Op de heringerichte Barchkerk werd zaterdag getoost. Foto: Jan Hendriksen
Op de heringerichte Barchkerk werd zaterdag getoost. Foto: Jan Hendriksen

'Kerk en dorp zoeken met elkaar verbinding'

BARCHEM – "Het lijkt ons heel mooi, dat wij allen tegelijk toosten op de toekomst van dit gebouw. Dit moment willen we aangeven door de oude klok te luiden, die jarenlang voor in de kerk heeft gestaan. Deze klok, die u bij de opening al heeft kunnen horen, is in ere hersteld en op een mooie plek achter in de kerk opgehangen. Met het luiden van deze oude klok, die vanaf de bouw van de kerk in 1861 altijd bewaard is gebleven, willen we graag deze feestelijke heropening inluiden. Graag wil ik de 'olde klokke' dan ok eren in ons dialect. Dat begrip 'e denk ik ok et beste. Wi'j laot zo metene de 'olde klokke' klinken, um daornao met z'n allen te toosten op de toekomst van disse kerke, en hierop wille wi'j d'r graag ene drinken. De klokke hef 'n mooie plekke kregen, wi'j kunt um now van onder'n en boaven bekieken. Op disse maniere ere wi'j 't olde en gaot met 'n heel goed en dankbaor gevuul op weg naor 't ni'je."

Door Jan Hendriksen

Met deze woorden van voorzitter Bennie Hengeveld van het College van Kerkrentmeesters van de Hervormde Gemeente Barchem werd zaterdag de nieuw heringerichte Barchkerk officieel in gebruik genomen. In Barchem was er al veel mogelijk. Maar door de multifunctionele ruimte, die de Barchkerk nu is geworden, worden de mogelijkheden nog groter. Bennie Hengeveld: "Bepaalde activiteiten komen in een kerkgebouw beter tot haar recht dan in een sporthal. Denk hierbij aan concerten, exposities en andere culturele optredens. Door overleg en samenwerking met Dorpshuis 't Onderschoer kunnen wij met elkaar de Barchemse bevolking nog meer bieden dan voorheen. Wanneer er in de kerk en activiteit plaats vindt, waar behoefte is aan meer dan alleen een kop koffie, zal dit in samenwerking met 't Onderschoer worden verzorgd." Het traject van de heringerichte kerk kende in eerste instantie een 'stand still'. Want nadat er in 2013 een mooi plan was gemaakt werd dit niet ten uitvoer gebracht omdat de kosten hiervan niet op een verantwoorde wijze gedragen konden worden. Bennie Hengeveld: "Maar in de zomer van 2016 werd de draad weer opgepakt om, op basis van het eerste plan, opnieuw te bekijken of er mogelijkheden waren de Barchkerk opnieuw in te richten. Zonder franje en extra luxe, maar wel functioneel en voor vele doeleinden geschikt en wat minstens zo belangrijk was, het moest betaalbaar zijn. De nieuwe herinrichtingscommissie die toen gevormd is, bestond deels uit dezelfde mensen dan in 2013. Het wiel hoefde dus niet opnieuw uitgevonden te worden, alleen wat aangepast. Het aangepaste plan is gepresenteerd. Iedereen was enthousiast, al was er ook best wel wat twijfel omtrent de financiering. Maar met de opbrengst van de verkoop van obligaties en giften (47.000 euro) hebben de Barchemers zich van hun beste kant laten zien. Dit prachtige resultaat geeft een gevoel van warmte en dankbaarheid. De inwoners van Barchem hebben hiermee aangegeven dat ze deze kerk, die zo centraal in het centrum staat, niet willen missen en hebben hier ook daadwerkelijk geld voor over. In dezelfde periode werden er ook enkele subsidies toegezegd. Dus al met al was er in één maand tijd een heel ander financieel plaatje en konden we de verbouwing financieren."

Harde werkers
Bennie Hengeveld en ook voorzitter Joke Bannink van de kerkenraad van de Hervormde Gemeente Barchem bedankte alle vrijwilligers die de verbouwing mogelijk hadden gemaakt. Daarbij werden de één als zijnde de architect en uitvoerder, Henk Stegeman, en de ander als technische man, Albert Wonnink, specifiek vernoemd. Joke Bannink: "Naast de harde werkers in de wijngaard waar de druiven zoet waren, met soms een zacht-zure ertussen, die we maar snel doorslikten, waren er de verschillende commissies die achter de schermen zorgden voor de planning, de obligaties, het binnenhalen van subsidies, het uitzoeken van alle spullen, de kleurenkeuzes, het vele vergaderwerk en verder alle medewerking die ons ten deel viel. Een ieder mocht in eigen tempo, naar ieders kunnen en op verschillende vakgebieden zijn of haar steentje bijdragen. Want dat er vaklui in Barchem zijn is gebleken. Fantastisch knap werk is er verricht. De beloning is voor ons allen gelijk, een prachtig verbouwd kerkje." Joke Bannink liet verder weten dat in de hete zomer in de afgelopen maanden soms letterlijk in het stof werd gebeten. "Maar bijna altijd konden we gezellig buiten koffiedrinken. Koffie die meer dan tweehonderd keer voor de harde werkers gezet is. Zes maanden vonden de kerkdiensten plaats in De Wingerd, voor de gastvoorgangers even aanpassen aan de situatie. Ook de organisten pasten zich aan en alles is wonderwel, ondanks de hitte, goed verlopen. Dankbaar zijn we dat in deze periode de kerk niet nodig is gebleken voor een uitvaart. De kerk is gerenoveerd en voor meerdere doeleinden geschikt gemaakt. Kerk en dorp zoeken met elkaar verbinding. Hiermee wordt de maatschappelijke functie versterkt om een blijvende locatie te bieden voor culturele voorstellingen, lezingen en exposities. Maar in de eerste plaats blijft het een kerk waar we samenkomen voor erediensten, doop, trouw en rouw. Barchem is een gemeente met een eigen openheid waar een ieder gelijk is. De monumentale acaciaboom die in 2012 geveld is, is terug in het dorp in de vorm van twee banken buiten en een binnen. Ik spreek hierbij de wens uit dat velen in de toekomst de weg van buiten naar binnen en omgekeerd, weten te vinden."

Lied voor de Barchkerk
Voor de heropening van de Barchkerk, waaraan ook het koor Encore, Amuze en Crescendo haar muzikale medewerking verleenden, had Marianne Weenink een speciaal lied geschreven met als titel 'Lied voor de Barchkerk' met als refrein: "Als stenen konden spreken, wat zouden ze dan zeggen? Want in de tijd van heden zijn we grenzen aan 't verleggen. Als stenen konden spreken van onze eigen kerk. Dan zouden ze vertellen: 't is meer dan mensenwerk!" Namens de Stichting Barchkerk in het Midden (BIM) die veelvuldig culturele activiteiten in de kerk organiseert ten bate van het onderhoud en het instandhouden van de Barchkerk, het oorlogsmonument in de kerktuin en de verzetsbank voor het kerkgebouw, bracht voorzitter Arie Ribbers de felicitaties aan de Hervormde Gemeente Barchem over. Pastor Jan Leijenhorst van de kerkgemeente schetste tijdens de heropening de geschiedenis van de kerk.