Naast een boekenbeurs vond er ook een kleine hobbybeurs plaats ten bate van het Westerbork Scholenproject..Foto: PR.
Naast een boekenbeurs vond er ook een kleine hobbybeurs plaats ten bate van het Westerbork Scholenproject..Foto: PR. Foto:

Boeken- en hobbybeurs Westerbork Scholenproject goed voor 1200 euro

RUURLO – Stichting Westerbork Scholenproject Ruurlo organiseerde zondag voor de zestiende keer een grote boeken- en hobbybeurs bij woonboerderij de Wilghenhoeve aan de Tolhutterweg ten bate van het schoolproject. Duizenden boeken waren bijeen gebracht in het 'Bakhuus' waarvan alle exemplaren na 2000 waren uitgegeven. Ook waren in de grote ruimte gezellige zitjes gecreëerd waar men kon genieten van een lekkere kop koffie of thee met huisgemaakte kruidkoek, en/of een kop soep met een broodje. De netto opbrengst van de beurs bedroeg ruim 1200 euro.

Zondagmiddag vertelden de gastsprekers Rinke Smedinga en Martine Letterie voor een volle zaal hun eigen en gezamenlijke '40-45'-verhaal 'De oorlog van twee kanten'. Beiden treden ook apart op met hun boeken en persoonlijke verhalen, maar doen dat geleidelijk aan steeds meer samen, zoals eerder voor de 'Vrienden van Westerbork.' Zij doen dit "om de herinnering aan de WOII levend te houden, de nuances erin aan te brengen en in de hoop iets te leren van de oorlog." Rinke's vader was overtuigd nazi, Martine's opa zat in het verzet. Ondersteund door historische feiten en beelden vertelden zij om de beurt over de eigen familiegeschiedenis en "wat dat met je doet." Zo verhaalde Smedinga (1963) dat hij als kind op een gegeven moment iets zag wat hij van zijn vader niet kende: "Daar ontdekte ik dat ik twintig jaar voordat de oorlog begon mijn vader heb verloren." Letterie legde uit hoe haar opa vanwege zijn politieke voorkeur en verzet een jaar in kamp Schoorl zat en via kamp Amersfoort ten slotte is overleden in concentratiekamp Neuergamme. Zij gaf ook antwoord op de vraag: "Hoe zit nou met ons samen?" De toehoorders waren zeer onder de indruk van hun persoonlijke en gezamenlijke presentatie. "Want dat moet toch wat met je doen die extra moeilijkheid van families van de tegengestelde kanten. In de reacties klonk vooral bewondering en waardering door voor de moed en de manier waarop zij hierover in openheid met anderen spreken", aldus Joke Cornelissen van de Stichting Westerbork Scholenproject.


Benefietconcert voor behoud Willibrorduskerk met Ernst Daniël Smid

RUURLO - Ernst Daniël Smid treedt, samen met zijn dochter Coosje, zondagmiddag 12 augustus op in de Willibrorduskerk te Ruurlo. Deze middag zal in het teken staan van een benefietconcert voor Stichting Behoud Willibrorduskerk Ruurlo. De Willibrorduskerk, gebouwd in 1869 naar het ontwerp van Pierre Cuypers – tevens architect van het Rijksmuseum – heeft dringend behoefte aan grootschalig onderhoud. Om dit onderhoud uit te kunnen voeren is er de komende jaren veel geld benodigd.

In het kader daarvan is de Stichting Behoud Willibrorduskerk in het leven geroepen.De stichting gaat zich inzetten om de benodigde investering, ruim 100.000 euro in vijf jaar, bij elkaar te krijgen. Een van de eerste activiteiten daarvoor is het optreden van Ernst Daniël Smid, dochter Coosje (bekend van The Voice of Holland), en pianist Rob Mennen.

Ineke Peterse, voorzitter van de stichting, is trots dat de stichting zo'n grote naam heeft weten te strikken: "Ernst Daniël heeft zijn sporen in de muziekwereld ruimschoots verdiend. Dat we zo'n grote naam naar Ruurlo weten te halen hadden we alleen maar kunnen dromen. We hopen hiermee een eerste stap in de goede richting te zetten."

Het optreden vindt plaats op zondagmiddag 12 augustus van 14.00 tot 17.00 uur in de Willibrorduskerk te Ruurlo. Toegangskaarten zijn vanaf 7 juli te koop bij Everwennink en The Readshop.


Weekenddiensten kerken

BERKELLAND - Protestantse Gemeente Ruurlo - Barchem: Zondag 1 juli: Gemeentecentrum De Sprankel: 10.00 uur. Ds. T. Gaastra.

Hervormde Gemeente Barchem: Zondag 1 juli: De Wingerd: 10.00 uur: Dhr. J.H. Leijenhorst.

R.K. Sint Willibrordus Kerk Ruurlo: Geen opgave/dienst.