Henk Stegeman, Bennie Hengeveld en Albert Wonnink (v.l.n.r.) met de nieuwe stoelen in de Barchkerk. Foto:  Jan Hendriksen.
Henk Stegeman, Bennie Hengeveld en Albert Wonnink (v.l.n.r.) met de nieuwe stoelen in de Barchkerk. Foto: Jan Hendriksen.

Feestelijke opening heringerichte Barchkerk

BARCHEM – Het is een bekend gezegde: 'De laatste loodjes wegen het zwaarst'. Maar in goede harmonie wordt deze week door talloze vrijwilligers de laatste hand gelegd aan de herinrichting van de Barchkerk. En het resultaat mag er zijn. Zaterdag 27 oktober vindt om 14.00 uur de officiële heropening plaats. De kerkenraad van de Hervormde Gemeente Barchem en het bestuur van Stichting Barchkerk in het Midden heeft voor de heropening een feestelijk programma samengesteld met zang en muziek dat omlijst wordt door Amuze, Encore en Crescendo. Ook zal het orgel worden bespeeld. Zondag 28 oktober vindt er om 10.00 uur een feestelijke zondagdienst plaats die ook in het teken staat van de heropening.

Door Jan Hendriksen

Terwijl beide Joke's (voorzitter Joke Bannink van de kerkenraad en koster Joke Klein Geltink) in de vernieuwde consistoriekamer druk de vloer aan het boenen zijn, plaatsen de vrijwilligers Bennie Hengeveld, Albert Wonnink en Henk Stegeman de nieuwe stoelen op de plavuizen vloer in de vernieuwde kerk. De doelstelling was duidelijk. De kerk zodanig herinrichten dat deze naast de zondagse eredienst voor meerdere doelen geschikt wordt. De kerk werd natuurlijk ook al wel gebruikt voor diverse activiteiten, maar de ongelijke vloer en de vaste opstelling van de stoelen, bleek toch steeds weer een beperking.

"Dit was dan ook één van de hoofdpunten van de herinrichting. Een geheel vlakke vloer in het hele gebouw en andere stoelen die gemakkelijk in verschillende opstellingen te plaatsen zijn. Dat klinkt eenvoudig, maar wanneer je het één doet, hoort daar eigenlijk ook automatisch het ander weer bij. En zo kregen we best wel een waslijst van wensen", zo verklaart Bennie Hengeveld die samen met Albert Wonnink, Henk Stegeman, Gerritta Arfman, Gert Tessemaker, Jos Korpadi en Jochum van der Zaag zitting hadden in de herinrichtingscommissie. Want naast de gelijkvloerse kerkzaal met vloerverwarming was er ook de nadrukkelijk de wens om de keuken aan te passen en dat het toilet vervangen moest worden door een (mindervaliden) toilet. Naast al deze veranderingen werd het orgel, dat uit het voormalige Barchemse kerkgebouw van De Hoeksteen afkomstig is, naar boven verplaatst (net als vroeger), de preekstoel verdween en het liturgisch centrum werd opnieuw ingericht. En ook de consistoriekamer werd aangepast zodat deze ruimte ook benut kan worden bij condoleances en rouwdiensten. Bennie Hengeveld: "De overledene kan opgebaard worden in deze ruimte waarna er afscheid van de familie wordt genomen in de kerkzaal. Samen met de begrafenisvereniging denken wij dat dit een grote aanwinst voor alle inwoners van Barchem is. Verder is de entree van de kerk iets gewijzigd. Er is een garderobe gekomen en er is een nieuwe trap geplaatst met een opgang vanuit de kerk. (links in de hoek). Tevens is de balustrade van het balkon verlaagd zodat het van daaruit meer één geheel met de kerkzaal is geworden. In totaal biedt de Barchkerk nu aan 225 mensen een plaats."

Financieel
De gehele herinrichting werd financieel mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, de Solidariteitskas, de Maatschappij van Welstand, Fonds 1819, Stichting Maatschappelijk Belang Lochem en bijna alle inwoners van Barchem. Want onder het motto 'Barchem maakt zich sterk voor de Barchkerk' bracht de obligatie en giften actie afgelopen voorjaar maar liefst 46.000 euro op. "Een ongekend bedrag waarop we met ons allen uitermate trots zijn. Barchem heeft zich absoluut van haar beste kant laten zien en draagt de Barchkerk een zeer warm hart toe. En daar behoren ook talloze Barchemers bij die geen lid zijn van de Hervormde kerkgemeente. We mogen gerust stellen dat de Barchemse bevolking en die van Zwiep zich uitermate sterk heeft gemaakt voor de Barchkerk waarop we met ons allen trots op mogen zijn", zo verklaart Bennie Hengeveld tot slot.

Stichting BiM
Stichting Barchkerk in het Midden (BiM) organiseert sinds vijf jaar culturele evenementen in de Barchkerk. Op deze wijze beoogt Stichting BiM mensen op een positieve manier te betrekken bij het kerkgebouw. Met uitzondering van de professionele artiesten en muzikanten wordt de gehele organisatie van de culturele evenementen verzorgd door vrijwilligers. De opbrengsten van de evenementen komen ten goede aan het in standhouden van de Barchkerk, het oorlogsmonument in de kerktuin en de verzetsbank voor het kerkgebouw.

Aanleiding tot bouw Barchkerk
De aanleiding tot een oprichting van een Barchkerk voert terug naar 1859. Er rommelde in de jaren voor 1859 al een hele tijd wat in de buurtschappen Zwiep, Bosheurne en Barchem. De weg naar Lochem was lang en soms (in bepaalde weersomstandigheden) zo goed als onbegaanbaar. De Hervormde kerk van Lochem kon de gemeenteleden in de buurtschappen niet goed bedienen. De vereiste herderlijke zorg kon niet altijd geboden worden en het godsdienstig onderwijs aan de kinderen werd node gemist. Op 18 augustus 1859 werd daarom door 130 'hoofden van huisgezinnen' het initiatief genomen tot het stichten van een zelfstandige Hervormde Gemeente, die zich afscheidde van Hervormde Gemeente Lochem Het werd meteen groot aangepakt. Naast het dagelijks bestuur, bestaande uit Mr. I.E.H. Baron van Nagell van Ampsen, burgemeester van Laren en W.C. Wansleven Jr, predikant te Lochem waren een aantal grondeigenaren gekozen om zitting te nemen in de commissie. Namen die we ook op 'de eerste steen' tegen komen. En dat resulteerde dat er in 1861 aan de Ruurloseweg voor een bedrag van dertigduizend gulden een nieuwe kerk werd gebouwd.

Zaterdag 27 oktober vindt om 14.00 uur de officiële heropening van de Barchkerk plaats. Foto: Jan Hendriksen.