'Veranderende samenleving, vernieuwd bestuur' op koers

BERKELLAND - Uit de terug- en vooruitblik die het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berkelland heeft vastgesteld, blijkt dat de resultaten van het ontwikkelprogramma 'Veranderende samenleving, vernieuwd bestuur' succesvol zijn. Tegelijk constateert het college dat er aandacht nodig blijft de komende jaren om nog beter te kunnen aansluiten op de samenleving. De terug- en vooruitblik zijn ter kennisname naar de gemeenteraad gestuurd.

Er zijn talloze activiteiten en projecten sinds 2014 in gang gezet die laten zien dat dienstbaarheid en samenwerking nu een sleutelrol vervullen in de houding en het gedrag van de gemeente ten opzichte van inwonersinitiatieven. College on Tour, de regietafel Wonen en Zorg en de woonpilot in Beltrum zijn hiervan goede voorbeelden. Maar ook de doorontwikkeling van de rol en taken van de gemeente in het sociaal domein of de ruimtelijke ontwikkeling voor duurzame energie in Berkelland zijn een illustratie hiervan.

De Berkellandse samenleving is dynamisch. Inwoners nemen steeds meer initiatief om maatschappelijke opgaven aan te pakken of benaderen de gemeente om het samen te doen. De manier waarop de gemeente met deze initiatieven omgaat, is daarom ook gewijzigd. Minder regisserend en meer faciliterend. De samenleving blijft veranderen, de gemeente ook. Het is een permanent ontwikkelproces dat blijvende aandacht nodig heeft van de gemeente en de betrokken inwoners, ondernemers en organisaties.

Wethouder Patricia Hoytink-Roubos, in het college portefeuillehouder voor dit onderwerp: "Het accent op dienstbaarheid en samenwerking is steeds belangrijker geworden. Initiatieven en activiteiten in de Berkellandse samenleving zijn het leidende principe, waarbij de nadruk ligt op maatschappelijk resultaat, inwonertevredenheid en inhoudelijke kwaliteitscriteria. Initiatieven bekijken we vanuit het ja-tenzij principe. We stellen ons netwerk, onze kennis en waar mogelijk middelen ter beschikking om initiatieven vanuit de samenleving te ondersteunen en verder te brengen. Zonder de zaken over te nemen."

Het is de uitdaging van het gemeentebestuur van Berkelland om ook de komende jaren creatief, met oplossingen die recht doen aan maatwerk, met respect voor het algemeen belang, om te gaan met onze veranderende samenleving. Het college geeft zes adviezen voor de komende jaren om het programma door te ontwikkelen en gaat hier in 2018 actief mee verder.

Het college nodigt inwoners, ondernemers, organisaties en andere betrokkenen in Berkelland uit de komende jaren hierin samen met de gemeente op te trekken.


Met Museumkaart naar De Scheper en Vuurrever

'Bijna Vergeten' te zien tot 14 januari

EIBERGEN - Vanaf januari kunnen belangstellenden met hun Museumkaart een bezoek brengen aan het historisch museum en de bijbehorende authentieke museumboerderij de Vuurrever. Museum de Scheper is gevestigd in een statige villa midden in het centrum van Eibergen met zijn winkeltjes, restaurants, ijssalons en terrasjes. Het museum is goed toegankelijk, niet alleen voor valide volwassenen, maar ook voor mensen met een beperking en voor kinderen. In de nabije omgeving is ruime parkeergelegenheid. Ook is het mogelijk om in diverse accommodaties in en rond Eibergen te overnachten.

Museum de Scheper heeft een uitgebreide, vaste collectie met voorwerpen vanuit de oertijd tot de moderne tijd. Er zijn samenwerkingsverbanden met TIP Eibergen, de Historische Kring Eibergen, de Berkelschippers, de molenaars, de Oude Mattheüs en andere culturele instellingen. En men kan een kopje koffie/thee drinken in de gezellige keuken van het museum naast de oude schrijverskamer van Menno Ter Braak en Willem Sluiter.
Naast de vaste collectie zijn er in het museum elk jaar wisselende, interessante exposities en heeft het sinds kort een eigen YouTube kanaal. Tot 14 januari 2018 kunnen belangstellenden nog de tentoonstelling "Bijna Vergeten…." bewonderen. In wooncentrum de Meergaarden in Eibergen zijn Riet Mellink en Linda Pijnacker samen met senioren op zoek gegaan naar herinneringen en verhalen over het dagelijks leven van vroeger aan de hand van bijna vergeten voorwerpen. Acht senioren zijn geïnterviewd voor een vergeten-voorwerp-portret. Alle voorwerpen en senioren zijn geportretteerd door fotograaf Yke Ruessink en de bijbehorende verhalen en herinneringen zijn verwerkt in een luisterinstallatie.
Museum de Scheper is geopend van woensdag tot en met zaterdag, van 13.00 tot 17.00 uur. Voor groepen zijn ook afwijkende tijden/dagen mogelijk. Het museum is te vinden aan de Hagen 24, Eibergen. Website: www.museumdescheper.nl, of kijk op de Facebookpagina.


Verhalen bingo bij Novia

NOORDIJK - Dinsdag 9 januari starten de leden van Novia het nieuwe jaar met een verhalen bingo. In deze verhalen zitten cijfers verborgen. Het is dus zaak om goed te luisteren. Er zijn leuke prijsjes te winnen.Aanvang 19.45 uur in Café Hassink aan de G.L.Rutgersweg 41 in Noordijk.