwoordelijk voor de begeleiding van de spelletjes en de begeleiding van groepjes jongere leerlingen. 's Ochtends al heel vroeg was het team van de Kerst Zwartschool, onder leiding van de vakleerkracht bewegingsonderwijs en commissieleden, bezig met de voorbereidingen van het spellencircuit. En nadat het evenement geopend was met het Koningsdaglied 'Fitlala' ging iedereen enthousiast van start. Zowel het plein als de ruimte voor de school waren omgetoverd tot speelplekken die de uitnodigden tot spelen. De saamhorigheid tussen de kinderen was onverminderd groot. Oud helpt jong, jong leert van oud. Dat de spelletjes in de smaak vielen was te zien aan de bezwete snuitjes die in de loop van de ochtend overal te zien waren. Het team van de Kerst Zwartschool vindt het belangrijk dat kinderen in beweging blijven. Vrijwel alle groepen krijgen twee maal per week gymlessen van een vakleerkracht. Daarnaast werkt de school al jarenlang met het 'Beweegwijs'-concept, waarbij kinderen gemotiveerd worden om in beweging te komen in de pauze door het organiseren van spelletjes en speelhoeken. Regelmatig zijn er gastlessen van sportverenigingen en ook worden er zeer frequent naschoolse Beweegwijsactiviteiten georganiseerd. Het bewegend leren, waarbij kinderen op een actieve manier de lesstof verwerken of inoefenen, wordt regelmatig ingezet.


Oranjevereniging Ruurlo presenteert Koningsdagprogramma 2018

RUURLO – Traditioneel wordt het Koningsdag-programma in Ruurlo geopend met het Schoolvoetbaltoernooi op sportpark 't Rikkelder van voetbalvereniging Ruurlo.

De eerste wedstrijden tussen de jongens-, meisjes-, en gemengde teams van de Kerst Zwart, Wonderwijs, Willibrord en De Driesprong beginnen om 9.00 uur. De finales vinden rond het middaguur plaats. Bestuursleden van de Oranjevereniging Ruurlo zullen vrijdagmorgen 27 april met de bewoners van woonzorgcentrum De Bundeling en De Garven een kopje koffie met oranjegebak nuttigen, gevolgd door een oranjebitter. Het feestprogramma gaat daarna verder met de Kindermarkt op het Kerkplein. Vanaf 13.00 uur kan iedereen zijn spullen, die misschien al jarenlang in de kast of op zolder liggen, verkopen. Naast de Kindermarkt kunnen kinderen aan diverse spelen in de Dorpsstraat meedoen, zoals het gladiatorspel en oer-Hollandse spelen. Er zijn, naast het schminken, verschillende andere creatieve activiteiten. Ook het springkussen ontbreekt niet. De Kindermarkt en andere activiteiten eindigen omstreeks 16.00 uur.

Oranjeconcert
Het traditionele Oranjeconcert in het Kulturhus wordt ook dit jaar weer door Kunstkring Ruurlo in samenwerking met Oranjevereniging Ruurlo georganiseerd. Met het traditionele glaasje oranjebitter wordt getoost op de gezondheid van de koning. Het elfde Oranjeconcert wordt uitgevoerd door Flor De Amor. Het gezelschap wil de zon laten schijnen, de vier muzikanten willen met hun Zuid-Amerikaanse klanken met swingende ritmes, afgewisseld met ontroerende en eenvoudige ballads, het publiek veroveren. Dansen is toegestaan. Aanvang 20.20 uur. Kaarten kosten in de voorverkoop 17,50 euro en zijn te koop bij Everwennink en bij Groot Jebbink Bloemen in Ruurlo. Kaarten aan de kassa kosten 20 euro.

Oranjevereniging Ruurlo vraagt iedereen op Koningsdag uitbundig te vlaggen.


Vijftigste Koningsdag Barchem

BARCHEM – Traditioneel wordt in Barchem Koningsdag gestart met het zingen van het Wilhelmus en het oplaten van ballonnen.

Omdat Vereniging Contact 50 jaar bestaat, zijn het dit jaar gouden ballonnen. Gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal, ook de linten. De ballonnen kunnen om 13.00 uur worden opgehaald bij HCR In de Groene Jager. Voor kinderen tot en met twaalf jaar zijn de ballonnen gratis, andere deelnemers kunnen een ballon kopen voor vijftig eurocent. Om 13.30 uur is de officiële opening, met een verrassing.

Kleedjesmarkt en ander vertier
Kinderen, maar ook volwassenen, kunnen de hele middag op het Dorpsplein overbodige of zelfgemaakte spulletjes verkopen en kopen op de vrijmarkt en voorts zijn er spelletjes voor jong en oud. Sporttoestellenleverancier Nijha Lochem plaatst een sportcontainer op het Dorpsplein. Floris Dinkelman van Flofit zal instructies geven, zowel geschikt voor volwassenen als voor kinderen. Natuurlijk horen een hapje, drankje en gezellige muziek bij het verjaardagsfeestje van koning Willem Alexander. Oranje kleding(accent) verhoogt de sfeer