IVN Natuureducatie organiseert voor de vijfde keer landelijke Slootjesdagen

REGIO – Kinderen tussen de zeven en twaalf jaar kunnen op 9 juni samen met hun (groot)ouders ontdekken hoe bijzonder het leven is in De Berkel in Lochem. Er staan IVN natuurgidsen van de afdeling Noord-Midden Achterhoek klaar die helpen om waterdiertjes te vinden en samen met deelnemers proefjes doen met water.

De Slootjesdag van IVN-Noord Midden Achterhoek vindt plaats op zaterdag 9 juni van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.00 uur bij de Berkel in Lochem achter het gemeentehuis. De gidsen nemen deze dag de kinderen mee in de bijzondere onderwaterwereld van de Berkel. Men gaat op zoek naar de grote spinnende watertor, ontdekken wie er in de zomer op het water kan schaatsen en men gaat proberen de snelste zwemmers van de sloot te vangen. De kinderen mogen hun vader, moeder, opa of oma meenemen en het kost niets.

Landelijk slootjesonderzoek
Tijdens de vijfde editie van de IVN Slootjesdagen wordt voor het eerst de waterkwaliteit onderzocht met 'citizen science'. Deelnemers van de slootjesactiviteiten tellen waterdiertjes en doen waterproefjes. De waarnemingen worden vastgelegd op een speciale onderzoekskaart. Na afloop, of live op de telefoon, voeren deelnemers de resultaten in via ivn.nl/slootjesdagen. Men ziet dan gelijk wat de score is. Met de resultaten brengen wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in kaart hoe gezond Nederlandse wateren zijn.

Landelijke activiteiten
Nieuwsgierig naar de IVN Slootjesdagen in de rest van Nederland? Neem dan een kijkje op ivn.nl/slootjesdagen. Hier vindt men een overzicht van de meer dan 150 Slootjesactiviteiten in het hele land. Hier vind men ook het mailadres van de contactpersoon.

Partners onderzoek
IVN Natuureducatie is een landelijke non-profit organisatie die de natuur in de harten van mensen brengt. Men is ervan overtuigd dat beleving en kennis van de natuur duurzaam handelen stimuleert. Daarom voegt men een citizenscience element toe aan de IVN Slootjesdagen. Hierbij werkt men samen met het NIOO-KNAW en waterdiertjes.nl.


Tweede Donderdagavondrit MC Ruurlo

RUURLO – De tweede Donderdagavondrit van Motorclub (MC) Ruurlo op donderdag 31 mei gaat vanaf het clubgebouw aan de Vosheuvelweg in de richting van Zutphen. Via binnenwegen gaat de rit over de IJssel richting Voorst en daarna naar Hall, Spankeren, Dieren en Doesburg en weer binnendoor terug naar Ruurlo. De rit is in totaal 111 kilometer lang en door de slingerwegen is de gemiddelde snelheid niet hoog. Dus op tijd starten is het advies. Aanmelden is tussen 18.30 en 20.00 uur mogelijk in het clubgebouw van MC Ruurlo.


Team Wopereis winnaar Midfondvlucht PV Roderlo

RUURLO – De duiven van de leden van Postduivenvereniging Roderlo vlogen zaterdag 19 mei voor de Midfondvlucht vanuit Chalons en Champagne in Frankrijk terug naar Ruurlo. Met tegenwind werd het een vlucht die gewonnen werd door het Team Wopereis (Guus Wopereis en Merijn Lansink). De afstand van deze vlucht bedroeg 379 kilometer. De duiven werden om 9.00 uur gelost met een noordoostenwind. De eerste duif werd om 14.01 uur geklokt. De uitslag: team Wopereis 1-4-5-10-14-16-25; J. Ras 2-11-12-15-23; gebr. Meulenveld 3-6-7-8-9-18-19-22; J.H.J. Meulenveld 13-17-21; H.Berentsen 20-24.


Muzikaal duo Ester en Karin in de Huiskamertent

RUURLO - Twee jaar geleden verwelkomde dit muzikale duo de Reurpop-bezoekers in de entreetent. Dit jaar komen de als muziektherapeut gediplomeerde Ruurlose dames Ester Wiegerinck en Karin Hukker voorbij in de Huiskamertent. Zaterdagavond zullen ze de bezoekers verwennen met wat heilzame, harmonieuze klanken tijdens een klein en intiem optreden.

Dat de dames op elkaar ingespeeld zijn, is een understatement. Ze kennen elkaar al sinds de basisschool en hebben vanaf die tijd al in verschillende settings samen muziek gemaakt. Zo waren ze de laatste jaren te zien en te horen in de revue van Ruurlo.

Ester Wiegerinck behaalde in 2013 haar Bachelor in muziektherapie aan de HAN. Van 2013 tot 2015 was ze toetsenist en zangeres bij de welbekende Ruurlose band Joint Adventure. Sinds enkele jaren is ze als zzp'er actief als muziekdocent/ -therapeut.

In juni 2011 studeerde Karin af als muziektherapeute aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede. Ze is als muziektherapeut verbonden aan Stichting Papageno. Dagelijks rijdt ze met haar auto vol instrumenten naar kinderen en jongeren met een vorm van autisme om ze muziek aan te bieden.

Het optreden zal bestaan uit een mix van covers in een kleine, akoestische setting. Van fijne luisterliedjes tot gezellige meezingers. "Wij vinden het erg leuk om ook deze editie weer een bijdrage te mogen leveren aan dit te gekke festival", aldus de dames.
Op de Reurpop-zaterdag spelen Ester & Karin tussen 23.30 en 00.00 uur in de Huiskamertent. "Wij hebben er in ieder geval heel veel zin in! Wij hopen jullie ook!"