Dominees als pamflet plakkende actievoerders? Het valt mee. De predikanten Janssen (links) en Gaastra vragen alleen maar aandacht voor de debatavond 'Geloof in de politiek?' op 19 februari. Foto: PR.
Dominees als pamflet plakkende actievoerders? Het valt mee. De predikanten Janssen (links) en Gaastra vragen alleen maar aandacht voor de debatavond 'Geloof in de politiek?' op 19 februari. Foto: PR. Foto:

Amnesty International zoekt collectanten

BERKELLAND - Overal in de wereld zijn mensen van Amnesty International actief om de rechten van de mens te bewaken. Niet alleen in oorlogsgebieden worden mensenrechten met voeten getreden, maar in veel landen komen wantoestanden zoals slavernij en kinderarbeid nog dagelijks voor. De vluchtelingenproblematiek blijkt Europa voor bijna onoplosbare vragen te stellen. Overal neemt racisme, discriminatie en intolerantie toe. Kortom; er is op het gebied van mensenrechten nog enorm veel te doen en daarom is het werk van Amnesty International nog van het grootste belang. In de periode van 11 tot en met 17 maart wordt de landelijke collecte van Amnesty International gehouden. Helaas loopt in Berkelland het aantal collectanten jaarlijks terug, omdat ze door de hoge leeftijd of door gezondheidsklachten dit werk niet meer kunnen uitvoeren. Daarom is Amnesty op zoek naar nieuwe collectanten. Voor nadere informatie kunnen belangstellenden contact opnemen met Nel van Waveren, tel 0575 556859 (groep Ruurlo) of met de collectecoördinator voor Berkelland via de mail robverheggen@hotmail.com.


Kaartverkoop Matthäuspassion van start

ZIEUWENT - Paaspop-klassiek brengt op Goede Vrijdag 30 maart voor de elfde keer een Passie van Bach in Zieuwent. Inmiddels een traditie in de Achterhoek op Goede Vrijdag: een door Emile Engel geleide professionele uitvoering van de Matthäus in de Werenfriduskerk midden in het dorp; een kerk met de uitstraling van een kathedraal.

Door de moderne aanpak in techniek: een prachtig uitgelichte kerk in kleuren passend bij de sfeer en de weergave via grote beeldschermen wordt gezorgd voor een intense beleving. De schermen geven een gedetailleerd beeld van de orkestmusici, koor, dirigent en solisten en hun beleving tijdens het concert. De uitvoering in Zieuwent wordt door recensenten en publiek daarom geroemd om de totaalbeleving.
Het verhaal van de Matthäus Passion door Bach spreekt anno 2018 nog steeds tot de verbeelding omdat de thema's nog altijd actueel zijn. Liefde verraad, bedrog en lijden weergegeven in klanken die emoties bij ons oproepen, zorgen voor herkenning en soms herbeleving bij de luisteraar van nu. Aan dit concert van J.S. Bach werken ongeveer 100 uitvoerenden mee.

Kaartverkoop
De kaartverkoop voor de Matthäus Passion is van start gegaan. Meer informatie, ook daarover, op de website.
Wij houden u de komende weken op de hoogte van bijzonderheden over deze heel speciale uitvoering.


www.paaspopklassiek.nl


Kerken gaan in debat met politici in Berkelland

BERKELLAND - Op initiatief van de predikanten in Berkelland komen op maandag 19 februari de lijsttrekkers van de politieke partijen in de gemeente Berkelland naar Het Assink in Neede. Tijdens een debatavond onder het thema 'Geloof in de politiek' gaan de bezoekers horen welke rol het geloof speelt in de politiek. Iedereen is welkom.

"Waar vinden we in de programma's van de politieke partijen aandacht voor wat vanuit het geloof belangrijke verantwoordelijkheden zijn, zoals de zorg voor de naaste en voor de aarde?", vroeg een aantal Berkellandse predikanten zich af. Die vraag mondde uit in het organiseren van een debatavond. Onder leiding van Adriaan van Oosten, oud-wethouder van Zutphen, gaan de lijsttrekkers met elkaar en met de zaal in gesprek over onderwerpen als de zorg voor ouderen, de armoedeproblematiek, de opvang van vluchtelingen en de positie van de boeren. Kerken speelden altijd een belangrijke rol waar het gaat om de samenhang in de samenleving. Door de ontkerkelijking is die rol veel minder prominent geworden. Hoe neemt de gemeente die rol over? Hebben de lijsttrekkers daarover concrete ideeën? Het beleid is dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig moeten blijven. Welke handreikingen bieden de politieke partijen daarbij? Ongetwijfeld komt ook de armoede waarin veel gezinnen moeten leven aan de orde, evenals de vraag waarop vluchtelingen kunnen rekenen als zij op onze deur kloppen? Zien de politici een rol voor de kerken? De debatavond wordt gehouden op maandagavond 19 februari in Het Assink, Julianastraat 12a, Neede. Het debat begint om 20.00 uur, de zaal is al om 19.30 uur open. De toegang is gratis en iedereen is welkom, daarvoor hoef je geen lid van een kerk te zijn.