Fien Venderbosch (foto) en Wim Faber uit Ruurlo namen vorige week voor het 45ste achtereenvolgende jaar deel aan de Ruurlose Zwemvierdaagse. Foto: Jan Hendriksen
Fien Venderbosch (foto) en Wim Faber uit Ruurlo namen vorige week voor het 45ste achtereenvolgende jaar deel aan de Ruurlose Zwemvierdaagse. Foto: Jan Hendriksen Foto:

Vernieuwde opzet zwemvierdaagse zorgt niet voor meer deelname

RUURLO – De vernieuwde opzet van de 45ste Ruurlose Zwemvierdaagse in recreatiebad De Meene heeft vorige week niet zijn vruchten afgeworpen. Ondanks de perfecte weersomstandigheden op de openingsavond bleef de deelname sterk achter bij de verwachtingen van de organisatoren. "We gaan alles nog eens rustig evalueren. We hadden de stellige verwachting dat we met de vernieuwde opzet door op woensdagavond van start te gaan dat de deelname zou worden opgekrikt. Maar met zeventig deelnemers hebben we de ondergrens bereikt", zo verklaarde Wilma Roekevisch zaterdagmiddag op de slotmiddag van de vierdaagse namens de organiserende zwem- en waterpolovereniging Schuurman BZC.

Door Jan Hendriksen

Terwijl de eerste medailles, pannenkoeken en snoepzakjes aan de deelnemers worden uitgereikt komt Ruurloër Wim Faber (70) net uit het kleedhok de vernieuwde Plaza van recreatiebad ingelopen. Evenals zijn plaatsgenoot Fien Venderbosch (79) nam Faber aan alle 45 edities van de Ruurlose zwemvierdaagse deel. "Nog nimmer heb ik een editie overgeslagen. Ik kom zelden tot nooit op het zwembad. Maar aan de vierdaagse neem ik trouw deel", zo verklaart Faber terwijl hij zijn blauwe zwembroek laat zien. "Dit is mijn tweede in al die 45 jaar. De eerste was een rode. Misschien moet ik volgend jaar maar weer eens een nieuwe kopen." Faber herinnert zich nog de tijd dat er bijna vijfhonderd zwemmers aan de vierdaagse deelnamen. "Jammer genoeg daalde het aantal zwemmers door de jaren heen. Moest je vroeger je een weg banen door de menigte. Nu heb je alle ruimte. Dat is ook wel prettig. Maar waarom men tegenwoordig niet meer deelneemt? Ik zou het niet weten. Ja, vroeger namen ouders met hun kinderen als gezin deel aan de vierdaagse. Maar die zie je nu nog amper. En dat is ontzettend jammer." Dat vindt ook mede organisator Wilma Roekevisch. Met de verplaatsing van de vierdaagse van maandag- tot en met vrijdagavond naar woensdag tot en met zaterdag had de Zwemvierdaagsecommissie van Schuurman BZC de zwemvierdaagse een nieuwe impuls willen geven. Maar die kwam er niet.

Doelstelling
"We hebben er alles aangedaan om de vierdaagse onder de aandacht van de mensen te brengen. Het weer op de startavond werkte perfect mee. En ook had Stichting Zwembad Ruurlo zaterdagmiddag nog voor wat extra reuring gezorgd. Maar dit alles heeft niet geleid tot meer deelnemers. Want dat was onze doelstelling. Vorig jaar namen nog 120 zwemmers deel. We hadden de hoop dat aantal weer op te krikken naar een kleine tweehonderd." De reacties van de deelnemers waren na afloop echter unaniem positief. Roekevisch: "En dat doet ons toch wel goed. Aan de organisatie heeft het gelukkig niet gelegen." Tijdens vierdaagse zwommen de deelnemers vier dagen een afstand van 300 meter (tot twaalf jaar) of 450 meter (vanaf twaalf jaar).

Nostalgie
De 45ste editie van de Zwemvierdaagse kreeg vorige week op de slotdag een nostalgisch tintje. De verkopers uit de jaren jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw waren er tijdens de afsluiting op zaterdagmiddag weer met 'het snoep van toen' zoals onder andere de heerlijke schuimblokken, trekdrop en kersensnoep die er in het verleden steevast op het zwembad onder meer door Jo Dolphijn (75), Annie Hofman (76) en Gerrit (80) en Jennie (81) Bergsma werden verkocht. Rond 16.00 uur was er tevens een demonstratie van de synchroonzwemsters van Schuurman BZC. Onder redelijke belangstelling lieten ze super enthousiast hun oefeningen op muziek zien. De geplande demonstratie eskimoteren (koppeltje duiken met een kano) vond geen doorgang.


IVN-avondwandeling Stelkampsveld

BARCHEM – Elk jaar organiseert IVN Noord-Midden Achterhoek een avondwandeling. Dit jaar is dat op donderdag 28 juni `s avonds om 19.00 uur. Het wordt een wandeling vol kleuren en geuren over het Stelkampsveld en omgeving. Dat is een natuurgebied gelegen tussen Borculo en Barchem. De start is bij de parkeerplaats achter Borculoseweg 34 in Barchem. Let op de IVN borden.

Sinds de zeventiger jaren vindt hier natuurontwikkeling plaats. Het gebied wordt nog steeds vergroot en verschraald. Er ontstaat een terrein met een begroeiing zoals men die kent van de Achterhoek uit vroegere tijden. Het gebied kenmerkt zich door de grote afwisseling. Er is een oud kampenlandschap, er zijn houtwallen en bossen, maar ook schrale heide en bloemrijke weilanden. Op de dekzandrug gaat de route door struikheide, berkenbos, adelaarsvarens en jeneverbessen. De excursie gaat verder ook door een gebied met kleine beekjes en vennen. Daar staat het water `s winters hoog en `s zomers wordt het vastgehouden. Daardoor zijn er natte schrale hooilanden en blauwgraslandjes ontstaan. Met wat geluk zijn ook verscheidene soorten orchideeën te ontdekken.

Staatsbosbeheer maait het Stelkampsveld jaarlijks waardoor er zeldzame, kleurrijke planten groeien zoals dopheide, zonnedauw, wolfsklauw en Spaanse ruiter. 's Avonds geuren vooral die bloemen die daarmee bepaalde insecten lokken. De natuurgidsen van het IVN zullen er onderweg meer over vertellen. Voor koffie onderweg wordt gezorgd; dat kost 0,50 euro per kop. Deelname aan de wandelexcursie is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is natuurlijk welkom. Aanmelden is niet nodig. De totale tocht duurt ongeveer twee uur.
Meer informatie: Wim van den Brink, tel. 06 46124629 of via het e-mailadres ivnnmna@gmail.com.