Hendrik Jan Arendsen Readt (l) samen met enkele vrijwilligers druk in de weer bij de waterbak. Foto: Jan Hendriksen,
Hendrik Jan Arendsen Readt (l) samen met enkele vrijwilligers druk in de weer bij de waterbak. Foto: Jan Hendriksen, Foto:

Barchem komend weekeinde hippisch centrum

BARCHEM – "Ik durf te stellen dat we één van de mooiste terreinen in ons land hebben. Zeker nu de natuur zijn prachtige herfsttooi toont. En het publiek kan er komend weekeinde gewoon gratis overheen lopen en genieten van topsport." Aan het woord is Hendrik Jan Arendsen Readt (50) uit Barchem die weer een mooi palet aan kleurrijke hindernissen in het glooiende landschap heeft gebouwd voor de Nederlandse kampioenschappen Eventing voor paarden die komende zaterdag en zondag in Barchem aan de voet van de Lochemse Berg plaatsvinden.

Door Jan Hendriksen

Hendrik Jan Arendsen Raedt en zijn bouwploeg waren zondagmorgen volop bezig met de voorbereidingen voor de kampioenschappen. "Voor die vrijwilligers is niets teveel. Velen zijn in de afgelopen maanden op elke woensdagavond al in de weer geweest met de voorbereidingen voor de bouw van de hindernissen", zo verklaart Arendsen Readt. Zondagmorgen is hij in alle vroegte samen met onder meer Ronald Klein Geltink, Nick Leppink en Gerrit Klokman volop in de weer om een van de spectaculairste hindernissen naast de 'spinnenweb' de 'waterbak', verder aan te kleden. "We hebben deze hindernis wat vernieuwd en van meer 'licht' voorzien door de bomen rond de bak flink op te snoeien waardoor het geheel een wat opener karakter heeft gekregen", zo verklaart de altijd even enthousiaste parcoursbouwer. Met de aankleding van onder meer enkele kano's wordt de 'bak' van wat meer 'sfeer' voorzien. "Het oog wil ook wat", aldus Arendsen Readt die inmiddels een gevestigde naam is binnen de Eventingsport. Zo was hij onlangs ook parcoursbouwer tijdens de Achterhoekse Paardendagen in Varsseveld. Bij de cross tijdens de Eventing in Barchem, die tevens uit een dressuur- en springwedstrijd bestaat en zo'n dertig hindernissen telt, zit bij elke hindernis een 'rechter'.

Fluitje
Hendrik Jan Arenden Readt: "Als er een combinatie aankomt blaast die rechter op een fluitje. Dat is de waarschuwing aan het publiek dat het aan de kant moet gaan." De Barchemse rundveehouder heeft bij het ontwerp en de bouw van de hindernissen de veiligheid van zowel mens als dier hoog in het vaandel staan.. "Daar moet je ten allen tijde rekening mee houden. Het moet zo vriendelijk en selectief mogelijk zijn gebouwd. Daar ligt de uitdaging. Ik houdt daarover intensief ruggespraak met mijn vrijwilligers."

Opvallend
Samen met pr-man Wilfred Ossewaldt van Stichting Ruitersport Barchem die de Eventing organiseert maken we een verdere rondgang over het crossparcours. Opvallend is dat de 'spinnenweb' hindernis verplaatst is. "We hebben die bewust meer op een zichtlocatie langs de Lochemseweg geplaatst", zo verklaart Ossewaldt die duidelijk maakt dat komend weekeinde de top- en breedtesport van de Eventingsport in Barchem samenkomt. Zaterdag 27 oktober wordt het Nederlands kampioenschap verreden in de klassen L, M en Z .Zaterdag komt ook de open klasse M-paarden en Z-pony's aan bod. Op zondag 28 oktober worden alle overige klassen verreden: pony's in de klassen L, M en Z en paarden in de B- en L-klassen.

Het evenement vindt plaats aan de voet van de Lochemse berg op de terreinen gelegen aan de Brinkerinkweg en is voor het publiek vrij toegankelijk. Vanaf de centraal gelegen consumptietent met terras zijn de combinaties over meerdere hindernissen in de cross goed te volgen. Op beide dagen start de cross om 9.00 uur.