Music Show Scotland tijdens een eerder optreden in Arnhem. Foto: Stefan Gerdes
Music Show Scotland tijdens een eerder optreden in Arnhem. Foto: Stefan Gerdes Foto:

Vervlogen tijden tot leven in
Gelredome met Music Show Scotland

BORCULO - Wat is de relatie tussen de nieuwe Eindejaarsshow 'Auld Lang Syne' van de Music Show Scotland en een voetbalstadion? Op het eerste gezicht niets, maar wie het gedicht en het lied Auld Lang Syne (vervlogen tijden) van de Schot Robert Burns hoort, herkent hoogstwaarschijnlijk het voetballied Nederland, oh Nederland. Verder is de Gelredome een geschikte locatie voor de Music Show Scotland om haar spectaculaire pipes & drums show in volle omvang tot zijn recht te laten komen. Alleen het kasteeldecor al beslaat de volle breedte, 75 meter.

Hans Beerten uit Borculo raakt niet uitgesproken over zijn Highland Valley Pipes & Drums. Zijn show is inmiddels de grootste Schotse indoorshow ter wereld en overtreft in opzet zelfs de Schotse variant. De band tussen de Achterhoek en Schotland is blijkbaar ook uit lang vervlogen tijden. "Wist je dat een Achterhoekse dame koningin van Schotland is geworden?", vraagt hij ineens. Hij doelt hierbij op Maria van Gelre-Egmont die in 1449 in Edinburgh trouwde met de Schotse koning James II.

"Dit jaar doen we geen Kerstshow, maar een Eindejaarsshow. Dat heeft met de onzekerheid over de beschikbaarheid van de Gelredome rond de Kerstdagen te maken. Inhoudelijk echter verandert er niets. Het wordt weer een fantastisch spektakel met natuurlijk veel kerstsfeer. We verwachten zo'n 15.000 toeschouwers. Speciaal voor ouderen en mindervaliden bouwen we een extra tribune. Zij kunnen niet op de normale tribunes plaatsnemen. Naast onze muzikanten, er doen er zo'n 150 uit diverse landen mee, treedt dit jaar ook Het Jostiband Orkest op. De leden ervan zijn zeer enthousiast om mee te werken en ook zeer toegewijd. Ze kennen al onze nummers al. Verder treden diverse solisten op en zingt sopraan Mathanja Cornelissen samen met de Ulftse Nachtegalen het Ave Maria. Het Ulftse koor is winnaar 2017/2018 van het Nederlands Koorfestival provincie Gelderland geworden. En natuurlijk zullen er weer vele traditionals te horen zijn."

De meeste arrangementen, buiten de traditionals natuurlijk, worden zelf gemaakt door Hans en zijn dochter. Bewerking ervan voor het gehele orkest is in handen van Egbert van Groningen uit Wierden. De muzikale leiding heeft de zogenaamde Piper Major (PM) die overigens zelf ook meespeelt. Zaterdag 29 december wordt de Eindejaarsshow gehouden,van 14.30-17.30 uur. Locatie: Gelredome Arnhem. Kaarten zijn verkrijgbaar via https://musicshowscotland.nl of rechtstreeks via de Nationale Theaterkassa (NTK) op www.ntk.nl.


Veel spektakel bij het optreden van de Music Show Scotland, en nu komt ook nog het Jostiband Orkes optreden. Foto: PR