Albert Wonnink, Gert Tessemaker, Bennie Hengeveld, Henk Stegeman en Gerritta Arfman (vlnr) van de Werkgroep Herinrichting Barchkerk met de esterikken die niet meer worden gebruikt. Foto: PR
Albert Wonnink, Gert Tessemaker, Bennie Hengeveld, Henk Stegeman en Gerritta Arfman (vlnr) van de Werkgroep Herinrichting Barchkerk met de esterikken die niet meer worden gebruikt. Foto: PR Foto:

Barchemers maken zich sterk voor Barchkerk

Obligatieverkoop en giften levert 40.000 euro op

BARCHEM – "Boven verwachting. De Barchemers hebben zich massaal sterk gemaakt voor de Barchkerk. De toezeggingen om een obligatie te kopen komen nog steeds binnen. We hebben ruim 40.000 euro aan obligaties en giften. En dat is een fantastisch bedrag voor een dorp met amper 1800 inwoners. We hadden ingezet op 25.000 euro. Van dit bedrag hadden we alleen maar kunnen dromen." Bennie Hengeveld van de Werkgroep Herinrichting Barchkerk is een gelukkig man.

Door Jan Hendriksen

Bijna alle Barchemers hebben in de afgelopen weken wel een obligatie van vijftig euro gekocht. Sommigen zelfs vier of vijf. En een enkeling zelfs tien. "Als onderdeel van de totale financiering hebben we deze toezeggingen ook echt hard nodig. Maar wat mij persoonlijk echt aanspreekt is het feit dat deze actie Barchem-breed is gedragen. Als Barchemers hebben we met elkaar aangegeven dat we de Barchkerk willen behouden voor het dorp. Ook diegenen die niet kerkelijk verbonden zijn. Met dit gegeven en met het enthousiasme wat er binnen onze werkgroep aanwezig is, komt de uitvoering van herinrichting zeker goed en kunnen we in de loop van de nazomer/herfst een heringerichte Barchkerk in gebruik nemen", zo verklaart Bennie Hengeveld. Een flink deel van de kosten voor de herinrichting (175.00 euro) betaalt de Hervormde Gemeente Barchem zelf. Bovendien zijn bij diverse instanties en fondsen aanvragen voor subsidies ingediend. Een deel is zelfs al toegezegd zoals die van de Solidariteitskas van de Protestantse Kerk Nederland die kerkgemeenten die toekomstgericht bezig zijn financieel ondersteund, Fonds 1819, Stichting Maatschappelijk Belang Lochem, de Maatschappij van Welstand en provincie Gelderland. De doelstelling van de werkgroep is duidelijk: de Barchkerk zodanig inrichten dat deze – naast de zondagse eredienst – voor meerdere doeleinden geschikt wordt.

Aanpassingen
De door stichting Barchkerk in het Midden (BiM) georganiseerde optredens in de afgelopen jaren hebben bewezen dat dat met wat aanpassingen prima kan. Bennie Hengeveld is ook zeer content met het feit dat in de nieuwe situatie straks de kerk beter toegankelijk is voor condoleances en rouwdiensten. "De consistorie wordt iets aangepast zodat de overledene hier kan worden opgebaard. Vervolgens is er dan de mogelijkheid om in de kerkzaal de familie te condoleren en afscheid te nemen. De begrafenisvereniging is dan ook erg positief over deze plannen, de aula en de kerk staan nog geen tien meter uit elkaar zodat samenwerking een grote verbetering voor geheel Barchem betekent."

Orgel
Na de herinrichting zal het orgel geplaatst worden die voorheen dienst heeft gedaan in kerkelijk centrum De Hoeksteen in Barchem. Dit orgel is aan de Barchkerk geschonken door de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem na de verkoop van De Hoeksteen. Het orgel dat in Barchkerk stond krijgt een tweede leven in Frankrijk. Het is verkocht aan 'Le Sacré Coeur' in Moulins. "We zijn blij dat het deze mooie bestemming krijgt", aldus Hengeveld. De stoelen en de banken gaan in eerste instantie in opslag, de definitieve bestemming hiervan wordt in en later stadium bepaald.

Esterikken
Wat wel duidelijk is dat de esterikken die onder de vloer lagen niet worden hergebruikt. Bennie Hengeveld; "We zijn tot de conclusie gekomen dat dit niet gaat lukken gezien het grote aantal min of meer beschadigde exemplaren. Er is nu besloten om de goede esterikken die er zijn te verkopen en een geheel nieuwe tegelvloer in de kerk te leggen."