Weerman Hans Toutenhoofd uit Neede in zijn natuurvriendelijke tuin. Foto: Rob Weeber
Weerman Hans Toutenhoofd uit Neede in zijn natuurvriendelijke tuin. Foto: Rob Weeber Foto:

Het weer in Berkelland (2)

NEEDE - Wekelijks zijn er in Berkelland een aantal weermannen in de weer om de toestand van het weer van commentaar te voorzien. Zij zijn (bijna) hun hele leven al gefascineerd door het krachtenspel van zon, water en wind boven ons hoofd. Het weer is voorspelbaar, maar tegelijkertijd ook weer niet. En juist dat maakt het tot een boeiende bezigheid. Hun wekelijks weerbeeld verloopt via radio en de sociale media en doet zeker niet onder voor de meer bekende vakbroeders, zij het dat het meer lokaal gericht is. In de komende weken zullen zij de revue passeren. Deze week is Hans Toutenhoofd aan het woord, amateurweerman te Neede.

Door Rob Weeber

Hans Toutenhoofd (1951) werd geboren in Amsterdam en kwam naar Enschede vanwege zijn studie toegepaste wiskunde aan de toenmalige Technische Hogeschool Twente, nu de UT. Hij begon na zijn studie als wetenschappelijk medewerker, maar koos toch voor een baan in het bedrijfsleven. Zijn loopbaan bij de Amro Bank voerde hem weer weg uit Twente, onder andere naar Edam en Soest, maar toen hij in 2003 met vervroegd pensioen kon, kozen ze voor de geboorteplaats van zijn vrouw, Neede. Hans is jaren lid van de Gemeenschapsraad Neede en als vrijwilliger actief geweest.

Zijn interesse in het weer dateert uit de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Hij woonde toen in Edam aan de dijk die het IJsselmeer van de Purmer scheidde. Het waren de jaren van veel storm en strenge winters met twee keer een Elfstedentocht en het dijkhuis leed regelmatig schade als gevolg van de stormen. Het was in de zomer een fantastische plek om te wonen, maar storm maakte hem in die tijd onrustig en dat wederom beïnvloedde het gevoel van welzijn op juist die plek. In die jaren was er nog geen internet en de toegang tot externe bronnen, zoals officiële weerkaarten, was duur. Toen in de negentiger jaren het internet opkwam, veranderde dit en zijn enthousiasme voor het weer nam toe. Abonnementen werden goedkoper en (bijna) alles kwam binnen handbereik. Inmiddels raadpleegt hij weerkaarten van diverse landen, zoals Amerika en Duitsland, en uit de getoonde weermodellen stelt hij zijn eigen verwachtingen op voor de Achterhoek met daarbinnen Berkelland. Zijn medium is Facebook, waar hij sinds vier jaar een à twee keer per week zijn berichten post. "Ik ben niet de gehele dag met het weer bezig en kijk nauwelijks terug. Voor mij is interessant wat het weerbeeld de komende dagen gaat doen. Blijft het langere tijd zeer stabiel, dan kan het zijn dat ik een week lang niets post. Interessant wordt het als zich een nieuwe tendens aandient of een plotselinge omslag dreigt in het bestaande weerbeeld. Dan stel ik een nieuwe verwachting op, desnoods per dag. In de regel maak ik gebruik van Amerikaanse weerkaarten. Deze zijn wat gedetailleerder dan de Europese en kijken wat verder vooruit, tot zo'n veertien dagen. Doorgaans is een verwachting voor de komende drie tot vijf dagen redelijk betrouwbaar. Veel langer heeft trouwens geen zin. Er kan teveel gebeuren in de tussentijd. Naast de Amerikaanse bekijk ik ook Duitse weerkaarten. De Achterhoek is toch een ander stukje Nederland dan het westen en de Duitse kaarten zijn voor deze streek iets nauwkeuriger. Als er teveel verschil in de kaarten zit, dan probeer ik een betrouwbaar gemiddeld beeld samen te stellen waarvan ik het idee heb dat het met de verwachte werkelijkheid het meest overeenkomt."

Point of no return voorbij
Ook Hans Toutenhoofd is ervan overtuigd dat de extremere klimaatverschijnselen mede door de invloed van de mens bepaald worden. Hij wijst in dit verband op de relatief korte tijdsspanne vanaf de eeuwwisseling waarin zich het weer extremer doet gelden. Ter vergelijking, de ijstijd deed er duizenden jaren over. De vraag die hij zich daarbij stelt, is wat het accelererend effect op de wereldwijde samenleving zal zijn. De werkelijke gevolgen voor de aarde, ook in tijd gezien, met betrekking tot de opwarming zijn nog niet te overzien. Daarbij is hij ook van mening dat we het point of no return gepasseerd zijn. Met andere woorden, het maakt feitelijk niet meer uit of we vanaf morgen met z'n allen bewuster gaan leven en alle schadelijke invloeden op de natuur elimineren. De geest is uit de fles en het proces gaat door. Alleen weten we nog niet hoe en wanneer de gevolgen in alle hevigheid merkbaar zullen zijn. Desalniettemin probeert hij in zijn privéleven zoveel mogelijk de natuur te ontlasten. Niemand kan 100% ecologisch zijn, maar je kunt er wel naar streven. Wie de weersverwachtingen van Hans Toutenhoofd wil volgen kan terecht op zijn Facebookpagina Hans Toutenhoofd.


Ed Struijlaart keert terug naar Reurpop

RUURLO - Een paar jaar geleden zei Hagenees Ed Struijlaart z'n baan op om een droom na te jagen: leven van en voor de muziek. Het gaat al een tijdje hard met zijn carrière. Zo werd hij genomineerd voor een 3FM Award, stond met zijn band op Concert at SEA én Noorderslag, mocht op tournee met Bløf en is niet meer weg te slaan van de Nederlandse radio. Dit jaar is hij te zien in de Huiskamertent op zaterdagavond.

Ed Struijlaart. Foto: Rutger van der Bent