Joop Kruip. Foto: Alex Vreeman
Joop Kruip. Foto: Alex Vreeman

Achterhoekse Meesters: Joop Kruip

ACHTERHOEK - Vijf schilders die hun hart verloren aan het Achterhoekse landschap. Deze winter exposeren zij in de Koppelkerk in Bredevoort. Achterhoek Nieuws, uitgever van deze krant, belicht het leven en werk van deze vijf bijzondere Achterhoekse meesters. Deze week: Joop Kruip.

Joop Kruip (1935 - 2016) is geboren in Lichtenvoorde en volgde zijn kunstopleiding aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) te Enschede. Een inspirerend onderwijsmilieu dat je vormde voor je leven – als persoon én als kunstenaar. Kenmerkend voor de AKI was de breuk met de oude Academie en de onderzoeksmatige opzet. Materiaalonderzoeken, technieken en de ontwikkeling van een onderzoekende houding speelden op de Enschedese kunstacademie een grote rol.

Joop leefde van en voor de kunst. Zijn hele leven tekende en schilderde hij: in olieverf, gouaches, aquarellen en grafische technieken. Vaak werkte hij met zeer intensieve kleuren maar soms ook heel sober. In zijn werk zijn referenties te ontdekken naar Klee, Picasso en Braque in de kubistische periode. Sommige werken hebben een zekere magische inslag, geïnspireerd door zijn kennis van primitieve kunstvormen van verre volkeren. Maar vooral blijft het werk van Joop eigen – en wel het meest als hij zijn ruime fantasie gebruikte.

Al spoedig kreeg Joop opdrachten voor monumentaal werk. Hij maakte houten beelden, sgraffito's, muurschilderingen en mozaïeken in scholen, kerken en andere gebouwen, o.a. De Investeringsbank in Den Haag. In tegenstelling tot zijn andere werk, ging Joop bij monumentaal werk altijd uit van een ontwerp.

Joop is nooit opgehouden te experimenteren. Zijn woorden 'Ik ben bezig met mijn handen, en ik denk' typeerden hoe hij in het leven stond. In zijn voortdurende creatieve bestaan, maakte hij ook houtreliëfs: allegorische voorstellingen die hij met olieverf beschilderde. Vaak met materiaal dat toevallig ter plekke voor handen was.

Samen met zijn vrouw, de keramiste Minnie Kruip-Pothof, bewoonde hij een idyllisch boerderijtje in het buitengebied van Aalten. Allebei hadden ze een eigen atelier waar ook les werd gegeven.

De expositie Achterhoekse Meesters is nog tot en met 2 april te zien in de Koppelkerk in Bredevoort. De Koppelkerk is elke vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Om 14.00 en 15.00 uur wordt een rondleiding aangeboden door de expositie. De entree bedraagt € 5,- incl. een kop koffie of thee.


Een door Joop Kruip geschilderd landschap. Copyright: Minnie Kruip