Henk Tenkers (vz), Gerrit Stomps en Wim Goorhorst. Foto: Rob Stevens
Henk Tenkers (vz), Gerrit Stomps en Wim Goorhorst. Foto: Rob Stevens Foto:

Wandelen bij schietvereniging

EIBERGEN - Zondag 11 februari houdt Schietvereniging Kerkloo een winterwandeling. Gerrit Stomps is bestuurslid van de schietvereniging. Hij heeft afgelopen zondag met zijn vrouw Dinie en zijn kleinkinderen de route gelopen en beschrijft deze als een wandeling door mooi gebied langs de meanderende Ramsbeek en door het gevarieerde Kerkloobos.

Door Rob Stevens

Het clubgebouw van de schietvereniging ligt aan de Hoge Diek 1, vlak langs de Ramsbeek. De start van de winterwandeling begint bij het clubgebouw tussen 10.00 en 13.00 uur. Deelnemers hebben de keus tussen een tocht van zeven of tien kilometer die wandelaars voert over bospaden, verharde wegen, zandwegen en langs kavelsloten. Deelname kost 4,50 euro, kinderen tot en met twaalf jaar kunnen gratis meelopen. Daarvoor krijgen wandelaars onderweg bij 'Kooijer recreatie' een kop koffie of thee. En aan het eind van de wandeling is er in het clubgebouw van Schietvereniging Kerkloo erwtensoep.

Gerrit Stomps: "Het is de eerste keer dat we deze winterwandeling organiseren. Het aantal deelnemers is natuurlijk sterk afhankelijk van het weer. Maar we zijn op alles voorbereid. We zien wel hoe druk het wordt. Deelnemers krijgen een routebeschrijving mee. Daarop is ook informatie te vinden over het gebied waar men door wandelt. Ik heb de route gelopen, deze is gelukkig niet al te nat en goed te doen."
Henk Tenkers is voorzitter van de schietvereniging. Hij vertelt: "We hebben net ons zestigjarig bestaan gevierd. De verenging telt dik dertig leden, waarvan er zo'n achttien echt actief zijn. Eind januari begin februari organiseren we in ons clubgebouw aan de Hoge Diek een schiettoernooi voor verenigingen, bedrijven, buurten en families. Je mag de buks dan op een steunpunt leggen tijdens het schieten. Deelname is voor viertallen. Een team mag uit alleen vrouwen of mannen bestaan of gemengd zijn. Voor buksen wordt gezorgd. Deelname kost acht euro per viertal. Per klasse zijn drie geldprijzen beschikbaar. En elk van de vier avonden worden vleesprijzen verloot. Opgeven kan op het e-mailadres: SV.Kerkloo@Outlook.com.


Berkelland voor iedereen toegankelijk

BERKELLAND - In de Lokaal Inclusie Agenda staat welke acties en maatregelen worden genomen om het meedoen in de samenleving voor mensen met een beperking verder te verbeteren.

Mensen met een (lichamelijke) beperking moeten net als ieder ander kunnen meedoen in de samenleving. Daarom heeft gemeente Berkelland nu in overleg met verschillende belangenorganisaties een Plan van aanpak gemaakt. Dit heet de Lokaal Inclusie Agenda Berkelland 2018-2019. Inclusie betekent dat mensen met een beperking meedoen in de samenleving en erbij horen.

Lokaal Inclusie Agenda gereed
Elke gemeente in Nederland moet een plan maken om aan te geven hoe ze het VN-verdrag Handicap uitwerkt en uitvoert. Dit plan wordt ook wel Lokaal Inclusie Agenda genoemd. Gemeente Berkelland heeft nu ook zo'n plan gemaakt. In de Lokaal Inclusie Agenda Berkelland staan acties en maatregelen voor 2018 en 2019 die de toegankelijkheid en het meedoen in de samenleving van mensen met een beperking verder verbeteren.
Gemeente Berkelland kan onmogelijk alle knelpunten die er zijn voor mensen met een beperking oplossen. De Lokaal Inclusie Agenda Berkelland 2018-2019 geeft aan welke onderwerpen Berkelland én de belangenorganisaties het belangrijkst vinden en als eerste willen (helpen) aanpakken.

Toegankelijkheid moeten we samen doen
De gemeente Berkelland is bij lange na niet de enige organisatie die er invloed op heeft of mensen met een beperking gelijkwaardig aan de samenleving kunnen deelnemen. Samenwerking met en inzet van andere organisaties zoals de Welzijnsraad en ondernemersverenigingen is daarvoor onmisbaar. Daarom is de Lokaal Inclusie Agenda ook echt in samenwerking met verschillende belangenorganisaties tot stand gekomen.

VN-verdrag Handicap
Sinds juli 2016 geldt het VN-verdrag Handicap in Nederland. Hierin staat dat mensen met een beperking gelijkwaardig aan de samenleving moeten kunnen deelnemen. Alle gemeenten in Nederland zijn verplicht om zich er voor in te zetten dat dit gerealiseerd wordt, in samenwerking met mensen met een beperking en hun belangenorganisaties. Sinds 1 januari 2017 geldt ook een algemene norm voor toegankelijkheid. Dat betekent dat bijvoorbeeld scholen, werkgevers en bedrijven dat wat zij bieden, toegankelijk moeten maken. Op die manier hoeven mensen met een handicap steeds minder apart om aanpassingen te vragen. Een voorbeeld is dat bij de supermarkt de paden zo breed worden dat mensen met een rolstoel erdoor kunnen. Of werkgevers zorgen voor computerprogrammatuur die ook te gebruiken is voor mensen die niet goed kunnen zien of horen. Een ander voorbeeld is dat de informatie die de gemeente geeft, begrijpelijk is voor zoveel mogelijk mensen. Ook voor mensen met een verstandelijke handicap.
Het gaat om 'eenvoudige voorzieningen'. Als het verbeteren van toegankelijkheid 'onevenredig belastend' is, hoeft het niet. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn als een aanpassing heel veel geld of tijd kost.