Roy ter Haar hoopt met zijn Ford 9600 weer op een succesvol trektrekseizoen. Foto: Jan Hendriksen,
Roy ter Haar hoopt met zijn Ford 9600 weer op een succesvol trektrekseizoen. Foto: Jan Hendriksen, Foto:

Thuiswedstrijd voor Roy ter Haar in Oltwater Arena

Barchemer verschijnt met Ford 9600 aan de start

RUURLO – De tractor ziet er imposant en professioneel uit. Strak in de blauwe verf en 'beplakt' met de nodige sponsoren. Maar het is nog allerminst zeker dat hij komend weekeinde met zijn Ford 9600 in de 4500 Sportklasse in de Oltwater Arena aan de start zal verschijnen tijdens de vijftiende editie van de Tractorpulling van Buurtvereniging Brouwershoek. Het zou een flinke domper zijn als hij zijn 'thuiswedstrijd' zou moeten missen. Een nieuwe brandstofpomp is in bestelling maar nog niet in Barchem gearriveerd. Maar Roy ter Haar (30) heeft er alle vertrouwen in. 'Alles kump goed' is zijn motto.

Door Jan Hendriksen

Tractorpulling is Ter Haar's grootste hobby. Hoewel? Nu vorig jaar de trekker kapot is gegaan tijdens de thuiswedstrijd en hij vader is geworden was de hobby in de afgelopen periode wat naar de achtergrond verdrongen. "Ik werk twee dagen in loondienst en heb ook een eigen agrarisch bedrijf. En die werkzaamheden hebben naast mijn gezin de hoogste prioriteit." Maar in aanloop naar het nieuwe regionale trekkertrek seizoen, dat eind april in Vragender begon, begon het bij Roy toch weer danig te kriebelen. Vorig jaar werd hij in de 4500 Sportklasse kampioen in de TSTA (Trekkertrek Stichting Twente Achterhoek) competitie. "Jammer genoeg namen er vorig seizoen maar vier deelnemers in deze klasse deel. Maar dit jaar verschijnen er meer tractoren aan de start. Dat maakt de competitie er wel veel leuker en spannender op", zo verklaart Ter Haar. Als zestienjarige jongen nam Roy voor het eerst deel aan de trekkertrek wedstrijden in de buurtschap waar hij woonachtig is. Hij wijst naar de blauwe Landini 6500 uit de begin jaren zeventig van de vorige eeuw die op het erf voor de rundveestal staat en waarmee hij voor de eerste maal in de 2600 standaardklasse aan de wedstrijden in de Brouwershoek deelnam. Na een aantal jaren smaakte de deelname naar meer en sinds drie jaar neemt Roy met de Ford 9600 in de 4500 Sportklasse deel. "Dat is het wat zwaardere en spectaculaire werk. En dat spreekt me wel aan."

Resultaten
De trekkertrekwedstrijden komend weekeinde in de Brouwershoek behoren tot een van de negentien wedstrijden uit de TSTA-competitie. Roy ter Haar: "Voor de eindklassering tellen de acht beste resultaten van de wedstrijden mee. Ik probeer de titel van vorig jaar te prolongeren. Maar dan moeten we technisch de tractor wel goed voor elkaar hebben en houden en minimaal aan acht wedstrijden deelnemen. Als de nieuwe brandstofpomp op tijd arriveert dan kunnen we met de tractor goed geprepareerd aan de start staan."

Familie
Roy wordt op technisch vlak en tijdens de wedstrijden bijgestaan door zijn vader Rini, buurtgenoot Remco Meerbeek uit Barchem en Ruurloër Stephan Rothman. "En vergeet ook mijn vrouw Monique en moeder Janet niet. Die zorgen altijd voor de catering." Daarnaast maakt Roy gebruik van de expertise die zijn buurtgenoot Wim Hendriksen met zijn Red Devil in de trekkertrek wereld heeft opgebouwd. "Hij heeft zo zijn kanalen in deze sport. En daarmee helpt hij mij soms voort. De trekkertrekwereld is namelijk een grote familie."