350 jaar Achterhoek

Vervolg voorpagina

ACHTERHOEK - De Achterhoek bestaat 350 jaar. Dat wordt gevierd dit jaar in de gehele Achterhoek.

De voorouders van Jan Luyken stamden uit Zwolle bij Groenlo. Verder is er een prentenkabinet te zien van prenten en kopieën van geschilderde portretten van Sluiter.

Een door Arend Heideman eerder opgespoord origineel schilderij van Sluiter hangt in Wassenaar, maar is helaas niet beschikbaar. Daarnaast heeft de initiatiefgroep de Berkellandse kunstenaar Anton ter Braak gevraagd om twee kunstvoorwerpen te ontwerpen. Een zou er moeten komen in de Kluiversgang in Eibergen en de ander in Neede, de geboorteplaats van Sluiter. Te zijner tijd zal blijken of de benodigde financiën gevonden kunnen worden om de ontwerpen om te zetten naar heuse kunstwerken.

De aansluiting met verdere activiteiten in de gehele Achterhoek wordt evenwel niet door de initiatiefgroep zelf gecoördineerd, maar door een comité van aanbeveling dat bestaat uit oud-burgemeesters Thijs van Beem en Hein Bloemen, oud-minister Henk Kamp, Hans Keuper van Boh Foi Toch, Arie Ribbers (ex-Omroep Gelderland), Femia Siero (directeur Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers) en Jacobus Trijsburg (oud-directeur Stichting Gelders Erfgoed). Inmiddels zijn er al diverse culturele toezeggingen gedaan vanuit meerdere hoeken. Zo heeft Liesbeth Schepers, regio- en projectcoördinator Achterhoek Toerisme, vorig jaar al laten weten dat het thema van Cultuurzomer Achterhoek dit jaar '350 jaar Achterhoek' wordt. Rekken gaat het dahliaveld naast de Piepermolen vernoemen naar 350 jaar Achterhoek en in Gelselaar organiseert de culturele Stichting Bie Winkels onder leiding van dichter en journalist Sander Grootendorst een poëzieproject voor leerlingen van Achterhoekse basisscholen. Alle informatie is in aanloop naar september terug te vinden op de website.


www.willemsluiter.nl


Kaarten in de Wanne

BELTRUM - De derde kaartavond van dit seizoen van DIOS Beltrum is op zaterdag 13 januari. Er wordt gespeeld in kulturhus De Wanne en de avond begint om 20.00 uur. Er wordt zoals gebruikelijk weer getwintigd. Iedere kaartliefhebber is van harte welkom. Voor inlichtingen en opgave kan men terecht bij de organisatie: Paulien Ribbers, tel.: 0544-481365.


Seniorenavond met
Michel Coenen

EIBERGEN - Entertainer Michel Coenen treedt zaterdag 13 januari op in Theater Berkelland in Kulturhus Het Spieker, Kerkstraat 30, Eibergen. Coenen is een dertiger die al meer dan tien jaar optreedt voor de oudere medemens. Hij zingt Nederlandstalige liedjes vanaf 1950 en houdt tussendoor praatjes met zijn publiek. De zanger staat niet de hele tijd op het podium, maar beweegt zich tussen zijn toehoorders door. Vandaar ook dat hij in Eibergen optreedt in de foyer. Het begint om 20.00 uur en de entree bedraagt 10 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de theaterkassa op 11, 12 en 13 januari van 19.00 tot 20.00 uur of via de website www.theaterberkelland.nl.


Concordia luidt nieuwe jaar in met koffieconcert

NOORDIJK - Op zondag 14 januari luidt muziekvereniging Concordia Noordijk 2018 in met haar traditionele koffie-nieuwjaarsconcert. Onder enthousiaste leiding van dirigent Erwin Boonk en instructeur Niek Braam zal het orkest en de drumband een vlot en luchtig programma verzorgen, waarbij uiteraard de Radetzky mars niet zal ontbreken. Iedereen is van harte welkom om onder het genot van een kopje koffie te komen luisteren naar de muziek. Het concert begint om 10.30 uur bij Café Hassink in Noordijk.


Vereniging Euphonia opent jaar in 't Spieker

EIBERGEN- zondagmiddag 14 januari opent het harmonieorkest van Euphonia, het nieuwe jaar 2018 met een nieuwjaarsconcert. Het concert van ongeveer een uur, biedt een afwisselend en gevarieerd programma van zowel klassieke werken als hedendaagse muziek. Het orkest, dat al sinds 2005 onder leiding staat van haar dirigent Ronny Buurink, start het concert om 15.00 uur in de theaterzaal van het Spieker. De entree bedraagt 2,50 euro per persoon, inclusief consumptie en een passend lekkernij voor het nieuwe jaar. Aansluitend aan het concert wordt de nieuwjaarsreceptie van de vereniging gehouden in de foyer van het Spieker.


www.euphoniaeibergen.nl