mando Renz te veel. Foto: Jan Hendriksen.
mando Renz te veel. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Geringe publieke belangstelling voor Circus Bernardo in Ruurlo

RUURLO – Van een jongleuract met stoelen tot een dressuuract met een paard en twee pony's en van messenwerpact tot een cowboy-act. Niets is hem te veel. En dat geldt ook voor zijn vrouw en twee kinderen. Armando Renz (38), zijn vrouw Ramona (33) en hun beide kinderen Diego (10) en Megan (7) vormden samen met familielid Laura (21) de artiesten van het Circus Bernardo dat tijdens het Pinksterweekeinde in Ruurlo vier voorstellingen verzorgde. De publieke belangstelling aan De Vente op bedrijventerrein Everskamp was telkens zeer gering voor het (kinder)circus uit de noordoost Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren.

Door Jan Hendriksen

De vijf circusartiesten verzorgden alle voorbereidingen voor de verschillende acts zelf. En dat is hard werken. Armando rende letterlijk en figuurlijk door de tent. Verkleedpartijen waren de circusartiesten ook niet vreemd. Armando Renz is opgegroeid in de wereld van zand en zaagsel. Zijn vader werkte met grote Indische olifanten. Iedere dag hielp hij zijn vader mee met het voeren, trainen en verzorgen van zijn 'vrienden'. Toen vader ouder werd en niet alles meer aankon, besloot Armando het stokje over te nemen. Hij schitterde op diverse circusfestivals en grote circussen in heel Europa. Armando heeft in vele circussen gewerkt en heeft dingen gezien die hij zelf totaal anders zou doen, en dingen die hij precies zo zou doen. Met deze kennis is hij vorig jaar Circus Bernardo gestart en reist hij momenteel door de gemeente Berkelland. Het bevreemdde Armando Renz dat de gemeente Berkelland hem voor het Pinksterweekeinde een vergunning had afgegeven voor zijn voorstellingen in Ruurlo terwijl er ook een Meikermis in Ruurlo werd gevierd. "En daar wist ik niets van. Ik had beter tijdens het Pinksterweekeinde in Borculo kunnen staan en afgelopen weekeinde in Ruurlo. Maar helaas, het is niet anders. En ook de plek op dit bedrijventerrein is niet ideaal. Dichter bij het centrum van Ruurlo was veel gunstiger geweest." Van woensdag 30 mei tot en met zondag 3 juni is het circus in Neede aan 't Roodland te vinden, waar het ook vier voorstellingen verzorgt.


De Heikamp gaat de strijd aan in Keuringsdienst van Waarde Quiz

RUURLO – Waar in het afgelopen seizoen van de Keuringsdienst van Waarde Quiz vele BN'ers nog hun kennis over eten inzetten om als winnaar uit de bus te komen, is de studio dit jaar het strijdtoneel voor vakmensen uit de voedingsindustrie. Als Nederlands Kampioen Pannenkoeken bakken mocht volgens KRO-NCRV een delegatie van De Heikamp uit Ruurlo niet ontbreken. Chefkok Rob Weijers en eigenaar Bert van Zijtveld zullen dan ook binnenkort op NPO 3 een poging doen om de finale te bereiken.


Foto: PR.