Wethouder Anjo Bosman (links) en kunstenares Mirjan Koldeweij die de stillevens maakte. Foto: PR
Wethouder Anjo Bosman (links) en kunstenares Mirjan Koldeweij die de stillevens maakte. Foto: PR

Achterhoekse Stillevens in Berkelland

BERKELLAND - De reizende expositie van negen Achterhoekse Stillevens – met ook een stilleven van Berkelland - is tot 23 november te bewonderen in de hal van het gemeentehuis aan de Marktstraat 1 in Borculo. Kunstenaar Louise te Poele kreeg van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek een aantal maanden geleden de opdracht voor de negen gemeenten in de Achterhoek een stilleven te maken gebaseerd op hun rijke historie.

Wethouder Anjo Bosman: "Prachtig en treffend zoals Louise te Poele het stilleven van Berkelland heeft samengesteld. Het is zeer de moeite waard om tijdens de openingstijden van de Publiekswinkel een bezoekje te brengen aan deze expositie." Wie aan de gemeente Berkelland denkt, denkt aan water. De gemeente draagt immers niet voor niets de naam van haar belangrijkste rivier: de Berkel. De Berkel wordt in het stilleven verbeeld door het transparante folie dat als een rivier door de compositie heen kronkelt.
Op het stilleven zijn verder verwijzingen te vinden naar bijzondere fossiele vondsten, de grootste klompenfabriek ter wereld in Beltrum, de melkpoederfabriek in Borculo, de textielindustrie, de ganzen uit Gelselaar, de jammarkt in Neede, de goede band met het koningshuis, een knipmuts met een chique veer als symbool voor de versmelting van boeren en adel, de flamingo's uit het nabijgelegen Zwillbrock, een verwijzing naar Willem Sluyter en nog veel meer.

Scholen op bezoek
Gedurende de expositie in het gemeentehuis vindt er onder leiding van Jelko Arts met een aantal scholen ook een educatief project plaats rondom de stillevens. Hierbij is het de bedoeling dat kinderen samen met hun grootouder(s) historische feiten en voorwerpen uit de verschillende stillevens weten te halen. Maandagochtend was het de beurt aan de veertien kinderen en tien grootouders van groep 7/8 van De Wereldboom uit Borculo. Het fanatisme en plezier in het uitvoeren van de opdracht spatte eraf.
Woensdag 7 november komt groep 7/8 van CBS Wonderwijs uit Ruurlo langs en 14 november is het de beurt aan groep 7/8 van OBS De Voshaar uit Haarlo.

Berkellandse scholen die dat willen kunnen nog – onder begeleiding van een leerkracht – een kijkje komen nemen bij de expositie tot 23 november. Hiervoor moet wel vooraf contact worden opgenomen met Mirjan Koldeweij. Zij is de contactpersoon vanuit het Cultuur- en Erfgoedpact: tel. 06-30893026 of via kunstvankoldeweij@gmail.com.

Leerlingen en grootouders samen op zoek naar herkenningspunten in de stillevens. Foto: PR