Volgend jaar zullen naast alle  activiteiten van Oranjevereniging Ruurlo en Stichting De Weide ook de kermis op de Blikmansweide plaatsvinden. Foto: Jan Gotink
Volgend jaar zullen naast alle activiteiten van Oranjevereniging Ruurlo en Stichting De Weide ook de kermis op de Blikmansweide plaatsvinden. Foto: Jan Gotink

Kermis Septemberfeest Ruurlo naar Blikmansweide

Aan veel geuite wens wordt gehoor gegeven

RUURLO – Nadat de Blikmansweide aan de Vordenseweg in 2011 weer in gebruik werd genomen als feestterrein voor het Ruurlose Septemberfeest wordt de kermis in 2019 hieraan toegevoegd. Hiermee wordt gehoor gegeven aan een veel geuite wens van de Ruurlose bevolking en de gemeente Berkelland.

Door Jan Hendriksen

Vorige weekdonderdagavond werden de omwonenden van de Blikmansweide geïnformeerd over de samenvoeging van de kermis op het feestterrein de Blikmansweide. Tot dit jaar vond de kermis steevast in het centrum van Ruurlo op het Kerkplein en op een deel van de Dorpsstraat plaats. Vanaf 2012 concentreren de horeca-activiteiten zich onder auspiciën van Stichting De Weide al geheel op de Blikmansweide, in plaats van de afzonderlijke cafe's. De voorzitters van Stichting Kermis Ruurlo Wim Roekevisch en Oranjevereniging Ruurlo Ineke Nijen Es deelden donderdagavond de plannen als eersten met de omwonenden van de Blikmansweide. Wim Roekevisch: "Mooi dat de traditie van één gezamenlijk volksfeest in ere wordt hersteld. Wij zijn blij dat we de kermis weer kunnen samenvoegen met de overige festiviteiten en de feestavonden." Nadat de festiviteiten en de gezamenlijke horeca in 2012 al waren samengevoegd, werd steeds vaker de wens vanuit de bevolking geuit om ook de kermis naar de Blikmansweide te verplaatsen. "Nadat de gemeente ons eveneens vroeg om alle activiteiten tijdens de dagen te centreren op één locatie, zijn de horecaondernemers, bestuursleden van Stichting Kermis en wij als Oranjevereniging Ruurlo met de overige partijen in gesprek gegaan", aldus Ineke Nijen Es. De kermis in Ruurlo wordt gezien als een kleinschalige kermis met ongeveer vijftien attracties. In het overleg met de omwonenden is de ontwerp schets van de weide gedeeld en zijn suggesties om overlast te voorkomen met elkaar besproken. Nijen Es: "De aanwonenden hebben enkele waardevolle suggesties gedaan die mee worden genomen in de plannen en in het overleg met gemeente, politie en controlediensten." Stichting Kermis Ruurlo zal een aantal faciliteiten creëren zodat de kermis in het weiland kan plaatsvinden. Zo zal het kermisterrein onder meer worden voorzien van de rijplaten om de nodige stabiliteit aan de attracties in het weiland te kunnen geven en verlichting.

Driehoeksverhouding
Met de verplaatsing van de kermis naar de Blikmansweide ontstaat er nog een sterkere samenwerkingsverband in de driehoeksverhouding tussen Oranjevereniging Ruurlo, Stichting Kermis Ruurlo en Stichting Weide tijdens de Reurlse Septemberfeesten die al sinds de begin jaren zestig van de vorige eeuw onder het motto 'Reurle Neugt Oe' steevast vanaf de tweede vrijdag van september drie dagen plaatsvinden.

Meikermis Ruurlo stopt
Stichting Kermis Ruurlo kondigde donderdagavond eveneens aan dat de Meikermis en – markt in 2018 voor het laatst is georganiseerd. De afgelopen jaren liep de belangstelling voor de Meikermis en -markt, die steevast in het weekeinde voorafgaande aan de derde maandag in mei plaatsvond, terug en werd het steeds moeilijker om de kermisexploitanten en standhouders te motiveren om naar Ruurlo te komen. Wim Roekevisch: "Met de samenvoeging op de Blikmansweide hebben wij de kermisexploitanten iets moois te bieden evenals de bevolking van Ruurlo. Een volksfeest met z'n allen op één van de mooiste locaties van Ruurlo dicht tegen de dorpskern aan." Met de stopzetting van de Meikermis en – markt komt er een einde aan een bijna honderdjarige traditie.

Kermisexploitanten
De kermisexploitanten staan ook positief tegenover de verplaatsing van hun attracties naar de nieuwe locatie tijdens de Septemberfeesten. "We hebben altijd open gesprekken gehad met de Stichting Kermis Ruurlo nadat de horeca activiteiten vanuit het dorp naar de Blikmansweide waren verplaatst. Op deze manier worden we weer met elkaar verbonden", zo verklaart kermisexploitant Karel ten Veen (56) uit Borculo. Zijn familiebedrijf is met de touwtjestrek- en busgooikraam al meer dan veertig jaar trouw van de partij op zowel de kermis tijdens de Septemberfeesten als op de Meikermis. Karel ten Veen: "Binnenkort gaan we in samenspraak met de Stichting Kermis Ruurlo om tafel om de nieuwe situering van de kermis te bestuderen om een zo perfect mogelijke opstelling van de attracties te creëren." Ten Veen zag ook jaarlijks een terugloop in de omzet tijdens de Meikermis. We zijn dan ook niet teleurgesteld dat de Meikermis volgend jaar geen doorgang meer vindt. We hadden er zelfs op aangedrongen deze stop te zetten."