Nacht van de Vleermuis

NEEDE - Stichting Vleermuizendorp Neede wil op vrijdagavond 24 augustus inwoners van Neede en andere geïnteresseerden een inkijk geven in het heden en de toekomst van haar nieuwe locatie: Natuurpark Kronenkamp. De bedoeling is om op het terrein te gaan spotten naar vleermuizen. Zijn er die avond vleermuizen en zo ja, welke soort? Wat zijn de voorwaarden voor een kansrijke plek voor vleermuizen en hoe wordt daar op de Kronenkamp op ingespeeld?

Voor de Stichting vleermuizendorp Neede zijn het roerige tijden waarin ontzettend veel gebeurt. Nadat duidelijk was dat er voor de expositie Vleermuizen op zolder geen toekomst lag in hessenboerderij De Meijer, moest men op zoek naar een nieuwe locatie. Deze werd gevonden op de voormalige waterzuivering in Neede, inmiddels omgedoopt tot Natuurpark Kronenkamp. De vaste expositie in de hessenboerderij vond een tijdelijk onderkomen in het Bezoekerscentrum Leudal in Midden-Limburg, waar een themaexpositie over vleermuizen is ingericht.

Op de Kronenkamp is al enorm veel werk verzet. Vanaf volgende maand wordt de indrukwekkende ontvangst- en expositieruimte gebouwd. Een unieke plek om vleermuisexcursies en –activiteiten te organiseren of te starten. Momenteel wordt gewerkt aan een vleermuiswinterverblijf dat mede dankzij een bijdrage uit het SBNL Natuurfonds gerealiseerd kan worden. Helaas is dit verblijf straks niet toegankelijk voor publiek. De 24ste september echter kunnen belangstellenden nog een kijkje nemen in de indrukwekkende ruimte.

Naast het verblijf op de Kronenkamp beheert Stichting Vleermuizendorp Neede op dit moment meerdere vleermuisverblijven, ook buiten Neede. De organisatie vertelt er de 24ste alles over. Bezoekers zijn vanaf 20.00 uur van harte welkom aan de Kronenkamp 14, Neede.


Parochiebrede startviering 'Deel je kerk'

REGIO - Voor de derde keer op rij houdt de parochie HH Twaalf Apostelen op de eerste zondag in september een startviering. Dit keer in de Johannes de Doperkerk te Keijenborg in het cluster Quattor. Het thema 'Deel je kerk' is een actueel thema.

De parochie HH Twaalf Apostelen bestaat uit veertien geloofsgemeenschappen. "Wij moeten de kerk wel delen. Door een tekort aan voorgangers zullen we wel eens bij een buurkerk op bezoek moeten. Samen vieren, samen zingen, elkaar ontmoeten kan verrijkend werken. De startviering brengt ons bij elkaar", legt de coördinator startviering Ineke Peterse uit.
Het Breed Parochieel Team zal voorgaan in de viering en de zang wordt verzorgd door het projectkoor met liederen die ook samen kunnen worden gezongen. Extra feestelijk zal het worden door het optreden van de schutterij en de vendeliers van St. Jan Keijenborg. Er zijn allerlei activiteiten waaronder ook mogelijkheden voor kinderen en hun ouders om creatief bezig te zijn. "Wij hopen dat er veel ouders met hun kinderen naar de viering komen."
Er worden ook nu weer levensmiddelen ingezameld. Via een kanselmededeling worden parochianen gevraagd producten mee te brengen. Ze kunnen ingeleverd worden in de eigen kerk of meegebracht worden naar de viering in Keijenborg. De producten zullen in ontvangst worden genomen door leden van de Parochiële Caritas Instellingen (PCI). Ook zal er een collecte worden gehouden voor de PCI. Deze instelling ondersteunt met de levensmiddelen en indien nodig ook financieel, medemensen die het moeilijk hebben.
"Wij vertrouwen erop dat vele parochianen de weg weten te vinden naar de Johannes de Doperkerk te Keijenborg. Want zondag 2 september is het motto 'Deel je kerk'."


www.12apostelen.nl