Knieprtjes bakken bij Erve Brooks-Niehof. Foto: PR
Knieprtjes bakken bij Erve Brooks-Niehof. Foto: PR Foto:

Winterse tradities bij Erve Brooks/Niehof

GELSELAAR - De decembermaand is begonnen. Tijd van feesten en tradities. Sinterklaas, Kerst, oliebollen en niet te vergeten midwinterhoorns blazen en kniepertjes bakken. Wafelijzer op tafel, beslagkom ernaast, een pollepel in de aanslag... en dan... vliegensvlug die loeihete platte wafel oprollen, anders brand je je vingers.

Hoewel het opgerolde nieuwjaarsrolletje tegenwoordig het populairst is, bestaat ook nog steeds het platte kniepertje.

Traditioneel at men de platte variant in de decembermaand, als het jaar ten einde liep en het zich al ontvouwd had. In januari, wanneer het nieuwe jaar nog pril is en het vooruitzicht onbekend, werd het kniepertje opgerold gegeten.

Museumboerderij Erve Brooks/ Niehof in Gelselaar houdt deze traditie de hele decembermaand in ere. In de 'olde kökken' met alle winterse gezelligheid van dien. Op de zondagen 2, 9, 16, 23 en 30 december, op de zaterdagen 22 en 29 december en op 6 januari worden van 14.00 uur tot 16.00 uur kniepertjes gebakken.

Rondom de museumboerderij demonstreren traditioneel geklede blazers de imposante midwinterhoorn. Het blaasinstrument produceert een laag en doordringend geluid, dat honderden meters ver reikt. Het geluid zou boze geesten verdrijven, maar boeren gebruikten het instrument later vooral als communicatiemiddel en waarschuwingssignaal.

Benieuwd naar de demonstraties en de kniepertjes of wilt u uw (klein)kinderen laten kennismaken met deze tradities? Museum Erve Brooks/Niehof heft geen entree en heet iedereen welkom.