Jongerenraad krijgt een vinger in de pap

BERKELLAND - De gemeenteraad heeft dinsdag ingestemd met de instelling van een jongerenraad. Unaniem, alle partijen hebben grote verwachtingen. Dat is positief nieuws na een periode waarin jongeren ook nog wel eens negatief in het nieuws kwamen, als bron van overlast. Raadsleden hopen dat met deze raad de politieke betrokkenheid van jongeren wordt vergroot. En dat die betrokkenheid van jongeren in het beleid van de gemeente tot uitdrukking komt. Het gaat hier immers om een voor Berkelland belangrijke groep.

Door Rob Stevens

Betsy Wormgoor van de PvdA: "We zijn blij dat het eindelijk zover is. Ik hoop dat er zo meer politieke betrokkenheid wordt gecreëerd." Kevin Hauser van de VVD is enthousiast dat jongeren betrokken worden bij de politiek. Kevin: "Jongeren hebben andere behoeften, belangen en zienswijzen. De jongerenraad kan straks gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen. Het is voor de gemeenteraad van belang dat we die adviezen straks serieus nemen. Ik hoop dat jongeren zo een vinger in de pap krijgen." Joost van Oostrum is portefeuillehouder. Hij heeft de voorbereidende gesprekken gevoerd en bespeurt veel enthousiasme. Hij geeft de jongerenraad ook al een advies mee: "Zorg dat je scherp bent en dat je de raad scherp houdt. Ik verwacht veel van de jongeren in de leeftijd tot en met 27 jaar die zich kandidaat zullen stellen." Hij eindigt zijn toespraak voor de raad met: "Jongeren pak die handschoen op. We nemen graag kennis van jullie gevraagd én ongevraagd advies!"

Aanmelding
Jongeren van 15 tot en met 27 jaar kunnen zich vanaf nu tot 26 november aanmelden om lid te worden van deze nieuwe jongerenraad Berkelland. Voor de Jongerenraad Berkelland is men op zoek naar een enthousiaste groep jongeren die in actie komt om de gemeente aantrekkelijk te maken en te houden voor jongeren. De Jongerenraad is een plek om ideeën en plannen te ontwikkelen en te zorgen dat jongeren gehoord worden.
Iedere jongere tussen de 15 en 27 jaar, wonend in de gemeente Berkelland, die bereid is zich voor minimaal één jaar actief in te zetten voor jongeren, kan zich laten horen. Er wordt gezocht naar een enthousiaste groep jongeren van minimaal acht en maximaal twintig leden uit alle kernen van de gemeente Berkelland. Wie zich kandidaat wil stellen, kan een mail met een korte motivatie of een (link naar een) kort filmpje sturen naar griffie@gemeenteberkelland.nl. Daarbij moet naam, woonplaats en informatie over school of werk worden vermeld. Na de sluiting van de reactietermijn op 26 november volgen eventuele gesprekken. Wie nog vragen heeft, kan bellen met Marina Stel van de griffie, op 0545 – 250 801. Van de kandidaten wordt verwacht dat ze flexibel en zelfstandig zijn, en creatief en enthousiast. Kandidaten hebben een proactieve en kritische houding, kunnen ongeveer 2 tot 3 uur per week aan tijd investeren, minimaal één keer in de maand vergaderen en minimaal één jaar lid zijn. Actieve jongeren krijgen een vergoeding van 100 euro per jaar. Ook mag de jongerenraad jaarlijks een excursie voor de leden organiseren.