Darttoernooi in Ruurlo

RUURLO – In sporthal 't Rikkenhage zijn maar liefst zesentwintig dartbanen gecreëerd en krioelt het van de darters. Het was afgelopen weekeinde weer tijd voor het jaarlijkse Lubron Open Berkelland Dartstoernooi dat Stichting Berkelland Open Darts voor de veertiende keer organiseerde. Zaterdag was de sportvloer van 't Rikkenhage het decor voor een koppeltoernooi waaraan vijftig koppels deelnamen. Zondag stonden de 'singles' op het programma. Goed voor 79 mannelijke deelnemers, acht vrouwen en twaalf jongeren in de jeugdklasse tot zestien jaar.

Door Jan Hendriksen

Fanatiek en geconcentreerd gooien de darters in een razend tempo hun pijltjes soepel uit hun polsen richting het dartbord. Maik Bats van Stichting Berkelland Open Darts roept via de microfoon de deelnemers op voor hun volgende partijen terwijl de wedstrijdleiders Douwe en Monika Kluitenberg uit het Groningse Leek de uitslagen 'handmatig' verwerken. Het Groningse echtpaar runt een dartshop die ook een plekje in de sporthal heeft gekregen. Het is niet mogelijk om de geschiedenis van het dartsspel te beschrijven zo blijkt bij navraag bij diverse deelnemers. Het is namelijk niet bekend waardoor en wanneer en hoe het darten is ontstaan. Er staat nergens iets over beschreven. Het verhaal gaat dat heel vroeger de jagers (in de riddertijd), in de winter als het te koud was om te jagen, binnen gingen oefenen met hun speren om hun vaardigheden op peil te houden. Alleen was het binnen wel erg lastig om met lange speren te gooien, dus daarom werd de lengte van de speer aangepast. Men denkt dat zo de eerste dartspijlen zijn ontstaan.
Wat wel bekend is, is dat in Engeland koning Henry de achtste darts speelde. Rond 1530 kreeg hij van zijn vrouw een set darts (pijlen) die waren versierd met diamantjes. Begin 1900 werd darts eigenlijk alleen maar in Engeland gespeeld en dan vooral in het café (pub). Na de Tweede Wereldoorlog zorgden de Engelsen er voor dat het darten ook in andere landen in Europa kwam. Het darten werd in die landen nooit zo populair als in Engeland. Dat kwam pas later. In 1973 werd darten voor het eerst op televisie uitgezonden in Engeland. In 1978 was het eerste wereldkampioenschap darten. In Nederland is het 'spelletje' pas eind jaren tachtig van de vorige eeuw goed bekend geworden door de bekendste Nederlandse darter Raymond van Barneveld. Die maakte de dartsgekte in Nederland los. Steeds meer mensen gingen darten en de televisie ging steeds meer wedstrijden uitzenden. En zie hoe populair de dartsport anno 2018 is. "En daar 'liften' wij bij mee", zo verklaart Maik Bats.
Bij een van de banen staan een aantal Ruurlose deelnemers op hun beurt te wachten. Nico Mennink (23) uit Ruurlo die uitkomt voor de Ruurlose dartclub Kasteel, die wekelijks bij café 't Haantje zijn pijltjes gooit, heeft zoals de dartsport beaamd een bijnaam: 'Sprekkert' siert de achterzijde van zijn T-shirt. De broers Erik en Robert Lievestro uit Ruurlo gaan in de dartsport als 'Teddybear' en als 'Teddybear 2.0' door het leven. Intussen schuiven Roy Borkus uit Ruurlo, Henk Mennink (56) en Jan Willem Mennink (28) uit Halle en Han Tuenter (56) uit Zelhem zich ook aan bij het Ruurlose gezelschap aan waarbij ook de Ruurloërs Roy Schepers en Marl Wichink Kruit zich vervoegen. De twee laatsten spelen niet mee. "We waren te laat voor de inschrijving", zo geven ze toe. Met 56-jaar behoren Henk Mennink en Han Tuenter tot de oudste deelnemers van het toernooi. "Ik doe zelden aan toernooien mee. Maar Ruurlo vormt een uitzondering. Het is altijd gezellig", zo verklaart Mennink jr.

Sterkte
Intussen wachten Carla Schoots uit Doetinchem en Lindsy Floor uit Winterswijk op het verdere wedstrijdschema bij de vrouwen. Nadat wat uitslagen op verzoek van het tweetal zijn gecorrigeerd worden alle deelnemers opnieuw naar sterkte ingedeeld in een winnaars- en een verliezers ronde. Na de poulefase volgde er een knock-out systeem. Werden in de voorronden en de achtste-, kwart- en halve finales 'best of vijf' gespeeld. De finales vinden in een serie van 'best of negen' sets plaats.