1.FC Union Berlin is een van de vier debutanten op de 34ste editie van het Karel Stegeman Toernooi. Foto: PR
1.FC Union Berlin is een van de vier debutanten op de 34ste editie van het Karel Stegeman Toernooi. Foto: PR

Karel Stegeman Toernooi met vier debutanten

Mogelijk vijftig jeugd- internationals naar Ruurlo

RUURLO – Het Braziliaanse Ceilândia EC, SK Slovan Bratislava uit Slowakije, de Duitsers van 1.FC Union Berlin en de regerend kampioen van Servië FK Brodarac zijn de vier debutanten op de 34ste editie van het Karel Stegeman Toernooi van voetbalvereniging Ruurlo dat van zaterdag 19 tot en met maandag 21 mei op sportpark 't Rikkelder in Ruurlo plaatsvind. Dit internationale kwartet wordt aangevuld met FC Twente, dat na een afwezigheid van twee decennia weer van de partij is en een zevental teams dat ook vorig jaar deelnam, te weten Halmstads BK en Kalmar FF uit Zweden, KV Mechelen (België), de huidig kampioen van Kroatië NK Lokomotiva Zagreb,en uit eigen land de winnaar van het KST 2017, Sparta Rotterdam, NAC Breda en het team van de organiserende club, VV Ruurlo.

Wellicht spreekt qua naam van de debutanten FK Brodarac het minst aan, maar de Serviërs komen met een zeer sterk team naar Ruurlo. De ploeg nam als landskampioen dit jaar deel aan de UEFA Youth League, Champions League voor O19 teams. Brodarac wist door te dringen tot de play-offs, waarin het team na een heroïsche strijd werd uitgeschakeld door Manchester United. Ook dit seizoen doet FK Brodarac weer een gooi naar de Servische titel. Slovan Bratislava is de grootmacht van het Slowaakse voetbal met een jeugdopleiding die de vergelijking met die van grote Europese clubs kan doorstaan. Momenteel staat Slovan Bratislava op de tweede plaats in de competitie en het heeft, met nog zeven wedstrijden te gaan, nog alle kansen op de landstitel. 1.FC Union Berlin promoveerde vorig seizoen naar de Junioren Bundesliga en stelde zich voor aanvang van dit seizoen handhaving ten doel. Na een uiterst moeizame seizoenstart is het team inmiddels aan dit trapje hoger gewend en kan het zich inmiddels gaan opmaken voor nog een seizoen Bundesliga. Ceilândia EC zit middenin de voorbereiding op de competitie, de Campeonato Candango, die met Pinksteren van start gaat en op het KST. De Brazilianen hebben dertig spelers tot hun beschikken waarvan er achttien voor het KST geselecteerd worden. Evenals Red Bull en Desportivo Brasil zit Ceilândia onder de vleugels van BNT, Brasilia New Talents, een bureau voor sportmanagement specifiek gericht op de jeugdopleiding.

Karrenvracht aan talent
Hoewel de definitieve spelerslijsten uiterlijk 16 mei bij de organisatie van het KST binnen moeten zijn kan op basis van de door de clubs gedane voorlopige opgaves worden geconcludeerd dat tijdens de komende editie veel talentvolle spelers binnen de lijnen komen. Zo staat de voorlopige teller van het aantal jeugdinternationals op dit moment op 52. Ongetwijfeld zullen hier een aantal spelers vanwege blessures of een oproep voor het eerste elftal van de club, moeten afhaken, maar op voorhand is het aantal jeugdinternationals hoger dan ooit te voren. Het zijn spelers die uitkomen voor de nationale O19, O18 of O17 ploeg van hun land waarbij het gaat om de volgende elf landen, Servië, Duitsland, Hongarije, Zweden, België, Kroatië, Bosnië, Macedonië, Kosovo, Slowakije en Nederland. Het internationale karakter van het KST wordt hiermee eens te meer aangetoond. Zweden is overigens het best vertegenwoordigd in dit rijtje. Dit heeft uiteraard mede te maken met het feit dat er twee Zweedse teams tot het deelnemersveld behoren, maar het feit dat deze, Halmstads BK en Kalmar FF, op dit moment gezamenlijk de U19 Allsvenskan aanvoeren zegt in dit kader wellicht toch ook het een en ander. De Kroatische deelnemer NK Lokomotiva heeft spelers in de gelederen die uitkomen voor nationale jeugdselecties uit maar liefst vier verschillende landen.

KST dagje uit voor gehele gezin
Naast voetbal is er tijdens het toernooi van alles te doen. De allerkleinsten kunnen zich vermaken in de speelhoek en voor de wat oudere jeugd is er een pannakooi en wordt op zondagmiddag het Pepsi Max FIFA 18 toernooi georganiseerd. Voordat zaterdag 19 mei om 13.00 uur Sparta Rotterdam en FC Twente de eerste bal aan het rollen brengen,worden die morgen delegaties van de deelnemende clubs door burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland ontvangen in 'De Boerangerie' van pannenkoekenboerderij De Heikamp en vindt daarna de officiële opening van het toernooi plaats op sportcomplex 't Rikkelder door opnieuw de burgemeester. Tijdens deze openingsceremonie worden onder andere de deelnemende teams aan het publiek gepresenteerd.