Brandschildering van L.E. Manche in de voormalige raadzaal van Borculo (Kristalmuseum). Verbinding stond ook toen centraal. Foto: Rob Weeber
Brandschildering van L.E. Manche in de voormalige raadzaal van Borculo (Kristalmuseum). Verbinding stond ook toen centraal. Foto: Rob Weeber

Borculose musea verbinden Borculo

BORCULO - Musea dragen bij aan de diversiteit in de lokale samenleving. Zij vormen een belangrijke en misschien wel onmisbare schakel in de culturele verbinding tussen de vestigingsplaats en haar inwoners en houden verhalen levend. Ze scheppen een band en raken verweven met de plek en dus moeten we ze koesteren. Dat laatste geldt evenzo voor de mensen die er achter de schermen werken. Dit zijn veelal vrijwilligers die uit idealisme een groot deel van hun vrije tijd om (bijna) niet opofferen om hun woonplaats leefbaar en aantrekkelijk te houden.

Door Rob Weeber

Het Kristalmuseum en het Brandweermuseum maken beide deel uit van die onmisbare schakel tussen stad en bewoners. Het Kristalmuseum, ooit gemeentehuis van Borculo, is ook als gebouw historisch gezien verbonden aan Borculo. Het stamt uit 1887 en behoort qua bouwstijl tot de neo-Hollandse-renaissance, een stijl die in de negentiende eeuw vooral werd toegepast bij overheidsgebouwen. Opvallende details uit die stijlperiode vormen de trapgevels, de zandstenen omlijsting van de voordeur en de witte speklagen tussen de stenen. De asymmetrisch ingedeelde voorgevel is vier traveeën (een travee is een begrip in de vlakverdeling van een gevel; red.) breed met een dubbelde voordeur in de tweede travee. Naast de deuren bevinden zich twee halfzuilen met manchetten. De zuilen dragen een geprofileerde kroonlijst met een weerszijde een leeuw met wapenschild. Tussen de twee leeuwen stond op het rechthoekige gedeelte ooit de tekst 'gemeentehuis'. De bijbehorende dienstwoning maakt deel uit van de achtergevel en stamt uit de jaren vijftig van de twintigste eeuw. De bouwstijl behoort tot de zogenaamde Delftse School en predikt meer eenvoud. Aan de binnenkant zijn een aantal fraaie glas-in-loodramen van L.E. Manche aangebracht, geschonken door de bevolking van de stad Borculo, en een sculptuur van Jac. Maris, geschonken door de provincie. Het gebouw is een gemeentelijk monument.

Het Brandweermuseum is in een voormalige openbare lagere school aan de Hofstraat gevestigd. Het gebouw is met name bijzonder door het natuurstenen poortje uit de eerste helft van de zeventiende eeuw met gebosseerde (waarbij de zichtbare kant ruw behakt is; red.) pilasters en boog, sluitsteen en gebeeldhouwde kop. Deze voormalige Hofpoort vormde de toegang van de stad naar kasteel Het Hof en is ingemetseld in de gevel van de achterliggende voormalige openbare lagere school De Hof. De poort is een Rijksmonument. Saillant detail is dat de bekende schrijver meester Hendrik Willem Heuvel in 1901 hoofd van De Hofschool werd. Het gymzaaltje van de school werd in 1959 als traningslocatie gebruikt door de eerste Borculo Volleybalvereniging C.A.F. De muren rondom waren de lijnen.

Op dinsdag 4 december openen het Brandweer- en het Kristalmuseum hun deuren. Van 16.00 tot 21.00 uur is iedereen welkom tegen slechts 1 euro toegangsprijs. Op die dag kan iedereen kennis maken met de verborgen schatten van Borculo. Ook de gemeente Berkelland ondersteunt de actie. Wethouder Anjo Bosman zal present zijn en zich laten rondrijden in een oude brandweerwagen. Het Brandweermuseum is gevestigd aan de Hofstraat 5, het Kristalmuseum aan de Burgemeester Bloemersstraat 1, Borculo.
Tevens organiseert het Brandweermuseum een Kerstshow van 22 december tot en met 6 januari. Speciaal voor de show krijgt het museum tijdelijk een voormalige crashtender, ook wel 'blusreus', een speciaal type blusvoertuig, van de vliegbasis Leeuwarden van het type Bikkers SBA Harvester uit 1956. Het voertuig had de roepnaam Noodgeld 4. Daarnaast krijgt het twee Magirus-Deutz brandweerauto's van het type S 3500 uit 1952, afkomstig van de Bescherming Bevolking.


kristalmuseum.nl

brandweermuseumborculo.nl