Bieblab in Eibergen. PR Bibliotheek Oost-Achterhoek
Bieblab in Eibergen. PR Bibliotheek Oost-Achterhoek Foto:

Open Bieblab op herhaling in Eibergse bibliotheek

EIBERGEN - In de maand november bleek het Open BIEBlab een daverend succes. Daarom gaat deze activiteit in de kerstvakantie op herhaling.

Op vrijdag 5 januari is iedereen van 9 tot en met 14 jaar, maar natuurlijk ook alle andere belangstellenden, van harte welkom in de Bibliotheek Eibergen. De toegang is gratis.

Tijdens het Open BIEBlab kan iedereen kennis komen maken met nieuwe 21e eeuwse technologieën zoals robotica, 3D ontwerpen, virtual reality en programmeren. De maatschappij wordt steeds digitaler en de ontwikkelingen op dit gebied gaan steeds sneller.
Omdat de organisatie iedereen bekend wil maken met dit onderwerp hebben ze hiervoor op deze dagen speciaal een ruimte ingericht als een technologie lab. Je eigen 3D ontwerp uitprinten op een 3D printer, rondkijken in je zelfontworpen wereld met een VR-bril, een robot besturen of een spelletje programmeren; het is allemaal mogelijk.


Ontwikkelingen vragen om ander tijdpad Bestemmingsplan Buitengebied

Eerst herijking Geurbeleid en een lokaal uitgewerkt Plussenbeleid

BERKELLAND - De gemeente Berkelland wil in het nieuwe jaar een begin maken met de herijking van het Geurbeleid en een nieuw, lokaal Plussenbeleid. Als deze uitgangspunten helder zijn, wil zij verder met het traject om te komen tot een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied van Berkelland. Op die manier denkt zij het meeste recht te doen aan een proces met de minste juridische risico's. De commissie Bestuur en Ruimte bespreekt op 10 januari het voorgestelde tijdpad.

De gemeente Berkelland werkt aan een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied. Afgelopen voorjaar heeft het voorontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegen. Daarna is er door de gemeenteraad een motie aangenomen waarin is verzocht om het huidige Geurbeleid te 'herijken'. Ook is vanuit de provincie Gelderland de opdracht gekomen om een eigen, lokaal Plussenbeleid op te stellen. Hierin moet komen te staan welke uitbreidingsmogelijkheden Berkelland geeft aan intensieve (niet-grondgebonden) veehouderijen door middel van aanvullende maatregelen.

Herijking geurbeleid
Deze ontwikkelingen hebben invloed op het nieuwe bestemmingsplan in wording. Zowel de herijking van het huidige Geurbeleid als de opstelling van lokaal Plussenbeleid heeft een directe relatie met het milieueffectrapport dat verplicht onderdeel is van dit bestemmingsplan. Beide 'beleidstrajecten' vragen om een zorgvuldige afweging, omdat deze behoorlijke consequenties kunnen hebben op eventuele uitbreidings- en bouwplannen van bewoners en ondernemers in het buitengebied.

Wethouder Marijke van Haaren: "We gaan op zoek naar mogelijkheden om het proces voor het nieuwe bestemmingsplan met zo min mogelijk vertraging te doorlopen. Daar kleven wel risico's aan. Het maken van een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied heeft een historie die we allemaal kennen. Wij stellen daarom een zorgvuldig proces voor door eerst te werken aan de herijking van het Geurbeleid en een nieuw Plussenbeleid en dan verder te gaan met een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied. Dit is uiterst vervelend voor alle betrokkenen, maar ik denk dat we uiteindelijk meer gebaat zijn bij de weg met de minste juridische risico's. Zodat we aan het einde van de rit een bestemmingsplan hebben waarmee we ook écht jaren vooruit kunnen."

De commissie Bestuur en Ruimte bespreekt op 10 januari 2018 het voorgestelde tijdpad en de gevolgen voor het bestemmingsplan Buitengebied Berkelland. Daarna kan gestart worden met de herijking van het Geurbeleid en de lokale invulling van het Plussenbeleid. De verwachting is dat het dan nog minstens 1,5 tot 2 jaar duurt voordat het proces voor het nieuwe bestemmingsplan kan worden voortgezet. Indieners van een inspraakreactie zijn over het voorgestelde tijdpad geïnformeerd.


Nieuwjaarsbijeenkomst PCOB Neede

NEEDE - Op dinsdag 9 januari is de eerste bijeenkomst van de Protestants Christelijke Ouderenbond Neede e.o. in het nieuwe jaar.

Naast de gebruikelijke opening en de mededelingen volgt er een korte filmpresentatie door het eigen lid, de heer Ganzevles. Hij is een amateurfilmer en laat zijn films uit de natuur zien.
Naast het gezelligheidsaspect, behoort ook de lokale belangenbehartiging voor 50-plussers in Berkelland, tot een kernactiviteit van de Needse PCOB. Na de pauze volgt de, inmiddels nieuwjaarsbijeenkomst.

Ook niet leden, met interesse voor de PCOB, zijn van harte welkom. De bijeenkomst van de PCOB op dinsdag 9 januari begint om 14.15 uur. Rond 16.45 uur is de bijeenkomst afgelopen. De locatie is gebouw Diekgraven, achter de grote kerk in Neede.