De kinderen bij 'De 102.000 Stenen'. Eén steen voor iedere vermoorde man, vrouw en kind. Foto: PR.
De kinderen bij 'De 102.000 Stenen'. Eén steen voor iedere vermoorde man, vrouw en kind. Foto: PR. Foto:

Basisscholen Ruurlo bezoeken Kamp Westerbork

RUURLO – De hoogste groepen leerlingen van de basisscholen Kerst Zwart, Willibrordus en De Driesprong uit Ruurlo hebben donderdag 24 mei het Herinneringscentrum Kamp Westerbork bezocht. Dit was tevens het laatste projectonderdeel van dit schooljaar in het kader van het Westerbork Scholenproject.

Het programma begon in het museum met de tentoonstelling over de geschiedenis van het kamp. Hier deden de leerlingen in tweetallen met behulp van een kijkwijzer onder meer onderzoek naar een leeftijdsgenootje dat in kamp Westerbork gevangen heeft gezeten. In de filmzaal vertelde een educatief medewerker het oorlogsverhaal over de enige joodse familie Spanjer uit Ruurlo. In de film 'Kind in de oorlog' vertelde Henny Dorwitz hoe zij als tienjarige met haar moeder werd 'gevonden' op het onderduikadres in Den Haag, drie dagen doorbracht in een cel in de Scheveningse gevangenis en aankwam in het doorgangskamp Westerbork. Hier moest ze allerlei werk doen, maar er was ook een ziekenhuis, sport en zelfs een theater. "Je deed allemaal mee, maar het was (achteraf) voor de schijn." Na anderhalf jaar werd ze op de trein gezet naar concentratiekamp Theresienstadt: "Wij vonden het een hel." Zij gaf de leerlingen mee dat 'vrijheid'niet vanzelfsprekend is: "Jullie kunnen ervoor zorgen dat er nooit meer oorlog komt."

Na een mooie wandeling naar het voormalige kampterrein leidde een gids de leerlingen daar langs de verschillende monumenten die doen denken aan de zwarte bladzijde uit de geschiedenis en een bijzondere herinnering oproepen aan de slachtoffers: Barak 56, De Gesproken Namen bij de wagons, het indringende Nationaal Monument Westerbork met de omhoog gekrulde rails (uitdrukking van wanhoop) en ten slotte De 102.000 Stenen. Eén steen voor iedere vermoorde man, vrouw en kind. Op deze aangrijpende plek hebben de leerlingen met hun meester een bloemstuk gelegd en een minuut stilgestaan bij de slachtoffers. "Met dank aan hun betrokken leerkrachten – was het niet alleen een informatieve maar ook heel indrukwekkende excursiedag voor de leerlingen", aldus scholenbegeleider Joke Cornelissen van de Stichting Westerbork Scholenproject.