Feest tijdens het Oranjefeest Geesteren. Foto: OV Geesteren
Feest tijdens het Oranjefeest Geesteren. Foto: OV Geesteren

Honderd jaar Oranje
Vereniging Geesteren

GEESTEREN - Het lijkt alweer een eeuw geleden dat de Oranje Vereniging Geesteren werd opgericht en niets is minder waar. Dit jaar viert de vereniging dat ze in 1918 als Volksfeest Vereniging werd opgericht, bedoeld om feesten te organiseren voor de gehele bevolking. De Eerste Wereldoorlog was net afgelopen en koningin Wilhelmina vierde haar 20-jarig regeringsjubileum. En dus werd het volgens dokter Bos en de smeden Johan ten Hoopen en Jan Roessink tijd voor een feestje. De Tweede Wereldoorlog vormde een onderbreking, maar daarna ging het (bijna) onverdroten verder. In 1964 werd besloten tot een tweejaarlijks Oranjefeest.

Door Rob Weeber

Altijd weer in Geesteren
Aan tafel zitten voorzitter Jan Wiegers en penningmeester Michel Everink van de Oranje Vereniging Geesteren. Beide zijn al jaren betrokken bij het Oranjefeest en verheugen zich zeer op de honderdste editie. " 'Altijd weer in Geesteren' is de titel van de revue die op de openingsavond wordt gehouden", aldus Everink. "De revue is van en door de Geestenaren. Onder leiding van Betsie Oonk hebben we diverse verhalen in het dorp opgehaald die in combinatie met zang en dans worden verbeeld. Er gebeurt ook altijd wat in Geesteren. We hebben tropisch weer gehad, waardoor we watertappunten tijdens de optocht hebben ingericht, maar ook een wervelstorm in 1988 die de feesttent van zijn plek blies. Het was een beetje een gok of een revue zou aanslaan, maar inmiddels hebben we al 600 toezeggingen voor het bijwonen ervan. Daarin zie je de kracht van het dorp terug en ook van de populariteit van het Oranjefeest. Het is een feest voor iedereen uit Geesteren, jong en oud. Iedereen viert feest en iedereen helpt mee. Wat zeker meewerkt, is dat de entrees gratis zijn. Daarin zijn we uniek hier."

Speciaal voor de jubileumeditie duurt het feest dit jaar tot en met de zondag. Het traditionele vogelgooien en -schieten op donderdagavond is vanwege de revue verplaats naar de vrijdagavond. Na de revue treedt de Ghost Town band op onder leiding van Gerben Kor.
Vrijdagochtend is voor de miniplayback voor de basisschoolleerlingen. De seniorenmiddag op vrijdag wordt begeleid door het Brook Duo. Daarna volgen het vogelgooien en –schieten en een optreden van de Disco Kings.
Zaterdagochtend wordt het Reveille geblazen door de herauten, waarna vanaf 12.00 uur de allegorische optocht begint met het thema feest. De muziekverenigingen Amicitia, Volharding en Excelsior begeleiden de 13 deelnemende wagens. In de middag zijn diverse activiteiten op het feestterrein, waaronder het 'Open NK' buikschuiven. Aansluitend is er vanaf 16.00 uur muzikaal vermaak tot in de late avond.
De zondag begint met de kerkdienst in de tent. Extra dit jaar is het concert door Amicitia, onderbroken door een lunchpauze waarbij gratis broodjes worden uitgedeeld. Daarna is er de zondagmiddagborrel met de ondernemers van OERdorp. De rockband Free Willy uit Harfsen luidt het Oranjefeest uit. 19.00 uur is officieel einde feest.

Natuurlijk ontbreekt het onderdeel Hersengymnastiek niet. Er zijn weer twee jaar lang vragen verzameld met betrekking tot dorpswetenswaardigheden en andere onderwerpen waarvan het antwoord niet altijd op het internet terug te vinden is. Donderdag kan het vragenformulier worden opgehaald en zaterdag ingeleverd.
Tenslotte is er nog een mooi gebaar vanuit buurdorp Gelselaar te melden. Vanwege de speciale editie worden de commissieleden (vrijwilligers) zondagmiddag afgewisseld door mensen uit Gelselaar zodat ook zij met de band Free Willy even onbezorgd feest kunnen vieren. Voor het complete programma en meer informatie over de Oranje Vereniging kan men terecht op de website.


www.vkgeesteren.nl


Vernieuwingen en tradities hand in hand bij Zomerfeest Haarlo

HAARLO - Stichting Zomerfeesten Haarlo organiseert dit jaar voor de 47ste keer het jaarlijkse zomerfeest bij HCR Prinsen op 5, 6 en 7 juli. De traditionele onderdelen zoals het 55+-uitje, de volksspelen, het avondconcert door de plaatselijke muziekverenigingen, klootschieten, de kinderspelen en de optocht met als thema 'Berkelparade' zijn weer aanwezig, maar er zijn ook een aantal vernieuwingen.

Dit jaar is er voor het eerst een kinderklootschiet-route uitgezet, waarbij kinderen t/m 17 jaar (t/m 12 onder begeleiding van een volwassene) een kortere klootschietroute af kunnen leggen, met aan het eind een lekker broodje knakworst en een glas limonade.
Op zaterdag 7 juli staat er vanaf 15.00 uur een DJ klaar in de jeugdtent om plaatjes te draaien, bij mooi weer wordt het een heuse pool-party. De rest van de tijd is er voor de jeugd de mogelijkheid om hun eigen muziek te draaien en er een mooi feestje van te bouwen.
Als afsluiter op zaterdagavond speelt met de band Kroepin', het feest zal dit jaar buiten op de Eibergseweg voor HCR Prinsen plaatsvinden.