De raad wacht nog even op kwaliteit

BERKELLAND - Op de laatste raadsvergadering voor het zomerreces stond de voorjaarsnota op agenda. De Voorjaarsnota geeft weer hoe het gaat met de lopende begroting. In de nota staan voorstellen over wijzigingen die nodig zijn in de uitgaven en inkomsten. Gerard Hillhorst van het CDA trapte dinsdagavond af met de constatering dat de nota beleids- en kwaliteitsarm is en vol staat met foute cijfers en namen.

Door Rob Stevens

Het CDA wil een beter inzicht in wat er is bereikt en een doorkijk naar de toekomst. Wat zijn de belangrijke thema's de komende jaren? Daarvoor wil Hillhorst, meer dan de afgelopen jaren het geval was, cijfers zien en concrete doelstellingen.

Andere partijen gebruiken vergelijkbare bewoordingen. Het woord slordig valt regelmatig. Boxem van de VVD waarschuwt dat het, mede door structureel hogere zorgkosten, lastig zal worden een sluitend huishoudboekje te krijgen de komende jaren. Het college staat volgens hem voor een immense opgave. Han Boer van D66 constateert dat het college door aanvaringen met de kunstkring Ruurlo en bewoners van Op de Bleek in Eibergen een slechte start heeft gemaakt met hun intentie 'verbindend te willen besturen'. De PvdA vindt dat er weinig concrete uitgangspunten zijn te vinden in de nota en dat deze daarom ook moeilijk toets- en bespreekbaar is.

Wethouder Gerjan Teselink verdedigt zich met de korte tijd die er zat tussen deze nota en het aantreden van het nieuwe college. Teselink: "De slordigheden hebben een 'technische oorzaak'. In september verschijnt de perspectiefnota waarin het college haar plannen zal uitvouwen. Die nota zal dan beter van kwaliteit zijn. Dan is het ook de tijd voor een meer inhoudelijke discussie met de raad."