Boeiende avond over 'voltooid leven'

RUURLO - Wanneer is een leven voltooid? Wie bepaalt dat? Mag ik over mijn eigen leven beslissen? Welke rol speelt een huisarts daarbij? Is het leven door God gegeven en heb ik daarom niet zelf de keuze over het einde?

Dit zijn enkele van de vele vragen die aan de orde kwamen tijdens de door de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem georganiseerde gespreksavond op 15 mei in gemeentecentrum De Sprankel met als thema'Voltooid leven. Wat is dat eigenlijk?'. Blijkbaar leven deze vragen bij velen, want de zaal van De Sprankel was goed gevuld. Zo'n kleine honderd mensen luisterden naar wat de drie inleiders daarover te vertellen hadden. Na de pauze gingen zij met elkaar in discussie. Huisarts Hans Sportel was de eerste spreker. Hij behandelde onder meer de vele begrippen die te maken hebben met de zelfgekozen dood. Er is nogal wat begripsverwarring. Zijn presentatie schiep de nodige duidelijkheid. Hij gaf inzicht in de zorgvuldige procedures waar een huisarts mee te maken krijgt als hij/zij de vraag krijgt van een patiënt om te helpen bij het beëindigen van het leven. Vanuit de zaal kreeg hij daarover een groot aantal vragen.

Bijbel
Ds. Tinus Gaastra, predikant van de Protestantse Gemeente -Barchem, gaf zijn visie als pastor. Dat was in hoge mate zijn persoonlijke – door het geloof geïnspireerde - visie. "In de Bijbel kunnen we nauwelijks antwoorden vinden op de vraag of je over je eigen leven mag beschikken. De PKN (Protestantse Kerk in Nederland) geeft veel ruimte. In deze kerk wordt er heel verschillend over dit onderwerp gedacht, variërend van het mag nooit tot er mag veel", zei Gaastra. Wat dat betreft hebben Rooms-katholieken het makkelijker: het mag gewoon niet. Wat overigens niet betekent, dat het niet gebeurt.

Depressief
Jodie Ras, humanistisch geestelijk verzorger bij GGNet, vertelde over haar persoonlijke ervaringen, zowel in de tijd dat zij in Israël werkte als in haar huidige werk bij GGNet. Zij heeft dagelijks te maken met depressieve mensen. Hoe kunnen we voorkomen, dat mensen depressief worden? Wat is er mis in onze samenleving dat we het laten gebeuren, dat mensen zich verlaten, niet geaccepteerd en gewaardeerd voelen? "Wat kunt u bijdragen aan een inclusieve samenleving waar iedereen zich gerespecteerd weet?", was haar – bijna retorische – vraag.

De avond was informatief en inspirerend. Het blijft een ingewikkeld onderwerp, omringd met vele emoties. Men ging niet naar huis met een eensluidend antwoord op de vraag wanneer een leven voltooid is en welke consequenties je daaraan verbindt. Misschien wel met de vraag: 'wat ga ik doen als ik zelf ooit in een situatie kom waarin ik mijn leven als een last ervaar?' De aanwezigen werden stevig aan het denken gezet. Dat helpt om tot een meer genuanceerde mening te komen over een onderwerp waar gelijk en ongelijk niet aan de orde zijn.


Vossenjacht in Doolhof Ruurlo groot succes

RUURLO – Activiteiten in de Doolhof van Ruurlo worden gewaardeerd zo bleek onlangs. Op vrijdag 11 mei werd er de eerste Vossenjacht van dit jaar gehouden. Aan deze gezellige vossenjacht namen maar liefst 319 personen deel. Niet alleen uit Ruurlo, maar ook gasten van de diverse campings en logies bedrijven. De organisatie had acht vossen die 'los' in de Doolhof rondlopen. De jeugdige bezoekers moesten deze opsporen en iedere vos had een eigen cijfer. Als alle cijfers waren verzameld, konden deze worden omgezet in een woord. De winnaars krijgen een VVV-bon thuis gestuurd. De winnaars zijn Mees Kemper uit Lettele, Isa Kamperman uit Ruurlo en Ivemme Postma uit Wissel.