Muziekvereniging Sophia's Lust verleende veelal jaarlijks medewerking aan de Kerst-Inn. Foto: Jan Hendriksen.
Muziekvereniging Sophia's Lust verleende veelal jaarlijks medewerking aan de Kerst-Inn. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Kerst-Inn Ruurlo voorziet nog steeds in een behoefte

RUURLO – De veertigste editie van Kerst-Inn kent in de vernieuwde heringerichte Ruurlose Dorpskerk dit jaar een totaal nieuw concept. Hoe anders was de verscheidenheid en de massaliteit van de eerste editie op zondag 23 december 1979 in de toen net nieuw gerealiseerde en geopende sporthal 't Rikkenhage. Ruurlo liep destijds massaal uit. Maar liefst duizend bezoekers, inclusief de driehonderd medewerkers die verdeeld waren over maar liefst acht koren en muziekvereniging Sophia's Lust, telde de eerste Kerst-Inn.

Door Jan Hendriksen

Het waren de Ruurloërs Jan van Renswou, Ton Verheul en Jan van Vliet die in oktober 1979 de aanzet gaven voor de eerste Kerst-Inn. Naar de menig van de drie initiatiefnemers, die respectievelijk dirigenten en actief waren voor de Christelijk Gemengde Zangvereniging Sursum Corda, het Ruurlo's Jongerenkoor (nu Markant) en het R.K. Kinderkoor de Willibrordjes was er in Ruurlo behoefte aan om gezamenlijk naar Kerstmis toe te leven door een samenzang te organiseren waarbij de Ruurlose zangkoren centraal moesten staan. "Ongeacht de levensbeschouwing en godsdienstovertuiging als achtergrond", zo verklaart de inmiddels 76-jarige Ton Verheul. Als locatie van samenkomst werd de toen net in gebruik genomen sporthal 't Rikkenhage gekozen. "Een perfecte ruimte waar we de maar liefst acht koren die de gemeente Ruurlo destijds telde konden herbergen en waar we tevens veel publiek konden verwelkomen. En die kwamen er ook: zevenhonderd in getal. De sportvloer werd afgedekt met honderden vloerbedekkingsmatten en de lichtbakken in het plafond met rood karton. De koren stonden in een 'carrousel' opgesteld met daarachter het zittende publiek Minpunt was de matige akoestiek," zo herinnert Ton Verheul zich nog. Aan de eerste editie werkten het Nederlands Hervormd Kerkkoor, het R.K. Gemengd Kerkkoor, Ruurlo's Kamerkoor, R.K. Kinderkoor de Willibrordjes, het Ruurlo's Jongerenkoor, de Christelijk Gemengde Zangvereniging Sursum Corda, het Kinderkoor van Sursum Corda, Jeugdkoor Mariënvelde en muziekvereniging Sophia's Lust mee.

In 1990 werd de Kerst-Inn commissie in een stichtingsvorm gegoten. Het bestuur van de stichting werd gevormd door afgevaardigden van de Ruurlose koren en muziekvereniging Sophia's Lust. Omdat de publieke belangstelling en ook de belangstelling van de koren begin jaren negentig van de vorige eeuw terugliep vond de eerste editie van de Kerst-Inn in 1993 in de Dorpskerk plaats. "En dat vond ik als dirigent van koor Markant een sterke verbetering. De akoestiek in de kerk was namelijk veel beter dan in de sporthal", aldus Verheul. Voor alle koren was er geen plaats in de Dorpskerk om allen aan de Kerst-Inn deel te nemen. Daarom werd er toen besloten een roulatiesysteem in te stellen tussen de toen nog bestaande koren.

In 2011 dreigde de Kerst-Inn aan een stille dood te sterven. "Zijn er nu echt geen afgevaardigden te vinden?", zo kopte destijds weekblad Contact Ruurlo nadat de Stichting Kerst-Inn liet weten met de organisatie te gaan stoppen omdat er geen 'opvolgers' waren te vinden. "Het zou toch ontzettend jammer zijn dat een sfeervol evenement - dat de Kerst Inn al 32 jaar is - voor de toekomst verloren gaat. Wie weet willen zich toch nog een aantal Ruurloërs opwerpen om het evenement te behouden. De formule staat als een huis. Er ligt een kant en klaar draaiboek. En financieel is er ook een goede basis voor de gezamenlijke kerstviering", aldus de berichtgeving. Het was uiteindelijk KunstKring Ruurlo die in 2012 de Kerst-Inn adopteerde en nieuw leven inblies. En zie, het heeft nog steeds een bestaan en voorziet nog steeds in een behoefte die de grondleggers destijds voor ogen hadden: een gezamenlijk evenement te organiseren naar Kerstmis toe door onder meer samenzang en waarbij Ruurlose zangkoren en zangtalent centraal moesten staan, Ongeacht de levensbeschouwing en goeddienstovertuiging als achtergrond."