Robin Walvoort met de HexaCore in de hand. Foto: Rob Weeber
Robin Walvoort met de HexaCore in de hand. Foto: Rob Weeber

Geesternaar Robin Walvoort op avontuur met zero waste-project

GEESTEREN - Robin Walvoort is zo goed als klaar met zijn studie Veevoeding en Bodemkunde in Wageningen. Vanuit zijn achtergrond als boerenzoon op een melkveebedrijf is hij zeer geïnteresseerd in de circulaire relatie tussen de kwaliteit van de bodem, die van het gras en van de melk. Zijn grootste passie is een eigen boerderij waar kringlooplandbouw bedreven wordt, waar wordt geboerd in harmonie met de natuur. In dat kader past zijn deelname aan een zeiltocht die tegelijk een 'denktank' voor duurzaamheidsvraagstukken is.

Door Rob Weeber

Edwin en Liesbeth ter Velde uit Zaandam hebben een missie: terug naar de circulaire economie waar geen afval meer bestaat. Zij richtten in 2017 de Stichting Clean2Antartica op, bedoeld om duurzame alternatieven voor onze huidige leefwijze te ontdekken en te ontwikkelen. Het idee ontstond tijdens het koken. Het plastic vleesbakje werd in eerste instantie zoals gewoonlijk weggegooid, maar later weer uit de prullenbak gehaald. De vraag rees of afval wel echt afval is. Ze verzamelden plastic en smolten het om tot draden waarmee 3D geprint kon worden. Zo ontstonden de HexaCore bouwstenen waarmee ze vervolgens een high-tech Antarctische wagen op zonne-energie bouwden om mee naar de Zuidpool te gaan. De extreme omstandigheden tot -60° C moeten het bewijs vormen dat afval een tweede leven heeft.

Maar ze wilden meer. Het idee ontstond om jongeren tijdens een zeiltocht duurzaamheidsvraagstukken voor te leggen, een varende denktank dus onder de noemer 'Quest for Change'. Saillant detail is dat de jongeren tijdens de dertig dagen durende reis geen mobiele communicatiemiddelen mogen gebruiken. Ze worden aldus uit hun comfortzone gehaald en zijn volledig op zichzelf en de groep aangewezen. In ploegendiensten werken ze aan hun project of varen ze het zeilschip.

Er volgden vele reacties op de oproep en uit zestig geselecteerden werd Robin aangemonsterd voor een van de drie zeilreizen met een 50 meter lang tall ship. Hij vliegt naar de Kaapverdische Eilanden, waar op 19 november de zeiltocht begint. 16 december meert hij in Martinique aan. "De laatste testdag was bedoeld om te zien of je wel geschikt bent om zolang zonder telefoon en laptop in een groep te kunnen zijn. Mijn motivatie om deel te nemen had ik al eerder gegeven. Als praktiserende boerenzoon ben ik zeer geïnteresseerd in de circulaire economie. Ik verdiep me in de relatie tussen bodemkwaliteit, gezond gras en tenslotte het gezonde eindproduct, de melk. Het feit dat ik op de boerderij werk en niet vanuit de stad kom, heeft meegewerkt in de keuze voor mij. We zijn in totaal met 19 jongeren, waaronder drie buitenlanders. Ons duurzaamheidsvraagstuk ligt op het gebied van textielrecycling. SKOT Fashion, MUD Jeans en MY-O-MY zijn kledingmerken en zij ondersteunen de stichting Clean2Antartica. Zij hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan, maar verbazen zich erover dat nog maar zo weinig mensen de circulaire economie in de kledingindustrie omarmen. Tijdens onze reis gaan wij nadenken hoe we het grote publiek kunnen beïnvloeden om een nieuwe afslag te nemen. Het is dus meer een marketingcampagne dan een technische oplossing. Daar zijn andere experts veel beter in. Ik kijk ernaar uit, maar het is ook wel spannend in hoeverre je jezelf tegenkomt. Om de CO2 uitstoot van de vliegreis te compenseren, worden er bomen op IJsland aangeplant. Daar heeft men last van bodemerosie en dat kunnen we tegengaan door middel van het aanplanten van bomen."

Als hij straks terug in Nederland is, staat het volgende project al klaar waarmee hij ook geld wil ophalen voor de stichting. Hij gaat educatieve workshops over plastic aan basisschoolleerlingen geven. De leerlingen wordt gevraagd om plastic mee van huis te nemen. Op de verpakking staan zeven verschillende typeaanduidingen. Het gaat om plastic type 2. Hiervan wordt door recycling een pen gemaakt waarmee de leerlingen een brief aan hun burgemeester of aan een bedrijf kunnen sturen met de oproep tot meer aandacht voor de circulaire economie.
Geïnteresseerden in de activiteiten van de stichting Clean2Antarctica of in het geldelijk ondersteunen ervan, kunnen contact opnemen met Robin Walvoort: robinwalvoort@msn.com.